29 / 04 / 2024

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile 381 bin yapının betonu, 30 milyondan fazla çipli beton numuneyle denetlenecek.



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile numunelerin hangi inşaattan, hangi gün ve saatte, hangi beton mikserinden, kaç adet alındığı gibi detaylarla daha etkin yapı denetimi devam ettiriliyor.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 25 Aralık 2018 tarihinde uygulamaya başlayan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile ülke genelinde 381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı.

Son dakika Yapı İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Türkiye'de son yıllarda meydana gelen depremlerden elde edilen tecrübelerle günün teknolojik gelişmelerine uyum sağlanması, uygulamada yaşanan problemlerin ortadan kaldırılarak daha etkin ve verimli bir yapı denetiminin sağlanması için yapı denetim sisteminde önemli düzenlemelere gidildi.

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

38 BİN 376 YAPIDAN ÖRNEK ALINDI

Bu doğrultuda, 25 Aralık 2018 tarihinden itibaren uygulamaya alınan Elektronik Beton İzleme Sistemi (EBİS) ile inşaatlardan alınan beton numunelerinin içine radyo frekansı ile kimlik tanımlama etiketi (RFID) yerleştirildi.

Numunelerin hangi inşaattan, hangi gün, hangi saatte, hangi beton mikserinden, kaç adet, hangi laboratuvarın hangi personeli tarafından alındığı, yapı denetim görevlilerinin tarfınca alınıp alınmadığı ve numunelerin ilgili standardında tespit edilen sürelerde şantiye mahallinde ve kür havuzunda bekletilip bekletilmediği denetlenerek, deney sonuçlarının laboratuvar ortamından herhangi bir müdahale olmadan Bakanlık sistemine çevrim içi aktarılması sağlanıyor.

Yüzde 99,45 başarılı olan EBİS uygulamasının devreye alınmasından 14 Ağustos 2023 tarihine kadar Türkiye genelinde 381 bin 376 yapıdan 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı.

EBİS kapsamında, sistemde yer verilen ve Türkiye'de bu zamana kadar üretimi olmayan RFID etiketlerin üretimine bir senelik Ar-Ge çalışmasından sonra başlandı. Bu kapsamda birçok sektörde kullanım yeri bulunan bu teknoloji, yerli ve millileştirilmiş oldu.

381 bin 376 yapıdan, 30 milyon 388 bin 676 çipli beton numunesi alındı!

ARNAVUTLUK, AERBAYCAN, KATAR, KKTC VE ÖZBAKİSTAN İŞBİRLİĞİ PROTOKOLÜ

Dünya genelinde bu özelliklere sahip bir izleme sisteminin bulunmaması sebebiyle Azerbaycan, Özbekistan, Arnavutluk, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan, Katar ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden gelen talepler üzerine, Bakanlıkça bu ülkelerle görüşmeler gerçekleştirildi.

Elektronik Beton İzleme Sistemi'nin kurulumuna yönelik Arnavutluk, Katar, Azerbaycan, KKTC ve Özbekistan ile işbirliği protokolü imzalanırken, Kırgızistan, Kazakistan ve Türkmenistan ile görüşmeler sürüyor.

EBİS Projesi'nin başarısı pek çok ödülle de taçlandırıldı. Bu kapsamda 2019 yılında Türkiye İnovasyon ve Başarı Ödülleri Töreninde "Yılın Dönüşüm Projesi" ödülü, aynı yıl Avrasya İnşaat Mimarlık Mühendislik Ve Tasarım Proje Festivali'nde "İnovasyon Kategorisi" ödülü ve 2020 tarihinde Türkiye Bilişim Derneğince Düzenlenen yarışmada "Kurumsal Süreçlerde Fayda Kategorisi" ödülüne layık görüldü.

Yalı konseptini Ege’nin mavilikleriyle buluşturan DAP Çeşme projesinde ön talep fırsatı!

Yapı ruhsatı verilen bina sayısı ikinci çeyrekte yüzde 5,7 arttı!


Geri Dön