22 / 12 / 2024

3. Havalimanı İstanbul'un dünyaya açılan kapısı olacak!

3. Havalimanı İstanbul'un dünyaya açılan kapısı olacak!

İstanbul Yeni Havalimanı, 100 bin kişiye iş imkânı sağlayarak dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye de gelir kaynağı sunmuş olacak. İGA İstanbul Yeni Havalimanı'nı 29 Ekim 2018'de açmaya hazırlanıyor. 



Tüm özellikleri ile ilkleri barındıran ve İstanbul'un dünyaya açılan kapısı olacak bir havalimanı tasarlayan İGA İstanbul Yeni Havalimanı'nı 29 Ekim 2018'de açacak. İstanbul Yeni Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçakların rahatlıkla yanaşabileceği bir terminale sahip olacak. Uzun menzilli uçuşlarda kullanılan bu uçakların operasyonlarını rahatça yapabilmeleri ile birlikte Türkiye'ye operasyon yapamayan havayolu şirketleri de uçuş yapabilecek.


Ekonomist Dergisi'nin ekinde yer alan habere göre İstanbul'u dünyanın merkezine oturtacak İstanbul Yeni Havalima-nı'nı inşa eden İGA, proje alanının yer tesliminden 42 ay sonra, hava-, limanının 1-A fazını bitirerek teslim etmeyi planlıyor. İstanbul Yeni Ha-valimanı'nı 29 Ekim 2018'de açacak olan İGA, ilk fazı açıldığında 90 milyon yolcuya hizmet edecek bir havalimanı ifışa ediyor. 


İstanbul Yeni Havalimanı, 100 bin kişiye iş imkânı sunacak ve dolaylı etkilerle 1,5 milyon kişiye gelir kaynağı sağlayacak. Bağımsız düşünce ve danışmanlık kuruluşları İstanbul Ekonomi ile Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan "İstanbul Yeni Havalimanı Ekonomik Etki Analizi" raporuna göre 2025 yılına gelindiğinde, havalimanında doğrudan ve dolaylı istihdam edilecek kişi sayısı 225 bine ulaşacak.


İstanbul Yeni Havalimanı'nın doğrudan, dolaylı, tetikleyici ve hızlandırıcı ekonomik etkileri Küresel Büyüme Senaryosu (iyimser Senaryo) kapsamında bir araya ge- tirildiğinde 2025 yılında İYH bağlantılı faaliyetlerden kaynaklanan etkisinin GSMH'ye yüzde 4,89'a kadar katkısı olacağı öngörülüyor.
Havalimanının açılışını takiben istihdamdan kamu gelirlerine çok geniş bir çerçevede büyük faydalar görülecek.


KARGO TAŞIMACILIĞI ARTACAK

Tüm özellikleri ile ilkleri barındıran ve İstanbul'un dünyaya açılan kapısı olacak bir havalimanı tasarlayan İGA, İstanbul Yeni Havalimanı'nı yalnızca uçuşunuz olduğu gün değil 7/24 sosyalleşebileceğiniz bir alan olarak görüyor. Bu bakımdan diğer havalimanlarından ayrılan, ön plana çıkan birçok özelliği mevcut. Havalimanı proje sahasında misafirler için özel tasarlanmış bir otel inşa edilecek. Yine proje sahasında yapılacak fuar ve ofis alanları da havalimanını iş amaçlı seyahat edenlerin uğrak noktası haline getirecek. İGA, terminalin önünde ve yürüme mesafesinde yüksek teknoloji sistemleri ile donatılmış toplam açık ve kapalı 37 bin park kapasiteli otoparkı da yolcuların konforunu düşünerek tasarladı.

 

İstanbul Yeni Havalimanı, Airbus A380 ve Boeing 747-8 gibi süper jumbo uçakların rahatlıkla yanaşabileceği bir terminale sahip olacak. Uzun menzilli uçuşlarda kullanılan bu uçakların operasyonlarını rahatça yapabilmeleri ile birlikte Türkiye'ye operasyon yapamayan havayolu şirketleri de uçuş yapabilecek. Bu nedenle hem Türk Hava Yolları'nın hem de ülkemizin özellikle ekonomik anlamda hızla gelişmesinin önü açılacak. Öte yandan İstanbul Yeni Havalimanı, dünya üzerinde büyük kargo hub'larından biri haline gelerek, ülkemizin hava kargo taşımacılığında giderek önem kazanmasına katkı sağlayacak.


GECİKMELER ÖNLENECEK

İGA, teknolojik olarak çok gelişmiş, yolcuların rahatını üst seviyede tutan bir havalimanı tasarladı. İstanbul Yeni Havalimanı, yolcuların rahatı ve konforu için akıllı sistem, beacon, kablosuz internet, telsiz ve yeni nesil GSM altyapısı ile LTE, sensör ve konuşan 'nesneler' ile donatılıyor. Örneğin; İGA uygulamasıyla evden havalimanına olan seyahat süreci rahatlıkla optimize edilebilecek. Şehir trafiğinden alınan verilerle yolcuların evden çıktığı andan itibaren boardinge ulaşana kadar tüm deneyimlerini planlayarak zaman yönetimi yapabilecekleri uygulamalar söz konusu olacak. Örneğin; uygulama, beklenen kar yağışı ve köprülerde yapılan bakım çalışması nedeniyle size Marma- ray hattını kullanmanızı önerebilecek. Ya da araçla havalimanına gelen misafirler için check-in kon-tuarına en yakın park yeri seçeneği sunacak.


Robotlar, yapay zekâ, yüz tanıma ya da diğer kişisel bilgilerle işlem yapabilecek makinelerin, check-in ya da bagaj teslim noktalarında kullanımı diğer uluslararası havalimanlarında olduğu gibi İstanbul Yeni Havalimanı'nda da mümkün olacak. Sahadaki tüm hizmet araçları anlık takip edilerek, görev atamaları ve telsiz mesaj-laşmaları kurgulanarak bir uçağın inişinden kalkışına kadar geçen süre önemli derecede kısaltılarak, gecikmeler önlenecek. Yolcuların terminal binası içerisinde gerçekleştirdiği yoğunluk analizi ve kalabalık yönetimi sistemleri sayesinde gitmek isteği noktayı bularak en kısa sürede yönlendirilmesi, yoğunluk analizi sayesinde bina içerisindeki yürüyen bantlar, merpenler ve asansörlerin akıllı hale getirilerek yolcu kalabalığına doğru daha iyi ve daha doğru hizmet vermesi sağlanarak zaman yönetiminin kontrol altında tutulması planlanıyor.
Havalimanı uygulamasıyla birlikte örneğin yolcuların uçuş kapısına yürüme süresi ölçülecek, yeterli vakit varsa yolcunun ilgilenebileceği bir ürünün olduğu dükkâna ya da tercih edebileceği bir restorana yönlendirme yapabilecek. Cinsiyetine, yaşına, demografik bilgisine, ihtiyaçlarına ve zevklerine, gelir düzeyine, rahatlık veya acelesine, hatta o anki moraline göre dahi fırsatlar sunabilecek. İGA'nın tüm buradaki odak noktası her bir yolcuya özel bir deneyim sunabilmek. İGA, bunu mümkün kılmak için teknolojik altyapısına yüksek önem veriyor.


DÜNYANIN EN BÜYÜK DUTYFREE ALANI

Yeni Havalimanı, tüm fazları tamamlandığında yıllık 200 milyon yolcu kapasitesi ile 350'den fazla destinasyona uçuş ve yaklaşık 100 havayolu şirketine ev sahipliği yapacak. Ulaştırma Bakanlığı tarafından yapılan ihale sonrası, metro hattının inşası devam ediyor. Bu hatla Gayrettepe'den İstanbul Yeni Havalimanı'na bir raylı sistem kuruluyor. Böylelikle şeh- ' rin merkezinden 25 dakikada yeni havalimanına ulaşımın mümkün olacak. Bunu yanı sıra Kuzey Marmara Otoyolu ve bağlantı yollarının tamamlanması ile birlikte İstanbul Yeni Havalimanı, kolay ulaşılabilir bir durumda olacak. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile Avrupa - Anadolu yakası bağlantısı sağlanacak hızlı tren projesi de İstanbul Yeni Havalimanı ile bağlantılı olacak.

 

İGA, İstanbul Yeni Havalimanında hem giden hem de gelen yolcuların aynı olumlu düşünceleri yaşamalarını sağlayacak. Açıkça görülür uçuş bilgi detayları, okunaklı yolcu yönlendirme tabelaları ve kolaylaştırılmış yürüme mesafeleriyle yolcu akışları basitleştirilecek. istanbulYeni Havalimanında yolcu konforunu ve deneyimini en üst seviyeye çıkartmak için perakende ve yiyecek-içecek alanları yeni markalar eşliğinde yolculara hizmet verecek. Bu bakımdan Yeni Havalimanı'na 400'e yakın yerli ve yabancı markayı ilk defa tek çatı altında buluşturacak 53 bin m2'lik dünyanın en büyük Duty Free alanı inşa ediliyor. Bunun yanı sıra 446 odalı son derece konforlu havalimanı oteli yolcularına hizmet verecek.


Geri Dön