01 / 05 / 2024

İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir açıklandı! 

İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir açıklandı! 

EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu yaptığı açıklamada mega kent İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya'nın bulunduğunu söyledi.



EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, mega kent İstanbul’da Göç Hareketliliğini mercek altına aldı. Son senelerinde İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir arasında Kocaeli, Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya bulunuyor.

Açıklamasında göç hareketliliğinin ikiye ayrıldığını dile getiren EVA Gayrimenkul Değerleme’den Yasemin Zaimoğlu, “Ülke içerisinde yapılan hareketlilik iç göç, bir ülkeden başka bir ülkeye yapılan ise dış göç şeklinde adlandırılıyor. İç göç ve dış göç kavramlarının dışında son zamanlarda ismini sıkça duyduğumuz tersine göç kavramı da yer alıyor. Tersine göç, ekonomik, siyasal ve sosyal nedenlerle yapılmış olan göç hareketinin yön değiştirmesi. Mega kent İstanbul, en çok göç alan şehirlerin başında geliyor üstelik en çok göç veren şehirlerin de başında.” dedi.

İstanbul’dan göç edilen ilk 10 şehir açıklandı! 

İSTANBUL'DAN GÖÇ EDİLEN İLK 10 ŞEHİR

TV100'de yer alan habere göre tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi ile beraber göç hareketliliğinin arttığını kaydeden Zaimoğlu, “Son senelerinde İstanbul’dan göç edilen ilk 10 kent sıralamasına bakıldığında son dört senede dikkati çeken nokta Kocaeli’nin ilk sırada bulunduğu ve temelde Ankara, Tekirdağ, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın dört senedir de listede olduğu. Mega kent İstanbul her sene daha fazla göç veriyor. Söz konusu bu sıralamalarda sanayileşmenin fazla olduğu dolayısıyla da iş imkanlarının çok olduğu şehirlerin yer aldığını ve İstanbul’a kıyasla konut satış ve kira fiyatlarının daha uygun olan şehirlerin olduğu gözlemlenebilmekte. Söz konusu bu verilere bakarak önümüzdeki yıllarda da Kocaeli, Tekirdağ, Ankara, İzmir, Bursa, Sakarya ve Antalya’nın listede varlığını sürdüreceğine hatta son iki senedir listede yerini alan Balıkesir’inde Antalya ve Muğla’yı geçmeye devam ederek listede yerini koruyacağı düşünülüyor.

Toplamda rakamları analiz ettiğimiz zaman mega kent İstanbul’un verdiği göçün aldığı göçten son üç senedir fazla olduğunu görebiliyoruz. Söz konusu bu veriler İstanbul’ dan Anadolu’ya son üç senedir dönüşün başladığını, ilerleyen senelerde de bu göç hareketinin devam edeceğini fakat yine de İstanbul’dan yapılan göçün şehrin ekonomik yükünü azaltacak nitelikte olmayacağını belirtebiliriz.

KONUT SATIŞ VERİLERİ

Mega kent İstanbul’dan göç edilen kentlerin başında gelen Kocaeli, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya konut satış sıralamasında son dört senedir ilk onda bulunuyor. Tekirdağ son üç, Balıkesir son iki senedir listeye girdi. Mega kent İstanbul’dan göç alan şehirler arasında son iki senedir yer alan Balıkesir’in konut satış verilerinde de bulunması, ilerleyen senelerde de  listelerde olabileceğini düşündürmektedir. Tekirdağ’ın göç veren şehirler arasında ilk 10’da yer alırken konut satışlarında ilk 10’a son 2 yıldır girmesi de göç eden kişilerin konut satış ve kira fiyatlarından kaynaklı şekilde göç etmiş olabileceğini ve göç eden kişilerin konut sahibi olup göç kararının geçici olmadığını düşündürüyor.


GÖÇ NEDENLERİ

Ülke genelinde göç nedenleri verileri incelendiğinde, pandeminin bitişiyle eğitim amaçlı göçlerin artış gösterdiği, genel olarak aile fertlerine bağlı göçün zirvede olduğunu bunu daha iyi konut ve yaşam koşullarının ve iş değişikliğinin izlediği gözleniyor. Türkiye geneli göç nedenlerine baktığımızda barınma konusundaki maliyetleri artmasından kaynaklı mega kent İstanbul’daki konut fiyatlarındaki hareketlilik İstanbul’un göç vermesindeki en önemli alt nedenlerinden birisi olabileceğini söyleyebiliriz.

Türkiye'de belli şehirlere yığılmalar var. Bunun artık önün geçilmeli ve sanayi, ticaret farklı kentlere de yayılmalı. Köyden kent göç dönemi bitmeli ve kentten köye geri dönüş desteklenmeli. Artık kısmen uzaktan da çalışılabildiği için bunu geliştirecek olan projeler hayata geçirmenin tam zamanı. Hem stratejik olarak hem de jeopolitik olarak Türkiye'de bu tür bir yayılım büyük şehirlerdeki konut ve ofis fiyatlarını da aşağı çeker, Anadolu da atıl duran birçok konut kullanılır hale gelebilir, olası depremin sonuçlarını azaltacağını belirtebiliriz.” dedi.
 

TOKİ'den 4 bin 732 TL taksitle konut fırsatı! Başvurular işte bu tarihte başlıyor!

Bodrum'daki 10 bin bina için flaş karar: Protokol imzalandı!

Dr. Ramazan Demirtaş'tan 'İlkbahar gelmeden deprem göreceğiz' açıklamasına tepki: Deprem bilimini ucuzlattınız!


Geri Dön