Bandırma Tematik Parkı için çalışmalar başladı!
Vizyon projelerimiz arasında yer alan Bandırma Tematik Parkı için çalışmalar başladı. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, “Dünyaca ünlü mimarlar Bandırma için projeler hazırlayacak. Bandırma Balıkesir’in dünyaya açılan kapısı olacak” dedi.
Sanayi ve tarımda önemli iller arasında yer alan Balıkesir, yeni yatırımlarla marka şehir olma yolunda ilerliyor. Balıkesir’in Bandırma ilçesinin sanayi ve lojistik üssü yapacak projelere ev sahipliği yapacağını söyleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Bandırma Tematik Parkı için çalışmaların başladığını açıkladı. ‘Uluslararası Bandırma Tasarım Parkı Yarışması’ duyurusunu yapan Başkan Uğur, bu projenin önemini anlattı.
Başkan Uğur şöyle konuştu: “Balıkesir, İzmit Körfez Geçişi ile İstanbul–İzmir Otoyolu; İstanbul–İzmir yüksek hızlı tren aksı, lojistik merkezler ve Çanakkale Boğaz Köprüsü gibi mega projelerin kesişiminde yer alıyor. 20 milyon kişinin yaşadığı Marmara Havzasının gelişiminde, stratejik bir konumda bulunuyor. Balıkesir ili bütüncül olarak yeniden planlanıyor. Bir taraftan hükümetimiz, Marmara havzasının gelişimi için projeler inşa ederken, bizler de yerelde üzerimize düşen görevi yerine getirmeliyiz. .”
HATALARA DÜŞMEYELİM
Bandırma’nın Balıkesir’in dünyaya açılan kapısı olduğunu söyleyen Başkan Uğur, Balıkesir’i cazibe merkezi haline getirmek istediklerini belirtti. Uğur, “Neden Bandırma’da bir tasarım parkı geliştirmek istiyoruz? Bunun yüzlerce sebebi var. Bandırma gelecek vizyonunda, ülkenin en önemli sanayi ve lojistik üssü olacak. Bu olurken de eğer doğru bir planlama yapamazsak İstanbul’un 1950’lerde düştüğü hataya düşeriz. Tek elden yönetilen, çevreye duyarlı, katma değer üreten, nitelikli bir sanayi geliştirelim. Gebze’nin Dilovası’nın Kocaeli’nin limancılıkta düştüğü hatalara düşmeyelim. Türkiye’nin lojistik hattında ürettiği ürünlerin dünyaya en ucuz açılabileceği kapı Bandırma’dır” dedi.
ÜNİVERSİTELERE DEVREDİLECEK
Türkiye son 7 yıl içerisinde müteahhitlik ve altyapı hizmetleri alanında dünya ikincisi olduğunu söyleyen Uğur, “Ancak tüm dünyaya bu know-how’ımızı yayarken, marka tasarımcılar üretmek noktasında geride kaldık. Kültürel penetrasyon anlamında dünya markası olacak, tasarımcılar geliştirmemiz gerekiyor. Bu konuyu eğitimcilerle de çok tartıştık. Ülkede aktif mimarlık bölümü olan toplam 102 üniversite, mimarlar odası, plancılar odası ve peyzaj mimarları odalarıyla geniş katılımlı anketler yaptık. Ankete katılanların yüzde 23’nü öğrenciler, yüzde 41’ni akademisyen ve profesyoneller, yüzde 36’sını ise diğer meslek grupları oluşturuyor. Anket sonuçlarından da, öğrencilerimizin bire bir ölçekte deneyimleyebilecekleri bir fizik mekan ihtiyacı olduğu ortaya çıktı. Büyükşehir belediyemizin sitesinde anket halen devam ediyor. Şartnamenin ana çatısını da bu anket sonuçları oluşturuyor. Tasarım parkının oluşumu için de uluslararası deneyimi önemsedik. Yarışma şartnamesinde katılımcılardan bir de, eğitim enstitüsü tasarlamalarını bekliyoruz. Bu alanda 7/24 365 gün tasarımcılar workshoplar düzenlesin. Bilgi paylaşımı yapılsın. Sergiler ve fuarlar düzenlensin. Nitelikli tasarımcılar yetişsin istiyoruz. Bu alanın yönetimini de Balıkesir ve Bandırma üniversitelerine devretmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
JÜRİ DÜNYACA ÜNLÜ MİMARLARDAN OLUŞUYOR
ULUSLARARASI yarışmanın jüri üyeleri hakkında da bilgiler veren Başkan Edip Uğur şunları söyledi: “Prof. Dr. Celal Abdi Güzer; ODTÜ mimarlık fakültesinden. Mimar Louis Becker, Henning Larsen Mimarlık’ta tasarım direktörü ve ana partnerlerden biridir. Peyzaj mimarı, Martin Rein Cano, Arjantin doğumlu Cano, 1996 yılında TOPOTEK 1 isimli peyzaj mimarlığı ofisini kurdu. Odile Decq, Fransız mimar ve kentsel tasarımcıdır. Decq, 2016 içinde uluslararası öneme sahip Jane Drew Ödülü’nü ve 2013’te Kadın Mimar Ödülü’nü aldı. Odile Son olarak Günther Vogt, İsviçreli bir peyzaj mimarıdır. 2000 yılında kurduğu Vogt Landscape, Zürih, Londra ve Berlin’de ofisleri bulunan, kırktan fazla çalışanı olan bir şirkettir. Vogt Eth Zürih’te Peyzaj Mimarlığı Bölümü’nde profesördür. Zaten asli jüri üyelerimiz, kendi dallarında birer dünya markası tasarımcılardır. Ben bugün onları burada ağırlamaktan mutluluk duyuyorum.”
YARIŞMADA BİRİNCİ PROJEYE 100 BİN EURO ÖDÜL
YARIŞMADA birinci gelen projeye 100 bin Euro’luk ödül verileceğini açıklayan Ahmet Edip Uğur, “Yarışmada 2’nci ödül 70 bin Euro. 3’üncü ödül ise 40 bin Euro. Toplamda 7 adet de mansiyon dağıtılacak. Ödül kazanan ekiplerin ödüllerini de her yıl katıldığımız Fransa’nın Cannes şehrinde düzenlenen Mipim Fuarı’nda verilecek. Sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek olacak projelerin hayata geçmesini istiyoruz” dedi.
DÜNYA MARKASI OLACAK
BANDIRMA’yı dünya markası yaparken, dünyayı da Bandırma’ya getirmek için çaba sarfettiklerini belirten Başkan Edip Uğur, “Bu alanı bırakın sadece Bandırma halkının kullanmasını, biz tüm dünyanın bu parkı kullanmasını istiyoruz. Tüm dünyada bilinen marka olacak bir tasarım alanı üretelim istiyoruz. Tabi ki ülkenin farklı noktalarından ve dünyadan gelenlere de hizmet edecek, kongrelerin de düzenleneceği bir otel projesi de yarışmacılardan bekleniyor. Proje alanını TOKİ’den satın aldık. 260 dönümlük alanın yaklaşık 230 dönümü yeşil alan olarak, tasarım parkı ögelerini, eğlence ve dinlenme birimlerini barındıracak. Proje alanında Osmanlı ve ilk cumhuriyet dönemine ait 24 adet tescilli yapı bulunuyor. Bunların hepsi yarışmacılardan gelecek önerilere göre korunarak restore edilecek” diye konuştu.
MİRZA: BİZ DE DESTEK VERDİK
TOPLANTININ açılış konuşmasını yarışmanın danışman jüri üyeleri arasında yeralan Balıkesir Mimarlar Odası Başkanı Ali Özerk yaptı. Yarışmanın Türkiye ve dünyanın ünlü mimarlarının himayesinde düzenleneceğini ifade eden Özerk, yarışmaların en güzel mimarlık ve plancılık ortamları olduğunu söyledi. Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, bu alanın daha önce Toplu Konut İdaresi’ne devredildiğini sonrasında ise büyükşehir belediyesine devredilmesi noktasında kendilerinin de destek verdiğini belirtti. Mirza’da Bandırma’ya kazandırılacak proje için Ahmet Edip Uğur’a teşekkür etti.
Hürriyet