02 / 05 / 2024

3 milyon vatandaş tasarruf finansmanıyla tanışacak!

3 milyon vatandaş tasarruf finansmanıyla tanışacak!

Faizsiz ev edindirme sistemine ilgi her geçen gün artıyor. Mağduriyetin giderildiği tasarruf finansmanında hedef 2023 yılı sonuna kadar 3 milyon kişi. 



Tasarruf finansmanı sektörünün önemli isimlerinden Birevim, alanını genişletmek için çalışmalarına devam ediyor. Ekonomist'te yer alan habere göre; TBMM Genel Kurulu'nda tasarruf finansman şirketlerine yönelik kanunun kabul edilmesi sonrasında ilk yasal süreç olan BDDK'ya intibak başvurusunu gerçekleştiren şirketin intibak planı onaylandı. Birevim'in gelecek planlarını Birevim Genel Müdür Av. Mahir Orak anlattı.

1.Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından Tasarruf Finansman Yasası kapsamında Birevim'in intibak planı onaylandı. Nasıl bir süreç yürüttünüz?


Tasarruf finansman sektörünün genç, dinamik ve öncü markası olarak, 4 Mart 2021'de TBMM Genel Kurulu'nda tasarruf finansman şirketlerine yönelik kanunun kabul edilmesinin ardından ilk yasal süreç olan BDDK'ya intibak başvurumuzu gerçekleştirdik. 100 milyon TL sermaye şartı başta olmak üzere bilgi teknolojileri, hizmet kalitesi ve operasyonel süreç anlamında da yasanın tüm gerekliliklerini yerine getirerek intibak planımız onaylandı. Faaliyete başladığımız 2016 yılından itibaren sektörün standartlarının oluşması için çalışan, sektörümüzü düzenleyen yasa henüz çıkmadan önce yasanın getirdiği gereklilikleri uygulayan bir şirketiz. Bu vizyon ve birikimlerimiz ışığında yasal düzenlemenin terminolojisinin belirlenmesine kadar tüm çalışmalarda aktif rol alıp bu düzenlemenin ana hatlarının da belirleyicisi olduk. İntibak planı dahilinde faaliyete devam izni sürecin gerektirdiği bir aşama idi. Biz de süreçle birlikte çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.

Tasarruf Akademi'den 2 bin 500 kişi yararlandı

"Sektörümüzün hak ettiği konuma ulaşması için öncelikle insan kaynağına yatırım yapmamız gerektiğinin bilinciyle Tasarruf Akademi'yi hayata geçirdik. 2020 yılında eğitimlere başladığımız akademide, üst düzey yöneticilerimiz de eğitmen olarak bulunuyor ve üç haftalık bir sürede adaylara sektörümüz ve iş alanımız kapsamında eğitimler veriyoruz. Bugüne kadar bu eğitimlerden 2 bin 500 kişi yararlandı ve bu kişilerin yüzde 80'i tasarruf finansmanı sektöründe istihdam edildi. Salgın döneminde de eğitimlerimize ara vermedik ve tüm süreçleri online kanallar üzerinden yürüttük. Tasarruf Akademi'ye ek olarak üniversite kulüpleri ve öğrencilerle yaptığımız etkinlikler vesilesiyle 10 bin iş başvurusu aldık."


2.Yasal süreçle birlikte sektörün gelişimi nasıl olacak?

Tasarruf finans sektörünün yasal zemine tabii tutulması sektörel açıdan çok önemli bir adımdı. Yeterli sermaye gücü ve şeffaflığı olmayan birçok şirket sisteme girmişti. İntibak planları onaylanan şirketlerle birlikte artık tasarruf sahipleri için risk ortadan kaldırılmış oldu. Bundan sonraki süreçte artık şirket yapılarının denetlendiği bilgisi tüm kamuoyu tarafından biliniyor. Sektörün sunduğu avantajların bilinirliğinin artmasıyla birlikte hitap ettiğimiz kitlenin Avrupa'dakine benzer şekilde genişleyeceğini öngörüyorum. Bugün Almanya'da yılda 1 buçuk milyon kişi tasarruf finans yöntemiyle hayallerine kavuşuyor. Yapı Tasarruf Sandığı sistemiyle 29 milyon sözleşmeye ulaşan Almanya, genç nüfus oranının azalmasına bağlı olarak bugün 25 milyon sözleşmeye sahip ve Almanya'nın tasarruf sandığında 19 milyar Euro bulunuyor. Türkiye'de ise sektör bugüne kadar 300 bin tasarruf sahibine ulaştı. Yasanın getirdiği güvenle sektörümüz ivme kazanacak ve hızla büyüyecek. Sektör yasal süreçle birlikte yılda 1 milyon tasarruf sahibine ulaşarak herkesin hayalindeki konut, taşıt veya iş yerine sahip olmasına vesile olacak. Ayrıca Türkiye'de tasarrufa en çok ihtiyaç duyan genç nüfus oranının Almanya'ya hatta Avrupa'ya kıyasla daha fazla olması potansiyeli gösteriyor. Genç nüfus oranının Avrupa'da giderek azalmasından dolayı gelecek yıllarda Türkiye'de çok daha fazla gelişme göreceğimizi, daha yüksek sayıda tasarruf sahibine ulaşılacağını düşünüyorum. Birevim olarak sahip olduğumuz güç ve yasal zeminle, Türk halkının geleneğinde olan tasarruf anlayışını yeni bir bakış açısıyla geleceğe taşıyacağız ve 2023 yılı sonunda 3 milyon kişiyi tasarruf finansıyla tanıştıracağız.

3 milyon vatandaş tasarruf finansmanıyla tanışacak!

3.Birevim bu süreçte nasıl bir yol izleyecek?

Sektörün lider markası olarak çıkan yasayla birlikte sorumluluklarımız da arttı. Yasalaşma sürecinin hem sektör hem de tasarruf sahipleri açısından etkili ve verimli geçmesi adına çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Sektörümüz bugüne kadar 300 bin tasarruf sahibine ulaştı. Yalnızca Birevim olarak biz beş yılda 100 binin üzerinde kişiyi tasarruf finansmanıyla tanıştırdık. Bundan yaklaşık beş yıl önce ayda 5-6 bin kişiye ulaşan sektör, Birevim İle birlikte ayda ortalama 30 bin kişiye ulaşmaya başladı ve milli ekonomiye 3,2 milyar TL katkı sağladık. Amacımız tasarruf finansmanını yaygınlaştırmak ve Avrupa'daki örneklerden daha iyi bir seviyeye gelmesini sağlamak.

4. Gayrimenkul ve otomotiv satışlarında tasarruf finansmanının payı değişir mi?

Yasal süreçle birlikte sektörümüz daha fazla itibar kazandı ve güven arttı diyebilirim. Bu da finansmanın en önemli etken olarak öne çıktığı gayrimenkul ve otomotiv sektörlerinin önemli bir finansal enstrümana kavusin ması anlamına geliyor. Türkiye'de satılan konutların, artan la trendle birlikte tasarruf finansmanı yöntemiyle alıcılarla n buluşacağını öngörüyoruz. Özellikle dar ve orta gelirliler it için önemli bir finansman modeli olan tasarruf finansmanı, |- yasayla birlikte çok daha geniş kitleler tarafından keşfedilecek. Tüm bu etkilerle birlikte gayrimenkul satışlarında si tasarruf finansmanının payının yüzde 35'lere çıkmasını a bekliyoruz. Gayrimenkulde olduğu gibi otomotivde de e tasarruf finansmanı sayesinde daha fazla kişinin taşıt sahibi a olacağını düşünüyoruz. Özellikle ikinci el pazarında tasarruf finansmanı yöntemiyle taşıt satın almak isteyenler borçlanmadan hayallerindeki araca kavuşabilecek.

5.Vatandaşlar tasarruf finansmanı şirketleriyle işbirliği yapmadan önce nelere dikkat etmeli?

Konut, taşıt ya da çatılı iş yeri sahibi olmak isteyen tasarruf sahipleri, intibakları onaylanmış firmalarla ilerleyecekleri için güvenilir ve yasal zemine uygun şirketlerle - bu süreci yönetmiş olacaklar. Bu sebeple, Birevim gibi - kurumsal, şeffaf ve hesap verebilir şirketleri tercih etmelerini öneririm.
Burada bir diğer önemli konu ise tasarruf sahiplerine özel üretilen çözümler. Birlikte Tasarruf Finansı yöntemi ve insan merkezli hizmet anlayışımızla konut, iş yeri ve taşıt ihtiyaçları için her tasarruf sahibimize özel bire bir finansal çözümler üretiyoruz. Şubelerimizdeki tasarruf finans uzmanlarımız aracılığıyla tasarruf sahibimizi dinliyor; hedefini, ödeme koşullarını anlıyor ve kendilerine özel bir tasarruf planı oluşturuyoruz. Ev, taşıt ya da çatılı iş yeri finansmanına ulaşmak isteyen tasarruf sahiplerine özel oluşturulan tasarruf planı çerçevesinde sahip olabilecekleri finansman teslimat zamanı belirleniyor. Böylece evlerine, arabalarına ya da iş yerlerine sahip olduktan sonra da sözleşme kapsamındaki ödemelerine devam ediyorlar.

21 tasarruf finansman şirketi için karar verildi!


Geri Dön