Yeni imar kanunu tasarısında neler var?
İmar Kanunu, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenleniyor. Peki, çalışmaları devam eden yeni imar kanunu tasarısında neler var?
Yeni imar kanunu tasarısında neler var?
İmar Kanunu, yerleşme yerleri ile bu yerlerdeki yapılaşmaların; plan, fen, sağlık ve çevre şartlarına uygun
teşekkülünü sağlamak amacıyla düzenleniyor.
Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ve dışında kalan yerlerde yapılacak planlar ile inşa edilecek resmi ve özel bütün yapılar İmar Kanunu hükümlerine tabi tutuluyor.
İmar Kanunu kapsamında birçok konuda değişiklik yapılması için çalışmalar yapılıyor. Peki, Yeni imar kanunu tasarısında neler var?
"Yeni imar kanunu tasarısı hakkında yapılan açıklamalara göre, doğal SİT alanlarında mevcut her tür ve ölçekte planların uygulanmasına bölge komisyonu kararı doğrultusunda devam edilebilecek.
Ayrıca, yeni düzenleme ile birlikte artık yeni 1/25 binlik çevre düzeni planı yapılamayacak. Mevcut 1/25 bin ölçekli çevre düzeni planları ise iki yıl içinde üst veya alt kademede onaylanan planlarla değerlendirilecek.
Talep halinde, özel mezarlık alanları ayrılabilecek. İmar planlarında mezarlık alanı olarak belirlenen yerlerin özel mülkiyete tabi kısımları mülkiyet sahiplerince özel mezarlık olarak yapılıp işletilebilecek.
Mevcut yapılarda güçlendirme, yangın ve enerji verimliliği konularında tedbirlerin alınmasına ilişkin proje onay, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni işlemlerinde hiçbir vergi, resim, harç ve herhangi bir ad altında bedel veya ücret alınamayacak.
Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları dolgu malzemesi olarak veya geri dönüşüme tabi tutulup yapı malzemesi olarak kullanılacak. Hafriyat toprağıyla inşaat ve yıkıntı atıklarının döküm sahaları ilgili idarelerce tespit edilecek.
Ancak, 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamındaki alanlarla, bakanlıkça belirlenecek özel proje alanlarında gerçekleştirilecek uygulamalar neticesinde ortaya çıkacak inşaat ve yıkıntı atıkları ile hafriyat toprağının döküm sahaları bakanlıkça tespit edilecek."
SİT alanları yeni yasa ile imara açılacak mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com