28 / 06 / 2024

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

Ev sahipleri ve kiracılar, yüzde 25 zam sınırı kararına odaklanmış durumda. Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, uygulamanın devam etmesi için bir sebep görmediğini belirtti. Peki yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? İşte konut piyasasını bekleyenler...



2022 yılında hayata geçirilen kiralara yüzde 25 zam sınırının, 1 Temmuz 2024 tarihinde sona ermesi bekleniyor. Milyonlarca ev sahibi ve kiracı, yüzde 25 zam sınırı ile ilgili yapılan açıklamaları yakından takip ediyor. Ayrıca, konut piyasası da yüzde 25 kira zam sınırı ile ilgili gelişmelere odaklanmış durumda. 

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dün gerçekleştirdiği bir açıklamasında "Kirada yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, çok büyük ihtimalle devam etmez." diye konuştu. 

NTV'den Göker Bilgiç'in haberine göre; uygulamayla ilgili yeni bir karar alınmaması durumunda yüzde 25 zam sınırlaması 1 Temmuz'da bitecek.

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

KİRADA YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKARSA PİYASA NASIL ETKİLENİR? 

Uzmanlar, kirada zam sınırı uygulaması sebebiyle İstanbul başta olacak şekilde pek çok şehirde ev sahiplerinin evini kiraya vermek yerine boş kalmasını tercih ettiğine dikkat çekiyor. 

Piyasaya müdahale edildiği zaman güven kaybının ortaya çıktığını belirten uzmanlar, zam sınırının kaldırılmasının arz tarafına pozitif yansıyacağını vurguladı. 

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

KİRALIK EV FİYATLARI ARTACAK MI? 

Uzmanlar, karar öncesi yaz aylarında yeni kiralamalarda yüzde 25-30'lara ulaşan yükselişlerin öngörüldüğüne dikkat çekti. 

Fakat zam sınırının kaldırılması ile zamların önüne geçilebileceğinin altı çizilirken, piyasaya güven gelmesiyle kontratların da normale dönmesi öngörülüyor. 

Konut satış fiyatlarında krediye erişimden kaynaklanan gerilemeler kaydediliyor. Kiralık ev bedellerinde ise ise arz sorunu öne çıktığı için gerileme beklenmiyor.

Uzmanlar fiyatların bir süre sabitlenmesi ve enflasyonun gerilemesiyle reel anlamda düşüş olabileceğine vurgu yapıyor. 

Yüzde 25 zam sınırı kalkarsa kiralar artar mı? 

İSTANBUL'DA 750 BİN KADAR BOŞ KONUT VAR 

Sektör yetkilileri, İstanbul'da metrekare kiralık fiyatının 205 TL olduğunu dile getirirken, 100 metrekare bir evin 20 bin TL'den düşük olmayacağı belirtildi. 

İstanbul'da boş daire sayısı 2023 rakamlarına göre 450 bin ile 750 bin şeklinde ifade ediliyor. 

Arsa yatırımları neden önemli?

Kirada yüzde 25 şartı kalkarsa, zam sınırı neye göre hesaplanır?

1936'da İstanbul'da kiraların en pahalı ve en ucuz olduğu semtler!


Geri Dön