02 / 05 / 2024

4.4 milyar dolarlık Doha metrosuna Türk imzası!

4.4 milyar dolarlık Doha metrosuna Türk imzası!

2022 Dünya Kupası'na hazırlanan Katar'daki en büyük metro ihalesini STFA ve Yapı Merkezi'nin aralarında bulunduğu konsorsiyum kazandı. Bu Türk şirketlerin yurtdışında kazandığı en yüksek bedelli proje...




2022 Dünya Kupası'na hazırlanan Katar'daki en büyük metro ihalesini STFA ve Yapı Merkezi'nin aralarında bulunduğu konsorsiyum kazandı. Bu Türk şirketlerin yurtdışında kazandığı en yüksek bedelli proje.


Türk müteahhitlerden bir rekor daha... Yapı Merkezi ve STFA'nın içinde bulunduğu ortak girişim grubu, Katar Doha Metrosu kapsamında en büyük hat olan 'Gold Line' ihalesini kazanarak, Türk şirketlerinin yurtdışında aldığı en büyük bedelli projeye imza attı. Söz konusu ihale, 2022 Dünya Kupası’na hazırlık olarak yapılan yatırımlar arasında, 4.4 milyar dolarlık bedelle Katar’da bu amaçla yapılan en büyük proje unvanına sahip. Doha Metrosu ihalesine 700 firma ilgi gösterirken, bunlardan 290 firmanın oluşturduğu 70 ortak girişim grubu yeterlilik dosyası sunmuştu.   


ÇOĞUNLUK TÜRK ŞİRKETLERDE 


Ortak girişim grubunda Türk şirketler yüzde 40'la en yüksek paya sahip. İhaleyi kazanan ALYSJ konsorsiyumunda STFA ve Yapı Merkezi'nin yanı sıra Yunanistan'dan AKTOR, Katar'dan Al Jaber ve Hindistan'dan Larsen & Toubro şirketleri yer alıyor.  


200 MİLYAR DOLAR YATIRACAK


2022 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar, önümüzdeki sekiz yıl içerisinde altyapı projelerine 200 milyar dolarlık yatırım yapacak. Bu rakamın 140 milyar doları ulaşım projelerine harcanacak. Aslan payını ise metro yatırımı alacak. 


2018 YILINDA TESLİM


- Proje kapsamında 32 kilometre uzunluğunda tünel açılacak. 

- Tünellerin yapımında, aynı anda 6 adet Tünel Delme Makinası (Köstebek) çalışacak. 

- 13 yeraltı istasyonu inşa edilecek. 

- İstasyonların yapımında 2.5 milyon metreküp kazı yapılacak. 

- 120 yıl dayanımlı toplam 1 milyon metreküp beton kullanılacak. 

- 54 ay sürecek inşaat 2018 Ağustos'ta tamamlanacak.



Akşam


Geri Dön