30 / 04 / 2024

33 ildeki 150 bina ve 2 bin konut törenle yıkılacak!

33 ildeki 150 bina ve 2 bin konut törenle yıkılacak!

Kentsel dönüşümün detaylarını açıklayan Bakan Bayraktar “5 Ekim sabahı 33 ilde 150 bina ve 2 bin konutta yıkım başlayacak” dedi. Bayraktar yıkılacak binalar arasında hastane ve lojmanları da saydı.



Depremi kabus olmaktan çıkaracak Kentsel Dönüşüm Projesi 5 Ekim sabahı İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli dahil 33 ilde start alacak. Türkiye’yi dönüştürecek ‘Büyük Yıkım Projesi’ için ilk etapta hastane, kamu binaları, askeri lojmanlar dahil 150 bina ve hak sahipleriyle anlaşılarak boşaltılan 2 bin konut yıkılacak. 7.2 ve 5.8’lik depremle sarsılan Van’ı 10 ayda yeniden ayağa kaldıran projeyi yerinde incelemek için Van’da temaslarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ‘Dev Yıkım Projesi’nin detaylarını Stsr ile paylaştı.


İstanbul’da 7-8 ilçe kapsamda


Bakan Bayraktar “5 Ekim’de 33 ilde büyük yıkıma başlayacağız. İstanbul’da Kayaşehir’e gelmek istemeyeni zorla götürmeyeceğiz. Evi ciddi riskliyse biz bunu yıkacağız, kimse kusura bakmasın. Öncelik rıza esaslıdır, kimseyle kavga etmeye niyetimiz yok. Bir aksilik olmazsa 5 Ekim’de 33 ilde toplu bir yıkım yapacağız. İstanbul’da 7-8 ilçe var. Bursa, İzmir, Kocaeli var. Aynı gün 150 bina 2 bin konut ve işyeri yıkılacak. Bunların içinde hastane var. Resmi binalar var. Askeriye lojmanı var, okul var, Sağlık Bakanlığı’nın binaları var, her kesimden var. Van’da İller Bankası’nın binası yıkılacak” dedi. Kentsel dönüşümde vatandaşa uygulanacak finansal kolaylıklar bulunduğunu belirten Bayraktar, şunları söyledi: “Biri kendi rızası ile evini boşaltan fakir ve yoksullara kira yardımı. Bir diğeri bu kanun kapsamında rezerv alanlarında TOKİ’nin belediyelerin yaptığı konutlardan alan vatandaşlara bankadan kullandıkları kredilerde faiz sübvansiyonu yapacağız. Bunun dışında şimdilik kredi yok. Bu projeye ve bulunduğu ile göre farklılık gösterebilir.”


4 tane kelaynağın dediğini yapmayız


Bayraktar “Çin’den sonra dünyada en çok inşaat yapan ikinci devlet Türkiye. Sayısal olarak dünyanın her tarafında iş yapıyor bizim firmamız.  TOKİ  yapılarının estetikten yoksun olduğu yönünde eleştiriler var. Bizim derdimiz 5 kuruş daha ucuza nasıl yaparız. Eleştiri güzel bir şey ama eleştirinin de bir yol göstericiliği olması lazım. Görüntü bakımından orta ölçekli Anadolu şehirlerine bakın. O şehirlerin tek güzel görüntüleri bizim konutlar. Biz milletin dediğini yaparız. Öyle 4 tane kelaynak kuşunun dediğini yapmayız. Şimdi TOKİ’de estetik ofis oluşturuldu. Selçuklu, Osmanlı mimarisi ve yöresel mimariye ağırlık vermeye başladık” dedi.


Evini yapana 40 bin lira


Türkiye’nin konut stokunda büyük bir başarıya imza attığını ve bu alanda dünyada ikinciliği yakaladığını belirten Bakan Bayraktar, şunları söyledi: “Van depremiyle hızlanan dönüşüm sonucu 10 ay gibi kısa bir sürede Van’da 18 bin konutu tamamladık. Depremde evi yıkılan ve hasar gören 9 bin köylü için de EYYM ile yeni konut inşa edeceğiz. Şu ana kadar bu şekilde 2 binin üzerinde konut yaptık. 170 köyde 9 bin konut yapılıyor. Köylüler müteahhitlerini buluyorlar, konutunu yaptırıyor. Biz ise sıkı bir şekilde denetim yapıyoruz. Evini yapana 40 bin lira ahır için de 15 bin lira veriyoruz. Biz yapsak 80-90 bin liraya mal olacak. Bu model sayesinde biz 40 bin lira kar ediyoruz. 2 bin 100 ev 250 ahır inşaatı bu şekilde bitmek üzere. Yıl sonuna kadar bu 8 bini bulur.”


Tenekeyle 7. kata harç taşıdım


Bayraktar, kendi müteahhitlik anılarını da anlattı: “Polima çakılı, midye kabuğu ile elle kürekle karılan betonlarla döküldü. Omzumda teneke ile yedinci kata harç çıkarmışım. Yerde karıyorduk betonu. Vibratör falan yok. İpten makaralarla çekmeye başladık tenekeleri. Sonra gırgırlı asansörler çıktı. Daha sonra da hazır beton. Bir yaşımda babamı kaybettim. 23 yaşımda müteahhitliğe başladım. 8 ortak şirket kurduk. Talebeydim. Yüzde 10 ben sermaye koydum. Senede 2-3 bina yapardım. 23 yaşımda müteahhit oldum. Kiptaş’ta iken 17 bin konut yaptık. Ankara’da da Genel Müdürlük yaptım. Ankara’da bin konut yaptık.”




Kemal GÜMÜŞ / Star Gazete


Geri Dön