23 / 12 / 2024

3 köye Kanal İstanbul piyangosu!

3 köye Kanal İstanbul piyangosu!

‘Kanal İstanbul’ piyangosu Sazlıbosna, Dursunköy ve Baklalı köylerine vurdu. Çılgın Projede güzergahın belirlenmesi sonrası bölgelerdeki emlakçılara ‘Kanal manzaralı arsa’ siparişi verilmeye başlandı.



Milliyet Gazetesi'nden burak Dursun'un haberine göre; Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 2011'de duyurduğu Kanal İstanbul projesinin güzergâhı geçtiğimiz günler açıklandı ve güzergahın açıklaması büyük ses getirdi. 

 

İstanbul Boğazı’na alternatif olarak planlanan proje alanı Avcılar, Küçükçekmece, Başakşehir ve Arnavutköy ilçeleri sınırları içinde yer alacak. Kamuoyunda ‘Çılgın proje’ için belirlenen güzergâha göre Kanal İstanbul Marmara Denizi’ni Küçükçekmece Gölü’nden ayıran kıstaktan başlayarak, Sazlıdere Baraj Havzası boyunca devam edecek. 

 

Kanal, Sazlıbosna Köyü’nü geçerek Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı Köyü’nü de geçtikten sonra Terkos Gölü’nün doğusundan Karadeniz’e ulaşacak.

 

6 soruda Kanal İstanbul güzergahı!

 

Sazlıdere Barajı’nın hemen kıyısında yer alan 400 haneli Sazlıbosna Köyü sakinleri, Kanal İstanbul’un yapılmasına karşı olmadıklarını ancak köylerinden taşınmaya zorlanırlarsa projeye karşı çıkabileceklerini aktardılar. 

 

3 köye Kanal İstanbul piyangosu!

 

Yüzde 70 el değiştirdi
Sazlıbosna Köyü Muhtarı Oktay Teke 1500 kişinin köyde yaşadığını bildirerek; “1862 yılında Kırım’dan göç eden Türkler, dönemin padişahı tarafından buraya yerleştirildi. Biz devletimizin ve milletimizin faydası olacaksa bu projenin yapılmasını isteriz. Ancak, bizi yerimizden yurdumuzdan edeceklerse yapmasınlar. Burada insanlar tarım ve hayvancılıkla geçiniyor. Bu insanları başka yere gönderirlerse aç kalırlar. Fiyatların artması 3. köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu’nun yapılmasıyla başladı. 6 sene önce yerin metrekare fiyatı 10 TL civarındaydı. Şimdi ise arsaya bağlı olarak 400 TL’ye kadar çıktı. Bizim köyümüzde 6 bini devlete ait toplam 22 bin dönüm arsanın yüzde 70’i el değiştirdi. Bu arsaları çok büyük firmalar aldı” dedi.

 

‘Devlet kimseyi mağdur etmez, parasını öder’ 
Baklalı Köyü’ndeki evini yazlık olarak kullanan 75 yaşındaki Mehmet Cavit Güngör, “Projenin inşaatına başlanınca burası zengin insanların, villaların olduğu bir yer olur. Bizi artık burada tutmazlar. Ben burada doğdum büyüdüm. Şimdi buradan koparılma korkusu var içimizde” derken köy sakini Bayram Bahçeci ise, “Devlet kimseyi mağdur etmez. Benim arsamdan yol geçti. Devlet 151 bin TL para ödedi. Bu projenin yapılması devletin değil, milletin faydasına olacak” yorumunu yaptı. 

 

‘Sadece ev yapacak kadar arazi kaldı’
Köylerinde 25 yıldır imar izni olmadığını söyleyen Dursunköy Muhtarı Güngör Özer de şu ifadeleri kullandı: 
“Önceleri çiftçilik ve hayvancılık yapıyordum. Zarar etmeye başlayınca hepsini sattık. Arsalar zaman geçtikçe değerleniyor. İnsanlar kıt kanaat geçiniyor burada. Birçok kişi cebinde çay parası olmadığı için kahveye gelmiyor. Arsaların değerlenmesi herkes için umut verici. Zaten büyük yeri olan aileler yerlerini para edince satıp gitti. Köyün yüzde 90’ı el değiştirdi. Sadece evlik küçük araziler kaldı. Zaman zaman etüt çalışmaları yapılıyordu ancak 2 aydır aralıksız bir çalışma var. Barajda da çalışmalar gerçekleşiyor.”   

 


Geri Dön