26 / 11 / 2024

Tasarruf finansmanında tasfiye edilen şirketlere ödenen paralar ne olacak?

Tasarruf finansmanında tasfiye edilen şirketlere ödenen paralar ne olacak?

BDDK tarafından yapılan düzenleme ile tasarruf finansmanı sektöründe 21 şirket tasfiye edildi. Ev hayali kuran vatandaşlar bu şirketlere 601 milyon TL öderken bu paraların ne olacağı merak konusu oldu.




Kura ile ev sahibi yapan tasarruf finansmanında yer alan 21 firma yeni yapılan düzenleme ile BDDK tarafından tasfiye edildi. Sözcü'den Özlem Ermiş Beyhan'ın haberine göre; ev almak 44 bin 500 kişi bu firmalara 601 milyon TL ödedi. Bu ödemeyi yapan vatandaşlar paraların ne olacağını merak ediyor.

İmzalanan sözleşme tutarının da 6 milyar TL'ye ulaştığını söyleyen CHP Milletvekili Akif Hamzaçebi bu tutarların vatandaşlara ödenip ödenmeyeceğinin belirsiz olduğunu dile getirdi. 

Tasarruf finansmanında tasfiye edilen şirketlere ödenen paralar ne olacak?

Kanunun hazırlanmasında geç kalındığını söyleyen Hamzaçebi faizsiz ev sektöründeki 44 firmanın 37'sinin yasa sonrasında başvuruda yaptığını söyledi. Bu gecikmeyle mağduriyetlerin daha da artacağını söyleyen Hamzaçebi, “Piyasanın denetimsizliği işi bu hale getirdi. 21 şirket tasfiye edildi, 8 şirket de iradi tasfiyeye alındı. Tasfiye edilen şirketlere para yatıranlar paralarının tamamını geri alabilecek diye bir durum yok, o şirketlerin mal varlığı ne kadarına yetiyorsa… Tasfiye edilen şirketlere TMSF'nin atadığı tasfiye memurları olacak, iradi tasfiye kararı alınan şirketlerde bu memurlar da olmayacak. Burada sorun çıkacak, çok sayıda mağduriyet oluşacak” dedi.

Tasarruf finansmanında tasfiye edilen şirketlere ödenen paralar ne olacak?

Şirketlere ulaşılmıyor

Tasfiye edilen şirketlere ödeme yapan on binlerce vatandaş paraların ne olacağını merak ediyor. Online şikayet aracıları firmalarında her geçen gün yapılan şikayet sayısı artıyor. Hiç bir şekilde bilgi alamadıklarını söyleyen vatandaşlar “Paramızı nasıl geri alacağız, telefonlara kimse yanıt vermiyor, şirket kapı duvar" diyerek tepkilerini dile getiriyor. 

Sektörde meydana  gelecek mağduriyete yönelik uzun zamandır uyarılarda bulunan  Hamzaçebi, bundan sonrasına dair iradi tasfiye kararı alınan 8 şirkete ya da faizsiz konut sektöründe işine devam edecek herhangi bir firmaya artık devlet garantisi verildiği gibi bir yanılgının yaşanmaması gerektiğinin altını çizdi. Hamzaçebi, “Mevduatta belirli bir tutara kadar devlet garantisi var ancak bu tasarruf finansman şirketlerine yatırılan paraya hiçbir garanti bulunmuyor. Bu, yasanın en büyük eksiği” şeklinde konuştu. 

Tasarruf finansmanı düzenlemesi konut sektörünü nasıl etkiledi?


Geri Dön