22 / 11 / 2024
fuzul

42.Yapı Fuarı inşaat sektörünü ateşleyecek!

42.Yapı Fuarı inşaat sektörünü ateşleyecek!

42'incisi düzenlenen Yapı Fuarı inovatif inşaat teknolojileri, işçi robotlar, çağdaş yapı malzemeleri, yenilikçi iş yapma biçimleri, yeni kentsel dönüşüm fırsatları hakkında sıcak tartışmalarla inşaat ve yapı sektörüne hareket ve canlılık getiriyor.




İstanbul, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 42'inci kez kapılarını açan olan Yapı Fuarı’nda gündem yoğun. Balkanlar, BDT ülkeleri, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’yı kapsayan geniş bölgedeki en büyük, dünyada ise ilk 5’te yer alan Yapı, İnşaat Malzemeleri ve Teknolojileri Fuarı Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul, TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde 42’nci kez kapılarını açtı. 

Yapı Fuarı 18-22 Haziran tarihleri arasında açık kalacak. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı’nın son 3 yıldır yapı sektöründe devlet teşviği imkanından yararlanabilen tek fuar olma özelliğini taşıyan ve bu sene yüzde 50 devlet teşviği alan Yapı Fuarı – TurkeyBuild İstanbul, ITE Turkey - YEM Fuarcılık tarafından düzenleniyor. Yapı Fuarı – Turkeybuild İstanbul 2019’a bu yıl 17 ülkeden 600’ün üzerinden katılımcı ve 90.000 üzerinden ziyaretçinin gelmesi bekleniyor.

Ayrıca, Fuarda çok sayıda inovatif ürün görücüye çıktı. Robot Turuncu da bunlardan biri. Yapı sektöründe dijital çözümler, yenilikçi malzemeler büyük ilgi görüyor. Fuar’da iş makineleri, nalburiye ve el aletleri, yapısal çelik, prefabrike yapılar, yapı sistemleri, iç yapı ve dekorasyon, duvar ve döşeme kaplamaları, banyo - mutfak donanımları, kapı ve aksesuarlar, elektrik, aydınlatma, otomasyon, yalıtım, yapı kimyasalları, boya, çatı, doğrama (kapı - pencere), cephe, otomatik kapı - geçiş sistemleri, gölgelendirme, kaba yapı, tesisat, asansör, çevre düzenleme ve yazılım alanlarında hizmet veren yerli ve yabancı firmalar yer alıyor.

Fuarın ilk gününde yapı sektörünün saygın derneklerinden Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu (GİİP), Gayrimenkul için Strateji Platformu (GİSP), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) , İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER), İstanbul Serbest Mimarlar Deneği (İSTANBUL SMD),  İzmir  Serbest Mimarlar Derneği (İZMİR SMD), Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TMMMB), Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik Danışmanlık (TÜRK SMD), İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği (İMSAD), Urban Land Institute (ULI TÜRKİYE)‘nin başkan ve yatırımcılarının yer aldığı “Yapı Sektörü 2019-2020 Gündemi” kapsamında 2018-2019 yılı değerlendirildi ve 2020 öngörüleri paylaşıldı.

Toplumun beklentilerine göre konut projeleri yapılması gerektiğinin altını çizen Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği Başkanı Süreyya Ural: “Bütün odak noktamızı büyük kentlere vermemeliyiz. Aslında Türkiye’de birçok kent var ve hepsinde yaşam standardı çok iyi olmalı. Her şehrimizi kendi değerleri ile öne çıkararak şekillendirmemiz gerekiyor. Potansiyelimiz çok büyük” dedi.

İnşaat Malzemesi Sanayiciler Derneği Başkanı Ferdi Erdoğan da sektörel maliyetlerdeki artışın 2017 yılı başından itibaren sinyallerini verdiğinibelirtti. Erdoğan şöyle devam etti: Doğalgazın 2018 yılının tamamında sanayi için arttığını gözlemliyoruz. Kurun yüzde 26 artmasına rağmen doğalgazda yaşanan artış yüzde 90. İhracat alanında ise 20 milyar dolar civarında sektörel bir ihracat hacimi söz konusu. Son 10 yılda yaşanan değişimi iyi anlamak gerek. 2023 vizyonu hepimizi çok etkiledi. Hakikaten Türkiye’ye inanılmaz bir ivme kazandırmaya başladı. Arkasından 2011 ve 2012 yıllarında kentsel dönüşüm yasası çıktı. Ancak alt uygulamalardaki yönetmelikler yapılmadığı için başlamadı” dedi.

Tapulaşma organizasyonun yanında inşaat süreçlerinde de garanti verilmesinin önem taşıdığını belirten Gayrimenkul ve İnşaat İş Birliği Platformu Genel Sekreteri Av. Mehmet Ali Kandemir, “İlçeler bazından baktığımızda, Esenyurt’ta 100 bin civarından konut satın alıp ödemesini yapan mağdurlar var. Proje ya bitmemiş, ya yüzde 50’de kalmış ya da aynı yer iki kişiye satılmış. Müteahhit ya yap sat ya da kredi sistemi ile finans sağlamaya çalışmasının zor bir yöntem olduğunu görüyoruz. Bu konuda tüketicinin de bilinçlenmesi gerekiyor” şeklinde görüşlerini paylaştı.

Yeşil binaların daha çevreci, sağlıklı ve ekonomik olduğunu vurgulayan Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Ebru Ünver Karaer şu ifadeleri kullandı:
"İklim değişikliği ve tümsel ısınma en büyük sorunlardan birkaç olarak karşımıza çıkıyor. Bir binayı tasarlarken ne kadar çevre dostu olduğunu belirlemek en temel adım olmalıdır. Dünyada 45-50 civarında sertifikasyon sistemi var. Türkiye’de ise ne yazık ki dünya ve Avrupa’nın çok gerisindeyiz. Yaklaşık 9 milyon adet bina var. Yeşil Bina ise 428."

Türk Sınai Mülkiyet Değerleme Mühendislik Danışmanlık Başkanı Önder Kaya: İmar barışının verimli olması için alt yapısının oluşturulması gerekiyor. Bunun için da zamana ihtiyaç var. Kentsel dönüşüm için baktığımızda en büyük sorunun imar barışı olduğu gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Burada esas yapılması gereken mevcut stoğu koruyarak ilerlemek” şeklinde yorumlarda bulundu.


Robot Turuncu fuarda ilgi çekiyor 

Yapı Fuarı, yapı sektörü stratejisini desteklemek, bilgi alışverişini sağlamak, inovasyonu teşvik etmek ve yapı sektörünün kamu, özel sektör ve akademik boyutları arasında etkileşim sağlayarak yeni fikirlerin tanıtılmasını sağlıyor. Türk yapı sektörünü farklı içeriklerle buluşturacak fuarda bu yıl da birçok etkinlik gerçekleştiriyor. “Tasarla Türet, Robotla Üret!” sloganıyla Yapı Robot Zone alanında gerçekleşen etkinlikte Robot Turuncu’nun sunduğu robotik üretim gözlemlenebiliyor ve yapı sektöründe robot teknolojili konular ele alınıyor. Fuar boyunca deneyimlenebilecek olan Robot Turuncu ahşap/tuğla blokları dizerek kendi mekanını üretecek.

VR Home ile hayalimizdeki mekanları ve Mars’taki evimizde yaşamayı deneyimleyeceğimiz çalışma, Garage Atlas iş birliği ile gerçekleşiyor. Garage Atlas ekibiyle ziyaretçiler, mimari ve çok boyutlu deneyim tasarımı üzerine yapılan VR+ çalışmalarının konumlanacağı Yapı VR Home’u deneyimleme fırsatı bulacak.


Fuarda 5 farklı tema 

Fuarda 5 gün boyunca 5 farklı temada gündem buluşmalarına ev sahipliği yapacak. Etkinliklerden bazıları şöyle:
Yapı Arena, mimari ve iş odaklı panellere, ortaklığa yönelik oturumlara, inovatif tasarım ve teknolojiler hakkında sohbetlere ve konuk konuşmacılara sahne olacak. Yapı Arena aynı zamanda yenilikçilik odaklı Yapı Innovation özel bölümüyle de sahnesini, 2019 yılının yeni ürün ve teknolojilerinin tanıtıldığı canlı sunum ve seminerlere ayıracak. Yapı Arena’da ziyaretçiler tasarım ve üretim süreçlerinde “dijital dönüşüm”, IoT ile Dijital İkiz, BIM ve VR entegrasyonu gibi yeni nesil araç ve kavramlarla tanışacak.

Genç profesyonellere, yeni mezunlara ve öğrencilere malzemeyi tanıyarak yerinde deneyim boyutu kazandıran, aynı zamanda mimarlık, yaratıcı düşünce ve tasarım üzerinden sosyal sorumluluk yükleyen Yapı Unplugged 02 Atölyesi’nin fuar boyunca ortaya çıkardığı modüller fuarın son günü olan 22 Haziran Cumartesi günü tanıtılacak.

Yapı Masterclass kapsamında ise 4 güne özel tasarlanan farklı ziyaretçi gruplarının ilgi ve çalışma alanlarını kesiştiren moderator eşliğindeki mimari ustalık sınıfları düzenlenecek. Standların gezilmesi sonrasında master mimarlar ve onların proje paydaşları olan iç mimar, makine mühendisi, inşaat mühendisi gibi profesyonellerle söyleşiler düzenlenecek.


VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programlarıyla 240 yabancı alıcı geliyor

Fuar her yıl olduğu gibi bu yıl da düzenlenen VIP Yurt Dışı Alım Heyeti programları kapsamında Cezayir, Azerbaycan, Gürcistan, Almanya, Irak, Fas, Filistin, Suudi Arabistan, Tunus, Uganda, Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya, Hindistan gibi ülkelerden 240’ın üzerinde yabancı alıcıyı ağırlayacak. Geçen yıl ilk kez uygulanan ITE Connect Eşleştirme Programı (Matchmaking Sistemi) ile bu yıl da tüm katılımcılar ve alıcılar ücretsiz olarak akıllı telefon ve internet uygulaması üzerinden hızlı ve etkili bir şekilde birbirleriyle iletişim kurarak yeni iş birliklerine imza atma fırsatı yakalayacaklar.


Geri Dön