27 / 04 / 2024

Türk müteahhitler yurt dışında 27,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendi!

Türk müteahhitler yurt dışında 27,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendi!

“Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda önemli açıklamalar yapan Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat, Türk müteahhitlerin Cumhuriyetin 100. yılında yurt dışında 27,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendiğini söyledi.



Ülkemizin en rekabetçi hizmet alanları arasında yer alan yurt dışı müteahhitlik hizmetleri kapsamında Türk müteahhitler, küresel ekonomik ve jeopolitik zorluklarla senenin hemen başında Türkiye'de meydana gelen deprem felaketine rağmen 2023 yılında 27,4 milyar dolarlık proje üstlendi. 

Söz konusu sektörün 2023 yılı yurt dışı performansı ve 2024 yılı vizyonu ile hedefleri, Türkiye Müteahhitler Birliği’nin (TMB) ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın katılımıyla, TMB Başkanı M. Erdal Eren ile Türk Müşavir, Mühendisler ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB) Başkanı İrfan Aker’in yer aldığı “Yurt Dışı Müteahhitlik ve Teknik Müşavirlik Hizmetleri Değerlendirme Toplantısı”nda masaya yatırıldı.

Söz konusu toplantıda önemli açıklamalar yapan Bakan Prof. Dr. Bolat, müteahhitlik ve müşavirlik firmalarının yurt dışında tamamlamış olduğu her projenin, sadece bir yapı olmanın ötesinde, Türkiye'yi temsil eden birer eser niteliğinde olduğunu belirtti. Türk yurt dışı inşaat sektörünün aynı zamanda Türkiye'nin temsilinde de kritik bir görevi ifa ettiğini dile getiren Bakan Bolat, “Sektörün her zaman bu bilinçle hareket ettiğini de memnuniyetle görüyoruz.” diye konuştu.

Türk müteahhitler yurt dışında 27,4 milyar dolarlık yeni proje üstlendi!

YARIM TRİLYON DOLARLIK PROJE ÜSTLENİLDİ


Yurt dışı müteahhitlik sektörünün 2023'ü 27,4 milyar dolar gibi ciddi bir toplam proje değeri büyüklüğüyle kapattığını kaydeden Bakan Bolat, “2023 yılı başında hedefimiz 20 milyar dolardı. Söz konusu bu hedefi üçte bir oranında bir artışla kapatmayı beraber başardık. Böylelikle 2023 sene sonu itibarıyla toplam proje sayısı 12.071’e ulaşırken, tam 135 ülkede bu projeler kazanılmış ve tamamlanmaktadır. 1972 yılından bu yana üstlenilen toplam değer 501 milyar 900 milyon dolara, yani yarım trilyon dolara yükselmiştir.” dedi.
 

RUSYA LİDERLİĞE DEVAM EDİYOR

Üstlenilmiş olan toplam proje tutarının 452 milyar dolarının son 21 senede elde edildiğini dile getiren Bakan Bolat, “Proje büyüklüğü bakımından bağımsız devletler ülkeleri yüzde 38 ile yine 1. sırada geliyor. 2. sırada da payı yüzde 27,1’e çıkan Avrupa Bölgesi bulunuyor. Ortadoğu da yaklaşık olarak yüzde 20 ile bu sene 3. sırada bulunuyor. Afrika kıtası da yüzde 11,6’lık bir pay ile yerini sağlamlaştırdı. İlk 10 ülkeye bakıldığında Rusya 1. sıradaki yerini her şeye rağmen koruyor. Bu sene Rusya’da 4,6 milyar dolarlık bir proje büyüklüğüne ulaştık. 2. sırada da firmalarımızın demiryolu, metro ve karayolu projeleri üstlendiği Romanya, 3,6 milyar dolarlık bir büyüklükle bulunmakta. Türkmenistan ve Suudi Arabistan üçüncü ve dördüncü sırada.” diye konuştu.

233 MİLYON DOLAR AŞILDI

Bakan Bolat, son senelerde, Türk yurt dışı teknik müşavirlik sektörünün de, müteahhitlik gibi marka haline geldiğini ve dünyadaki konumunu yükselttiğine şahit olduğumuzu dile getirerek, “Söz konusu sektör son iki senede, çok önemli bir ivme kazandı. 2023'te 233,4 milyon dolar gibi, sektörün küresel büyüklüğüne nispetle ciddi bir rakam yakalandı. 2024 yıl başı itibarıyla geçmişten günümüze toplam teknik müşavirlik proje değeri da 137 farklı ülkede yaklaşık 3,22 milyar dolara; proje adedi ise 2 bin 828’e ulaşmıştır” dedi.

ÇOK DAHA BÜYÜK RAKAMLARA ULAŞILACAK

 

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı M. Erdal Eren de yaptığı açıklamada 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan depremler sonrası yaraları sarmak ve deprem bölgesini yeniden inşa etmek için tek vücut halinde, yoğun bir çalışmanın içerisine girdiklerini dile getirdi. Açıklamasında tüm olağanüstü koşullar altında, yurt dışına yönelik faaliyetlerini de hız kesmeden sürdürdüklerini kaydeden Başkan Erdal Eren, “Yurt içinde “ekonominin lokomotifi”, yurt dışında da “dünyayı inşa eden” müteahhitler olarak, üzerimize düşen görevleri layıkıyla yerine getirmeye gayret ettik. En büyük pazarımız olan Rusya ile ilişkilerimizi muhafaza edip geliştirirken, Ukrayna’nın yeniden inşasında yer almak amacıyla da çalışmalarımızı sürdürdük. Savaşın sebep olduğu kaybı, farklı pazarlara açılarak telafi etmeyi hedefledik. Bu doğrultuda da dikkatimizi özellikle Körfez ülkelerine çevirdik. İlk aşamada söz konusu sektör için senelik 10 milyar dolarlık yeni iş potansiyeli taşıyan Suudi Arabistan’ı en önemli hedef şeklinde belirledik. Sene içerisinde Ticaret Bakanlığımız öncülüğünde Suudi Arabistan’a yapmış olduğumuz müteahhitlik heyeti ziyaretinden sonra; Suudlu işveren kuruluşlardan üst düzey yetkililer ile üyelerimizi bir araya getiren toplantılar gerçekleştirdik.  Bu girişimlerimizin, üstlenmiş olduğumuz yeni projeler halinde somut yansımaları olduğunu da memnuniyetle de belirtmek istiyorum. Fakat, bunun daha bir başlangıç olduğunu, önümüzdeki dönemlerde Bakanlığımız öncülüğünde gerçekleştireceğimiz çalışmaların neticelerinin, yakın gelecekte çok daha büyük rakamlarla ifade edileceğini şimdiden söyleyebilirim” diye konuştu.

Yaptığı açıklamda Türk müteahhitlerin geleneksel pazarı ve yakın komşumuz olan Irak’a da özel önem atfettiklerini dile getiren TMB Başkanı Eren, şu şekilde devam etti: “Bu çerçevede, Sayın Bakanımızın başkanlığında Bağdat’a geniş katılımlı bir müteahhitlik heyeti programı gerçekleştirdik. Söz konusu ziyaretimiz esnasında üst düzey temaslarda bulunarak Irak’ta gerçekleştirilecek alt ve üst yapı projelerinde iş birliği hususunda mutabakat sağladık. Önümüzdeki dönemlerde Irak’ın kalkınmasında ve bölgenin istikrarında çok büyük rol oynayacağına inanmış olduğum Kalkınma Yolu projesinde müşavirlerimiz ve müteahhitlerimizin önemli roller üstlenmeleri çabası içerisindeyiz. Proje tamamlandığı zaman ihracatçılarımız da ülkemizden Basra Körfezi’ne kadar modern kara ve demir yolu ağı ile ulaşım imkanı elde etmiş olacaklar. Türk müteahhitler olarak önümüzdeki dönemde yurt dışında her yıl üstleneceğimiz yeni proje tutarı hedefimizi; kısa vadede 30 milyar dolar, orta vadede de 50 milyar dolar olarak koruyoruz.”

DAHA FAZLA İSTİHDAM YARATACAĞIZ

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada söz konusu koşulların değişken ve rekabetin çetin olduğu günümüzde, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde başarı elde etmenin ancak uyumlu bir takım çalışması ile mümkün olduğunu dile getirenBaşkan Eren, “Bizler, devletimizin desteği ve takım oyuncularımızın gücü ile yolumuzda ilerlemeyi ve başarılar kazanmayı sürdürüyoruz. Dolayısıyla elde etmiş olduğumuz başarılar hepimizindir. Bu kapsamda, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Ticaret Bakanımıza ve kendisinin şahsında Bakanlık mensuplarımıza, öncü kuvvetimiz olan Büyükelçilerimiz ile Ticaret Müşavirlerimize, bu mücadeleyi güç birliği içinde sürdürdüğümüz teknik müşavirlik ve mühendislik firmalarımız ile tüm meslektaşlarımıza, sektörümüze emek veren tüm çalışanlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Ülkemizin 2. yüzyılında, önümüze çıkacak olan tüm zorluk ve engellerin üstesinden kararlılıkla gelerek başka ülkelerin bütçelerinden Türk insanına daha fazla istihdam ve Türk sanayisine daha çok ihracat imkanı yaratacağımıza inanıyorum” dedi.

 

İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir açıklandı! 

Bodrum'daki 10 bin bina için flaş karar: Protokol imzalandı!

Dr. Ramazan Demirtaş'tan 'İlkbahar gelmeden deprem göreceğiz' açıklamasına tepki: Deprem bilimini ucuzlattınız!


Geri Dön