23 / 12 / 2024

3. havalimanına ilk harç atıldı!

3. havalimanına ilk harç atıldı!

İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanı projesinde, ilk harç, ilk beton ve temel atma çalışmaları, SABAH tarafından görüntülendi. 2017'de tamamlanması planlanan havalimanı, dünyanın en büyüğü olacak



Dünyayı kıskandıran üçüncü havalimanı projesinde ilk harç atıldı... 2017'de tamamlanması planlanan üçüncü havalimanı, dünyanın en büyük havalimanı olacak. Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon Ortak Girişimi tarafından İstanbul'da yapımına başlanan ve 150 milyon yolcu kapasiteli planlanan üçüncü havalimanı ana terminal binasının temeli atıldı. Bu ay başında arazi teslimi yapılan proje kapsamında ilk harç, ilk beton ve temel atma çalışmalarını SABAH görüntüledi. Kamulaştırma işleri biten projeyle ilgili çalışmaların her anı kayıt altına alınıyor. 80 milyon metreküplük alanda, bin kamyon ve 300 iş makinesiyle günde 700 bin metreküp hafriyat çıkarılıyor. Yaklaşık 5 bin işçi, 24 saat esasına göre karınca gibi çalışıyor. Projenin maliyeti ise 10 milyar 247 milyon euro (yaklaşık 30 milyar lira) olarak hesaplandı. 


HAYATİ PROJE 

3. Havalimanı CEO'su Yusuf Akçayoğlu, çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Akçayoğlu, "Hedefimiz günde 1 milyon metreküp hafriyat çıkarmak. Bölgenin tamamında 1 milyar metreküpe yakın toprak çıkarılacak. Mayıs ayı başında yer teslimi yapıldıktan sonra çalışmalar planlanandan daha ileride gidiyor" dedi. Yabancı yatırımcıların havalimanına ilgisini değerlendiren Akçayoğlu, "Türk havacılığının amiral gemisi THY, son yıllarda müthiş bir çıkış yakaladı. Havacılık üç önemli ayaktan oluşur. Yolcu, havayolu şirketi ve havalimanı altyapısı. Türkiye'de ilk iki ayakta hiçbir sorun yok. Ama iç ve dış hatların hub noktası pozisyonundaki İstanbul'da bu talebe cevap verecek bir havalimanı altyapısı mevcut değil. İki havalimanı da kapasite aşımına geldi. Ayrıca her ikisi de özellikle transfer yolcu konusunda çok geride. Bu durumun bir an önce çözülmesi gerekiyor. Dolayısıyla üçüncü havalimanı hayati ve milli bir proje. Bu proje, Türk havacılık endüstrisinin önünü açacak bir yatırım. Türk havacılık endüstrisinin geleceği demek. İşin tamamı ağırlıklı olarak Türk mühendis ve mimarlar tarafından yönetiliyor. Bu projeyle Türkiye insan kaynağının neler yapabileceğini dünyaya göstereceğiz. Bu süper mega proje ile beraber Türkiye dünya havacılık endüstrisinde en önemli oyunculardan biri haline gelecek" diye konuştu. 


İLK ETAP 2017'DE

Projede ilk etabın açılması için hedef 2017. Akçayoğlu, "İlk etapta bitirmemiz gereken 90 milyon yolcu kapasiteli dünyanın en büyük terminali, 3 adet pist, PAT sahaları, kule ve destek binalarının dizayn ihaleleri hemen hemen tamamlandı. Islah dizayn süreci önümüzdeki aylarda belli yere gelir gelmez önemli inşaat paketlerimizin ihalelerini bitirip imalatlara hız vereceğiz" dedi. 


NOTLAR...

 Dünyanın lojistik liderlerinden DHL, İGA ile Ekspres Kargo Bölgesel Merkezi'ni kurmak için mutabakat zaptı imzaladı.DHL, 20 bin metrekarelik bu alandan bölgeye kargo dağıtımı yapacak. 

 İGA, Uluslararası Havalimanları Konseyi Avrupa ve Asya-Pasifik Bölgesi ortak etkinliği olan Airport Exchange 2015'e ev sahipliği yapacak. Organizasyon, 8-10 Aralık'ta İstanbul Kongre Merkezi'nde. 

 Türkiye, Avrupa'nın en önemli ulaşım merkezlerinden biri olacak. İstanbul "global hava köprüsü" haline gelecek. 

 Avrupa'nın en büyük havalimanı otoparkı. (25 bin araç kapasiteli) 

 Geçen yılki verilere göre; havacılıkta bir milyon 150 bin kişilik iş gücü var. Bu, Türkiye'de çalışan işgücünün yüzde 4.5'i anlamına geliyor. Havacılık sektörünün GSYİH'ya katkısı, yüzde 5.6 seviyesinde. Üçüncü havalimanı da 150 bin kişiye iş imkânı sağlayacak. 

 Metro bağlantısı, 2018'e kadar tamamlanacak. Kuzey Marmara Otoyolu, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve yüksek hızlı trenle entegre olacak. 


DEVLETE 64 MİLYAR LİRA ÖDEME

Cengiz, Mapa, Limak, Kolin ve Kalyon Ortak Girişimi, iki yıl önce yapılan açık ihalede en yüksek değeri vererek 25 yıllık işletme hakkı kazandı. Girişimin eşit paylarla oluşturduğu İGA Havalimanı İşletmesi ile DHMİ arasında anlaşma imzalandı. Süreç işledi. Bu ay itibariyle yer teslimi yapıldı ve inşaat faaliyeti başladı. Anlaşmaya göre; yeni havalimanı 42 ay içinde devreye girecek. Türkiye'nin bölgesel bir sivil havacılık merkezi olmasının önü açılacak. İGA, 25 yıl boyunca işletme bedeli olarak devlete en az 22.2 milyar euro (yaklaşık 64 milyar lira) artı KDV ödeyecek. 


"TÜRKİYE'YE GÜVENİYORUZ" 

Proje ilk açıklandığında havayolu tekelini elinde bulunduran bazı ülkeler, projeye karşı çıkmıştı. Şimdi durum tersine döndü. Aralarında Almanya, İngiltere, ABD, Çin, Danimarka ve Fransa'nın da bulunduğu çok sayıda ülkeden yatırımcı, konsorsiyumun kapısını çalmaya başladı. Almanya'nın en büyük duty free işletmesi Unifree DutyFree, havalimanında mağaza açmak için şimdiden anlaşma imzaladı. İGA, 53 bin metrekare yani 8 futbol sahası büyüklüğünde gümrüksüz alışveriş alanı oluşturacak. 400'den fazla yerli ve yabancı lüks marka tek çatı altında toplanacak. 120 milyon euroluk (345 milyon lira) yatırım hedefleniyor. İGA Havalimanı İşletmesi ve Unifree DutyFree arasında geçen ocak ayında imzalanan anlaşma sonrası ihaleyi alan Unifree DutyFree'nin Yönetim Kurulu Üyesi ve Heinemann KG'nin sahiplerinden Claus Heinemann, "İstanbul çok önemli bir merkez. Buraya uluslararası tecrübemizi getiriyoruz ve Türkiye'ye güveniyoruz. İstanbul, Batı ve Doğu arasında önemli bir geçiş destinasyonudur. 30 yılı aşkın süredir Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. Bu proje ile havayolu yolcularının paralarını diğer havalimanları yerine Türkiye'de harcamalarını sağlayacağız" ifadesini kullandı. 


Erhan Öztürk- Sabah


Geri Dön