03 / 05 / 2024

4 firmaya ihale yasağı geldi

4 firmaya ihale yasağı geldi

Milli Savunma, Milli Eğitim ve Ulaştırma Bakanlığı, 4 firmaya ihalelere katılma yasağı getirdi



Milli Savunma (MSB), Milli Eğitim (MEB) ve Ulaştırma Bakanlığı, 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanununa göre 4 firmaya ihalelere katılma yasağı getirdi. Yasaklara ilişkin duyurular, Resmi Gazetenin bugünkü sayısında yayımlandı. Duyurulara göre Milli Savunma Bakanlığı, Amerika Birleşik Devletlerinde bulunan "Integrated Procurement Technologıes" ile ortağı "Etty Yennı"i 2 kez süreyle ihalelerden men etti. Hava Lojistik Komutanlığı tarafından yapılan ihaleye katılan ve Goleta Valley Ticaret Odasına kayıtlı şirkete, 1'er yıl süreyle ceza getirildi.

ULAŞTIRMA BAKANLIĞI
Ulaştırma Bakanlığı TCDD İşletmesi Genel Müdürlüğü, "Kamil Tekel İnşaat Mühendislik Hizmetleri Madencilik Taşıma ve Petrol Ürünleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile ortağı "Makbule Yaran"a ceza verdi. Simav Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı şirket, 1 yıl süreyle ihalelere giremeyecek.

MEB
Milli Eğitim Bakanlığı ise 2 firmayı 1'er yıl süreyle ihalelerden men etti. Buna göre Selçuk Üniversitesi Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi tarafından yapılan ihaleye katılan Konya Ticaret Odasına kayıtlı "Cemre Medikal (Mehmet Atar)"a yasak getirildi. Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Genel Müdürlüğü ise İstanbul Ticaret Odasına kayıtlı "Seha Teknik Turizm Taşımacılık İnşaat Elektrik Taahhüt Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ve ortağı Gaziantep Ticaret Odasına kayıtlı "Seden Taşımacılık Araç Kiralama Hizmetleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi" ile "Zübeyde Özden"e ceza verdi. Gaziantep İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından yapılan ihaleye katılan şirket, 1 yıl süreyle yapılacak olan tüm ihalelere giremeyecek.

4734-4735 SAYILI KANUNLAR
4734 Sayılı Kamu İhale ve 4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu "yasak fiil veya davranışları" düzenliyor. Söz konusu maddelerde, mevzuata aykırı davranışlardan bazıları şöyle sıralanıyor: "Hile, vaat, tehdit, nüfuz kullanma, çıkar sağlama, anlaşma, irtikap, rüşvet suretiyle veya başka yollarla ihaleye ilişkin işlemlere fesat karıştırmak veya buna teşebbüs etmek.
-İsteklileri tereddüte düşürmek, katılımı engellemek, isteklilere anlaşma teklifinde bulunmak veya teşvik etmek, rekabeti veya ihale kararını etkileyecek davranışlarda bulunmak.
-Sahte belge veya teminat düzenlemek, kullanmak veya bunlara teşebbüs etmek.
-Alternatif teklif verebilme halleri dışında, ihalelerde bir istekli tarafından kendisi veya başkaları adına doğrudan veya dolaylı olarak, asaleten ya da vekaleten birden fazla teklif vermek."
AA


Geri Dön