3091 Sayılı Kanun'a göre zilyetliğe müdahale!
3091 Sayılı Kanun'a göre zilyetliğe müdahale nasıl yer alıyor? Zilyetliğe müdahale ve tecavüz sayılan durumlar hangi alanlarda nasıl belirlenmiş merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz..
3091 Sayılı Kanun'a göre zilyetliğe müdahale
Taşınmaz Mal Zilyetliğine Yapılan Tecavüzlerin Önlenmesi Hakkındaki 3091 Sayılı Kanunun Uygulama Şekil ve Esaslarına Dair Yönetmelik hükümlerine göre aşağıdaki olay ve durumlar 3091 sayılı Kanunun uygulanmasında taşınmaz mala tecavüz veya müdahale sayılır.
-Bahçe, tarla ve arsa gibi arazi üzerinden devamlı olarak gelip geçmek suretiyle zilyedin taşınmazdan istifade etmesine engel olmak
- Ekim ve dikimde bulunmak,
-Bir hak iddia ederek tarla veya bahçedeki mahsulü biçmek, toplamak,
- Başkasının taşınmaz malına taş, toprak, ağaç, gübre ve benzeri şeyleri bırakmak suretiyle zilyedin taşınmazından istifade etmesine engel olmak.
- Sulama veya içme sularından, su kuyularından, sarnıçlardan, suyollarından, su borularından ve arklarından faydalanmayı engellemek,
- Başkasının arazisi üzerinde su geçirmek üzere ark açmak,
-Temel açmak, hendek kazmak, bina yapmak ve buna benzer davranışlarda bulunmaktır.
Taşınmazın miras yoluyla birden çok mirasçıya kalması halinde de Kanuna göre tecavüz veya müdahaleler ile ilgili başvurular makamca kabul edilir ve eylemli olarak zilyetliklerini sürdürenlerin zilyetlikleri hem diğer mirasçılara hem de üçüncü şahıslara karşı korunur.
Konut, dükkân, depo, ahır gibi damlı yapılarda bu kanunun uygulanabilmesi, taşınmazın fuzulen işgal edilmiş olmasına bağlıdır.
Zilyetlik nedir?
Zilyetliğin korunması!
Zilyetliğin hak karinesi olarak korunması!
Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com