28 / 04 / 2024

36. Yapı Fuarı Azerbaycan'da büyük ilgi gördü!

 36. Yapı Fuarı Azerbaycan'da büyük ilgi gördü!

Konuk Ülke Azerbaycan ve Türk Yapı Sektörü Raporu 2012 Tanıtım Toplantısı’nda, 36. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul kapsamında düzenlenen “Konuk Ülke Azerbaycan” projesi tanıtımı ile birlikte, Türk Yapı Sektörü Raporu 2012 ışığında değerlendirildi.




Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık’ın DEİK işbirliğiyle düzenlediği toplantıda katılımcılara 36. Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul “Konuk Ülke Azerbaycan” projesi hakkında bilgi verilirken, YEM tarafından her yıl hazırlanan ve bu toplantıda tanıtımı yapılan “Türk Yapı Sektörü Raporu” ışığında, sektörün 2012 değerlendirmesi yapılarak, gelecek dönem projeksiyonları hakkında bilgiler paylaşıldı. 


İki ayrı oturum halinde sektör profesyonelleri ve yatırımcıları ağırlayan ve büyük ilgi gören toplantı da, Türk yapı sektörünün mevcut durumu ve gelecek dönem değerlendirmeleri üzerinden; Fuar’ın Konuk Ülke Projesi’yle Türk yapı malzemesi üreticileri için Azerbaycan’da yaratabileceği ticari avantajlar ile yatırım fırsatlarını gündeme taşındı.


Toplantıda açılış konuşmaları Yapı-Endüstri Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Hasol, DEİK/ Türk Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül ve Azerbaycan Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Kenan Murtuzov tarafından yaptı. İlk oturumda, Türk Yapı Sektörü Raporu 2012 bilgileri ışığında, sektörün 2012 yılı performansı ve gelecek dönem projeksiyonları ilgili bilgiler, Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay tarafından aktarıldı.


Türk – Azeri ticari ilişkilerinin yapı sektörü özelinde geliştirilmesine dair düzenlenen, “Azerbaycan’da İş Fırsatları Paneli’nde ise, Yapı-Endüstri Merkezi ve YEM Fuarcılık Genel Müdürü Dr. Barış Onay moderatörlüğünde T.C. Bakü Ticaret Müşavirliği’nden Dr. Eşlen Ebülhesenli ve Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATIB) Başkanı Cemal Yangın konuya dair izleyicilere bilgi verdi.


“Türkiye ithalatta birinci ülke”


T.C. Bakü Ticaret Müşavirliğinden Elşen Ebülhesenli konuşmasında Azerbaycan’ın son yıllarda kültürel ve ekonomik alanlardaki büyümesine ve gelişmesine dikkat çekerek şunları söyledi: “Azerbaycan’ın ekonomik büyüme rakamları yükseliyor, buna orantılı olarak inşaat alanında da hızlı bir büyüme yaşanıyor.  Azerbaycan’ın ithalat yaptığı ülkelerin başında Türkiye geliyor. Rusya ile ticari ilişkilerde 70 yıllık bir gelenek olmasına karşın Türkiye, Azerbaycan’da ithalatta birinci durumda.”


İki ülke arasında 500’ün üzerinde ikili anlaşma olduğunun altını çizen Ebülhesenli, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin hızla geliştiğini ifade etti. Ebülhesenli konuşmasını şöyle sürdürdü: “Pek çok mal Türkiye’den Azerbaycan’a kargo gibi farklı yollarla gidiyor. Bunlar resmi rakamlara girmiyor. Azerbaycan’ın Türkiye’den ithalatı 5 milyar dolardan aşağı değil. Resmi rakamlara göre, 1260’ın üstünde Türk şirketi faaliyet gösteriyor, bu şirketlerde 30 bin kişi istihdam ediliyor. 2012’ye kadar Türk şirketleri tarafından Azerbaycan’da 356 proje yapıldı. Biz bu sayının gerçekte iki kat daha fazla olduğunu düşünüyoruz.”


“Acele edin, bir yıl sonra yer kalmayabilir”


Azerbaycan Türkiye İşadamları Birliği (ATİB) Başkanı Cemal Yangın ise konuşmasında Azerbaycan’ın Türkiye için önemine değinerek iki ülkenin ticari yakınlaşmasının ‘doğal hak’ olduğunu ifade etti. Yangın şöyle konuştu: “Azerbaycan’ın uygulamaları ile Türk işadamları orada iş yapmaya heveslendiriliyor. Azerbaycan’da halen 750 Türk firması faaliyet gösteriyor. Türkiye, Azerbaycan sayesinde petrol üretmeden, petrol satan ülke oldu. Azerbaycan bizi petrol satan ülkelerin masasına oturttu. Türk şirketlerin Azerbaycan ile ticaret yapması için bütün şartlar müsait. Azerbaycan’da ‘yeni bir şehir’ kurulurken yatırım için Türk firmalarını buraya bekliyoruz.”


Azerbaycan’da yatırım yapmanın pek çok avantajı olduğunun altını çizen ATİB Başkanı Yangın, “Türk inşaat endüstrisi Azerbaycan’da yer bulabilir. Acele edin, Bir yıl sonra yer kalmayabilir, saflar sıklaşıyor” çağrısında bulundu.


Yapı Fuarı - Turkeybuild İstanbul İş Geliştirme Platformu- “Konuk Ülke Azerbaycan” Projesi Hakkında


Bölgenin ve Türk yapı sektörünün en büyük buluşması Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul İş Geliştirme Platformu kapsamında düzenlenen “Konuk Ülke Projesi”nde, ülke odaklı yeni işbirlikleri ve etkin stratejilerin oluşturulması, böylelikle Türkiye yapı sektörünün uluslararası alandaki etkinliğinin artırılmasına destek olunması amaçlanıyor.

 

Son iki yıldır başarıyla sürdürülen, Rusya ile başlayıp geçen yıl Almanya ile devam edilen “Konuk Ülke Projesi”nde 2013 yılında konuk Azerbaycan olacak. İki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform yaratacak proje kapsamında, fuar öncesinde ve sırasında düzenlenecek etkinliklerde Türkiye ve Azerbaycan’dan konunun üst düzey yetkilileri bir araya gelecek.

 

Azerbaycan son dönemde petrole bağlı büyüyen ekonomisinin yanı sıra, sanayi alanındaki üretim yatırımları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelere paralel olarak Azerbaycan, sanayisini geliştirmeyi ve ülke sınırları içindeki üretimin yapılacak yeni yerli ve yabancı yatırımlarla artırılmasını hedefliyor.

 

Ülke sanayisinin geliştirilmesine yönelik yabancı yatırımların teşviki ve bu alandaki işbirliği hedefleri, uzun yıllardır iki ülke arasında güven ve uyum içinde sürdürülen ticari ilişkiler penceresinden bakıldığında Türkiye için büyük fırsatlar sunuyor. Petrol ve gaz sektörlerindeki gelişmeler, kamu yatırımlarındaki ihtiyaçların yanı sıra başkent Bakü’de başlatılan yeni konut projesi yatırımları, halen devam eden ve 2013 yılı sonuna kadar tamamlanması planlanan Bakü- Tiflis- Kars (BTK) demiryolu projesi ile yapı sektörü yatırımlarında büyük fırsatlar yaratabilecek olan, 2015 yılında Bakü’de ilki gerçekleşecek Avrupa Olimpiyat Oyunları da Azerbaycan’ı ilgi odağı haline getiriyor.


Türk yapı sektörü, Azerbaycan ile olan ticari ilişkilerinde oldukça güçlü bir pozisyonda. Ancak son dönemde kaybettiği pazarlardan dolayı hem malzeme ihracatında hem de müteahhitlik sektöründe yeni pazarları desteklemesi, bu pazarlara yatırımlar yapması gerekiyor. Bu noktada Azerbaycan Türkiye için önemli bir pazar oluşturuyor.


Proje, iki ülke ilişkilerinin geliştirilmesinde önemli bir platform olacak. Projede ilk adım iki ülke devlet yetkilileriyle, ilgili ticari kurum ve kuruluşların üst düzey yetkililerinin bilgilendirme yaptığı 19 Şubat 2013’te gerçekleşen tanıtım toplantısı ile başladı. Ardından 24 – 28 Nisan 2013 tarihleri arasında Tüyap- Beylikdüzü’nde gerçekleştirilecek Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul sırasında, Azerbaycan ticari heyet ziyareti ve ikili iş görüşmeleri izleyecek.


Projenin bundan sonraki adımları:


• 25 Nisan 2013, Perşembe

Konuk Ülke Azerbaycan İkili İş Görüşmeleri

36. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Batı 1 Club Yapı, Tüyap - Beylikdüzü

 

• 25 – 26 Nisan 2013, Perşembe- Cuma

Konuk Ülke Azerbaycan & 4. Avrasya Yapı Forumu

36. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, Batı 1 Club Yapı, Tüyap - Beylikdüzü


Geri Dön