01 / 01 / 2025

3 yeni üniversitenin kurulması tasarısı yasalaştı!

3 yeni üniversitenin kurulması tasarısı yasalaştı!

TBMM Genel Kurulu'nda, biri devlet, 2'si vakıf 3 üniversitenin kurulmasını öngören Yükseköğretim Teşkilatı Kanunu'nda değişiklik içeren tasarı kabul edilerek yasalaştı.



Kanuna göre, İstanbul'da Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi adıyla bir üniversitekurulacak. Üniversite, sosyal ve beşeri bilimler, hukuk, siyasal bilgiler, İslami ilimler, tıp, mühendislik ve mimarlık, bilgisayar ve bilişim fakülteleri ile sosyal bilimler, fen bilimleri ve sağlık bilimleri enstitülerinden oluşacak.



Rektör beş yıllığına, Yükseköğretim Kurulu'nun önereceği profesör akademik unvanına sahip 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanacak.Üniversite yönetimine, üniversitenin faaliyet alanları ile stratejik planına ilişkin görüş vermek üzere,Üniversite Danışma Kurulu oluşturulacak.



Üniversite Danışma Kurulu'nda, Milli Eğitim ve Dışişleri bakanlıkları, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Başkanlığı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü üst yöneticileri yer alacak.

Kurul, yılda en az bir kez toplanacak. Danışma Kurulu toplantılarına uluslararası kuruluşların yükseköğretim ile ilgili birimlerinden ve yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından oy hakkı olmaksızın temsilciler çağrılabilecek.




YURT DIŞINDAN BURSLU GETİRİLEN ÖĞRENCİLER


Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği eğitim öğretimin niteliğine ilişkin asgari kriterlerin yerine getirilmesi kaydıyla bölüm, anabilim dalı, bilim dalı veya araştırma merkezleri ile lisans ve lisansüstü diploma programı açmaya, bu programların kontenjanlarını belirlemeye ve akademik kadroların ilanına ÜniversiteYönetim Kurulu yetkili olacak.




TÜRKÇE DIŞINDAKİ DİLLERDEKİ PROTOKOL


Üniversite, Türkçe dışındaki dillerde program açma, yabancı yükseköğretim kurumları ile ortak program yürütme de dahil olmak üzere yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarıyla her türlü işbirliğine dair protokoller ve anlaşmalar yapabilecek.



Üniversite Yönetim Kurulu'nun teklifi ve Bakanlar Kurulu kararı ile yurtiçinde ve yurtdışında fakülte, enstitü, yüksekokul ve benzeri birimler kurulabilecek. Yurtdışında eğitim yapılabilmesi bu birimlerde yurtiçinden görevlendirilecek öğretim elemanları ile idari personelin ve sözleşmeli olarak mahallinden temin edilecek öğretim elemanları ile idari personelin niteliği, sayısı, görev süresi ve bunlara ödenecek ücretler ile diğer usul ve esaslar Maliye Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine Üniversite Yönetim Kurulu tarafından belirlenecek.




ÜNİVERSİTENİN VAKFI OLACAK


Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesini Güçlendirme Vakfı kurulacak. Vakfın temel amacı, Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni desteklemek olacak. Vakfın organları; Mütevelli Heyeti, Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu olarak belirlendi. Maliye Bakanı, Dışişleri Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı ile orta, lise ve yükseköğretim öğrencilerini burs ve yurt temini ile desteklemek üzere kurulan kamu yararına faaliyet gösteren dernekler ile vergi muafiyeti tanınan vakıflardan Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen 5 dernek veya vakıf, vakfın kurucularını oluşturacak.




VAKFIN GELİRLERİ


Vakfın gelirleri; vakfın yapacağı hizmetler karşılığında alınacak ücretler, her türlü yardım ve bağışlar, vakfa ait taşınmazların gelirlerinden oluşacak.

Vakıf, iktisadi işletmeler hariç kurumlar vergisinden, yapılacak bağış ve yardımlar sebebiyle veraset ve intikal vergisinden, her türlü muameleler dolayısıyla düzenlenen kağıtlar ve yapılan işlemlere ilişkin damga vergisi ve harçtan muaf olacak.



Vakfa yapılacak bağış ve yardımlar, gelir ve kurumlar vergisi matrahından indirilebilecek. Vakıf, Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara diğer kanunlarla tanınan vergi ve harç istisnalarından yararlanacak.




10 MİLYON LİRA KAYNAK AKTARILACAK


Vakfın talebi üzerine Maliye Bakanlığı tarafından Hazine'nin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar üzerinde, gelir getirici kullanımlar dahil kuruluş amaçlarını desteklemek üzere vakıf lehine 49 yıla kadar bağımsız ve sürekli nitelikli bedelsiz irtifak hakkı tesis edilebilecek veya kullanım izni verilebilecek.


Düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde vakfın kuruluş işlemlerinde kullanılmak ve kalanı kuruluş tamamlandıktan sonra vakfa aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin yedek ödenek tertibinden 10 milyon lira, Vakıflar Genel Müdürlüğü bütçesine aktarılacak.



VAKIF ÖZEL OKUL AÇABİLECEK


Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı, okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, lise düzeyinde özel eğitim okulları açabilecek.


Söz konusu okulların açılması, eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi, denetimi ve diğer hususlar Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ni Güçlendirme Vakfı tarafından müştereken belirlenecek.

Türkiye Uluslararası İslam, Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'ne 3 bin 320'si akademik kadro olmak üzere toplam 4 bin 412 kadro ihdas edilecek.



İBN HALDUN VE İSTİNYE ÜNİVERSİTELERİ


İstanbul'da, Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV) tarafından İbn Haldun ve 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı tarafından da İstinye adlarıyla 2 yeni vakıf üniversitesi kurulacak.



İbn Haldun Üniversitesi, eğitim, iletişim, insan ve toplum bilimleri, hukuk ve siyasal bilgiler fakülteleri ile sosyal bilimler ve eğitim bilimleri enstitülerinden oluşacak.



İstinye Üniversitesi de tıp, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri, fen-edebiyat, mühendislik, iktisadi ve idari bilimler, mimarlık, İslami ilimler fakülteleriyle sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve sosyal bilimler enstitülerinden oluşacak.




TÜRGEV ELEŞTİRİSİ

Tasarının görüşmelerinde, TÜRGEV'in İbn-i Haldun Üniversitesi kurmasını öngören düzenlemesi muhalefet tarafından eleştirildi.



MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, TÜRGEV'in haksız bağışlar ya da bazı kamu mallarının bağışlanması vaadi karşılığında imtiyaz tanınması nedeniyle kamuoyunda şaibelerle yer aldığını savunarak, "Mayasında helal para yok. Ülkeye hayır getirmeyecek" dedi.

CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, TÜRGEV'e yurtiçinden ve yurtdışından büyük miktarda bağışlar yapılmasının dikkat çekici olduğunu ifade ederek, "Bunlar niye aile vakfına bu kadar bağış yaparlar? Bunun tek açıklaması var, nüfuz ticaretidir" diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da 21. Yüzyıl Anadolu Vakfı'nın İstinye Üniversitesi kuracağını belirterek, "Araştırdım, vakfı internette bulamadım. Web sitesi olmayan bir vakfa üniversitekurduruyorsunuz" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Bülent Turan, TÜRGEV ile ilgili bütün iddiaların cevaplandığını söyledi.

TÜRGEV'in 1996 yılında kurulduğunu anlatan Turan, vakfın ilgili kuruluşlar tarafından denetlendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yakınlarının vakıfta bulunmasının eleştirildiğini anımsatan Turan, şunları söyledi:



"Cumhurbaşkanı ya da benzer kişilerin yakınlarının vakıf çalışmaları içinde olması alkışlanacak konudur. Biz ne cumhurbaşkanı çocukları ne başbakan çocukları gördük. Keşke hepimiz daha fazla vakıflarda görev alsak. Suudi Arabistan'dan gelen paranın kaynağını öğreniyorsunuz da nereye harcandığını neden öğrenmiyorsunuz? Banka kanalıyla yapılan resmi işlemdir. Sizin gibi gizli mi alsın? Onunla okul yapıldı."



Sataşmadan söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, "Tartışmalı olan nüfuz suistimalidir. Suud Kralı 200 milyon dolar bağış karşılığında ne almıştır? Cevabını aradığımız soru bu. Bunun karşılığında Sevda Tepesi'nin imar iznini aldı" diye konuştu.


Habertürk


Geri Dön