301 Konutları'nın inşaatı durdu!
TOKİ’nin işi verdiği yüklenici firmanın iki aydır ödeme yapmaması üzerine alt taşeron firmanın iş bırakma kararı aldığı belirtildi. Şantiyede toplanan bir grup çalışan mağdur edildiklerini söyledi...
Manisa’nın Soma ilçesinde, kömür madeni faciasında ölen 301 madencinin ailesi için Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nca (TOKİ) yaptırılan 301 konut inşaatı durdu.
TOKİ’nin işi verdiği yüklenici firmanın iki aydır ödeme yapmaması üzerine alt taşeron firmanın iş bırakma kararı aldığı belirtildi. Şantiyede toplanan bir grup çalışan mağdur edildiklerini söyledi.
Soma’da, ölen 301 madencinin yakınları için inşa edilecek toplu konutlarla ilgili TOKİ çalışma başlattı. İhaleyi kazanan firma, duvar, sıva, dış cephe mantomala gibi işleri alt taşeronu Ravel Mühendislik firmasına verdi. 23 Temmuz’dan itibaren malzeme ve işçileri kendisi temin eden taşeron firma, geçen iki aya rağmen toplam 712 bin lira olduğu belirtilen alacağının ödenmemesi üzerine geçen perşembe gününden itibaren iş bırakma kararı aldı.
Şantiye alanında açıklama yapan Ravel Mühendislik Firması yetkilisi Suat Meydan, "Firma olarak burada bulunan bütün ağır iş makineleri ve malzemeyi inşaat sahasına getirdik. Ekibimizi de kendimiz oluşturduk. İki aydan beri yüklenici firma bana ödeme yapmıyor. Firma bana ödeme yapmayınca ben de yanımda çalışan işçilere maaşlarını veremiyorum. Bu arkadaşlarım 20 gün önce memleketlerine gitmek için firmalardan otobüs bileti ayırttırdılar.
Fakat şirket ödeme yapmayınca, bu arkadaşlarımın biletleri yandı. Arkadaşlarım Kurban bayramı nedeniyle memleketlerine giderek kurbanlarını keseceklerdi. Ne var ki maaşlar ödenmeyince Soma’da kalmak zorunda kaldılar. Uzun zamandan beri şantiyede bulunan firmaya ait binada hiç kimse yok. Kimse gelip işçinin halini ve derdini sormuyor. 150 kişilik çalışanın tamamı bu olaylardan mağdur. Bizim derdimizi dinleyecek ve bize çare bulacak hiçbir kimseyi karşımızda göremeyince zor durumda kalıyoruz. Paramızı almadıktan sonra çalışmayacağız" dedi. Almaları gereken 712 bin liranın 400 bin lirasının işçi alacakları, geri kalanının kullanılan malzeme bedeli olduğunu belirtti.
Yenigün