05 / 05 / 2024

38 milyon vatandaş bireysel kredi kullandı! Nakdi kredilerin miktarı 8.4 trilyon lirayı geçti!

38 milyon vatandaş bireysel kredi kullandı! Nakdi kredilerin miktarı 8.4 trilyon lirayı geçti!

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi kredilerin 1 Şubat 2023 itibarıyla, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 55 artarak 8.4 trilyon TL’yi ulaştığı açıklandı. Vatandaş ise tüketici kredileri ile hayatta kalmaya çalışıyor.



Yüksek enflasyon ve ekonomik kriz Bankalar Birliği rakamlarına da yansıdı. Orta ölçekli işletmeler, esnaf ve enflasyon altında ezilen vatandaş çareyi banka kredilerinde arıyor. Türkiye Bankalar Birliği rakamlarına göre nakdi kredilerin miktarı yüzde 55 artışla 8.4 trilyon liraya ulaştı.

Peki bu parayı kimler piyasaya verdi? Rakamın büyük bölümün oluşturan 8.184 milyar lira bankalar tarafından ihtiyaç sahibi kuruluşlara kullandırıldı. Kalan miktarın 120 milyar lirasını finansal kiralama şirketleri, 84 milyarını faktoring ve 63 milyar lirasını da finansman şirketleri tarafından kullandırıldı.

38 milyon vatandaş bireysel kredi kullandı! Nakdi kredilerin miktarı 8.4 trilyon lirayı geçti!

2023 yılı şubat ayı itibariyle 198 milyar liralık alacak tasfiye edildi. Bu rakamın 188 milyar lirası bankalara ait. Kalan miktarın 7 milyar finansal şirketlerin, 2 milyar lira faktoring, 1 milyar lira da finansman şirketlerine ait. Tasfiye miktarının toplam kredilere olan oranı ise yüzde 2.3 olarak gerçekleşti.

TİCARİ KREDİLER 6.7 TRİLYON LİRAYA ULAŞTI

Ticari kredi tarafında ise yüzde 52 oranında bir artış yaşandı. 6.7 trilyon liraya yükselen ticari kredilerin toplam krediler içerisindeki payı yüzde 80 olarak gerçekleşti. İmalat sanayi yüzde 30 ile kredilerden en yüksek payı alırken, bunu payları yüzde ve üzerinde olan perakende ve toptan sektörü takip etti.


 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön