Genel

40.3 milyon vatandaşın kredi borcu 3,1 trilyona ulaştı!

Sürekli olarak artış gösteren kredi faizlerine rağmen borçlanmayı sürdüren vatandaşların kredi borçları yüzde 65 artış göstererek, 3 trilyonu geçerken, borçlu kişi sayısına da yaklaşık olarak 2 milyon daha eklendi.

Yüksek enflasyon ve TL’deki değer kaybı sebebiyle alım gücünde büyük kayıp yaşayan vatandaşların yüksek faizlere karşın kredi ve kredi kartlarıyla geçinmeye çalışırken borcu her geçen sene katlanıyor. Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından kullandırılan bireysel krediler, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından açıklanan verilerine göre, yüzde 65 artış göstererek, 3.1 trilyon Türk Lirası'na ulaştı. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre bireysel kredilerin yüzde 99’luk kısmı bankalar tarafından kullandırılırken, bireysel kredilerin yüzde 46’lık kısmını kredi kartları, yüzde 29’luk kısmını ihtiyaç kredileri, yüzde 15’lik kısmını konut kredileri, yüzde 3’lük kısmını taşıt kredileri ve yüzde 7’lik kısmını da kredili mevduat hesabı oluşturdu.  Takipteki krediler hariç, bireysel kredi kullanan kişi sayısı da son bir senede yaklaşık olarak 2 milyon kişi artış göstererek, 40.3 milyon kişi olurken, ortalama kredi bakiyesi ise 76.8 bin TL düzeyinde gerçekleşti. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 10 Mayıs 2024 haftasına ait son verilerine göre bankalarca verilen bireysel krediler ile kredi kartı borçları toplamı 3 trilyon 64 milyar Türk Lirası şeklinde oldu.

KİŞİ BAŞI BORÇ 77 BİN TÜRK LİRASI

Sözcü'den Deniz Bilici Göçmen'in haberine göre Bunun 1 trilyon 653 milyar TL’lik kısmını bireysel krediler oluştururken, kredi kartı borçları da 1 trilyon 410 milyar liraya ulaştı. Bireysel kredi borçlarının, 445 milyar 453 milyon TL'sini konut kredileri, 90 milyar 398 milyon lirasını taşıt kredileri, 1 trilyon 117 milyar 843 milyon lirasını da ihtiyaç kredileri oluşturdu. Bireysel kredilerdeki artış, geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 22.2 bulurken, kredi kartlarındaki artış da söz konusu dönemde yüzde 110.6 oldu. BDDK'nın açıkladığı verilere göre toplam borçtaki yıllık artış oranı da yüzde 51.5’i buldu.

1 TRİLYONLUK BORÇ YAKIN TAKİPTE

Bankaların bilançolarında yüzdürülen sorunlu krediler de dağ gibi büyümeye devam ediyor. TBB’nin açıklamış olduğu sorunlu ve yeniden yapılandırılan kredilere ilişkin verilere göre ‘yakın izlemedeki kredi’ tutarı 2023 yılı sonunda bir önceki seneye göre 263 milyar Türk Lirası (yüzde 41) artışla 912 milyar Türk Lirası'na çıktı. Tahsili gecikmiş krediler de 28 milyar Türk Lirası (yüzde 18) artışla 182 milyar TL'ye çıktı. Böylelikle bankacılık sektörünün takipteki krediler yanında yakın izleme kapsamındaki sorunlu kredi hacmi 2023 yılının sonu itibarıyla 1 trilyon 94 milyar TL'ye çıktı.

 

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

Arsa yatırımları neden önemli?

Kirada yüzde 25 şartı kalkarsa, zam sınırı neye göre hesaplanır?