29 / 04 / 2024

36 bin kira anlaşmazlığı arabulucuda çözüme kavuştu!

36 bin kira anlaşmazlığı arabulucuda çözüme kavuştu!

1 Eylül’den itibaren başlatılan arabulucu sistemi ile 36 bin kira anlaşmazlığı çözüldü. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM Genel Kurulu’nda milletvekillerinden gelen soru ve eleştirileri cevapladı.



1 Eylül 2023 tarihinden itibaren kira hukuku, ortaklığın giderilmesi, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan doğan davalarda zorunlu arabuluculuk sistemine geçildiğini anımsatan Tunç, bugüne kadar 107 bin 845 arabuluculuk başvurusu yapıldığını, bunlardan 83 bin 50’sinin kira uyuşmazlıklarıyla ilgili olduğu bilgisini verdi.

83 bin 50 kira uyuşmazlık başvurusundan 36 bin 368’sinin olumlu sonuçlandığını kaydeden Tunç şöyle konuştu: “36 bin uyuşmazlık demek 72 bin vatandaşımızın, kiracı ve kiralayanın yargıya gitmeden anlaşarak sorunu çözdükleri anlamına geliyor" dedi.

Geçtiğimiz ağustos ayında 20 bin civarında kira davası açıldığını söyleyen Tunç, "Son 3,5 ay içinde (1 Eylül’den bu yana) 16 bin 245 davanın açılmış olmasından, yargının iş yükünün azaldığını ve vatandaşlarımızın da arabulucu önüne giderek anlaştıklarını görüyoruz. Bu memnuniyet verici bir durum.” diye kaydetti.

36 bin kira anlaşmazlığı arabulucuda çözüme kavuştu!

Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk sistemi 1 Eylül'de yürürlüğe girdi. Sistemle, taraflar hızlı, pratik ve ekonomik çözüme kavuşacak.

Konut kira artışı oranının üst sınırının yüzde 25 olarak 1 sene uzatılacağının açıklanmasından sonra konut sahipleri ile kiracılar arasındaki olası uyuşmazlıklar yeniden gündeme geldi.

Taraflar sorunun çözümü için mahkemeye başvururken, dava süreci ise iki seneye kadar uzayabiliyor. Uyuşmazlıklar nedeniyle mahkemelerde yoğunluk oluşturan kira davalarında, taraflara hızlı çözümü ise arabuluculuk sistemi sunacak.

TBMM Genel Kurulu'nda 28 Mart tarihinde kabul edilen yargıda yeni düzenlemeleri içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar dava koşulu olarak arabuluculuk kapsamına alındı. 1 Eylül'de yürürlüğe giren düzenlemeyle kiracı ve kiralayan arabulucuya başvurmadan dava açamayacak.

Son 1 yılda hane halkının büyük kesiminin refahı arttı mı, azaldı mı? Vatandaş bakın ne dedi!

Konut fiyatları arttı, tersine göç trendi başladı!

Türkiye, Dubai'deki lüks villaların ilham kaynağı oldu!


Geri Dön