29 / 04 / 2024

Ege Bölgesi'nde geçen yıl kullanılan kredi miktarı 122 milyar lirayı geçti!

Ege Bölgesi'nde geçen yıl kullanılan kredi miktarı 122 milyar lirayı geçti!

Ege, para biriktirmeyi azaltıp, krediye yüklendi. BDDK verilerine göre, bölgedeki 8 ilde geçen yıl kullanılan kredi miktarı 122 milyar lirayı geçerken, bankalardaki mevduat tutarı yaklaşık 90 milyar lira oldu




Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), Türkiye'nin 2013 yılı bankacılık sektörü verilerini il il açıkladı. 2013 yılı verilerine göre Egelilerin kullandığı kredi tutarı, Ege'nin bankalarda yatan mevduatını solladı. Ege'deki 8 ilde geçen yıl kullanılan kredi miktarı 122 milyar lirayı geçerken, bankalardaki mevduat tutarı yaklaşık 90 milyar lira oldu. Türkiye'deki toplam kredilerin yüzde 12'sini Egeliler kullandı. Mevduatına göre en az kredi kullanan il Uşak, en borçlu il ise Manisa oldu. Manisa, sahip olduğu paranın yaklaşık iki katı kredi kullandı. İzmir'in ise 45 milyar liralık mevduatına karşılık kullandığı kredi tutarı 60 milyar lirayı geçti. 


Mevduat 1'incisi: İzmir

BDDK verilerine göre geçen yıl Türkiye genelinde kullanılan kredinin tutarı 1 trilyon 65 milyar lira oldu. Ege'deki İzmir, Denizli, Manisa, Muğla, Balıkesir, Aydın, Çanakkale ve Uşak'ın kullandığı kredi ise 122 milyar 600 milyon lira oldu.  İzmir  60.2 milyar lira, Denizli 14.1 milyar lira, Manisa 11.5 milyar lira, Muğla 10.4 milyar lira, Balıkesir 10.2 milyar lira, Aydın 9 milyar lira, Çanakkale 4 milyar lira, Uşak 2.8 milyar lira kredi kullandı. Türkiye genelindeki kredilerin yüzde 12'sini Egeliler, Ege'deki kredinin ise yaklaşık yarısını İzmirliler kullandı. Geçen yıl Türkiye'de bankalardaki mevduat tutarı da 890 milyar liraya ulaştı. Ege'de illerde bankalardaki mevduatın tutarı ise 92 milyar 698 milyon lirayı buldu. Mevduatta başı 48.6 milyar lira ile İzmir çekti. Ege illerindeki mevduatın yarıdan fazlası İzmir'deki bankalarda yatıyor. Muğla 9.4 milyar lira, Denizli 8.1 milyar lira, Balıkesir 7.6 milyar lira, Aydın 7 milyar lira, Manisa 6.1 milyar lira, Uşak 2.8 milyar lira, Çanakkale 2.8 milyar lira mevduata sahip.


En borçlu il: Manisa

2010 yılına kadar mevduatı, kullandığı krediden daha fazla olan İzmir, bu unvanını kaybettiği gibi kullandığı kredi ile mevduatı arasındaki fark sürekli açılıyor. Bir önceki yıla göre geçen yıl kullandığı kredi miktarı 15 milyar lira artan İzmir'in mevduatı ise sadece 7 milyar lira yükseldi. Ege'nin en borçlu ili ise Manisa oldu. Manisa sahip olduğu mevduatın yüzde 186'sı kadar kredi kullandı. Manisa'yı yüzde 174 oranıyla Denizli takip etti. Muğla ve Uşak ise sahip olduğu paraya göre en az kredi kullanan iller oldu. Muğla mevduatının yüzde 111'i kadar kredi kullandı. Uşak ise mevduatı kullandığı krediden daha fazla olan Türkiye'nin ilk 5 ili arasına kılpayı girmeyi başardı. Uşak'ın mevduatı kullandığı krediden sadece 8 bin lira fazla.


Yeni Asır


Geri Dön