05 / 05 / 2024

493 boş arazi imara mı açıldı?

493 boş arazi imara mı açıldı?

1999 depreminin ardından İstanbul’da Afet Acil Eylemi Planı çerçevesinde belirlenen 493 boş alanın toplanma yeri olarak imara açılması aylardır tartışılıyor.



İstanbul Valisi Vasip Şahin 17 Ağustos depreminin 17. yıldönümünde açıklama yaparak “İstanbul deprem toplanma alanlarının” hazır olduğunu söyledi. Bu açıklamanın üzerine arayıp hazır olan deprem toplanma alanlarının listesini istedik, yetkili merciler listeyi bizimle paylaşmadı.


Gölcük merkezli 1999 depreminin ardından İstanbul’da Afet Acil Eylemi Planı çerçevesinde 493 boş alan toplanma yeri olarak belirlendi. Bu alanların çoğu sessiz sedasız imara açıldı. İstanbul’da olası bir durumda kullanılabilecek boş alan neredeyse kalmadı. Meslek odaları şu an güncel bir harita oluşturmak istese de bilgiye ulaşmakta zorluk çekiyor. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe, 1999 Gölcük depremi sonrası İstanbul’u depreme hazırlamak için kendisinin de içinde bulunduğu 14 kişiden oluşan İl Afet Merkez Kurulu’nun kurulduğuna dikkat çekmiş, bu kurulun 3 yıl çalışmanın ardından 493 toplanma ve çadır alanı belirlediğini belirterek bu yerlerin 4’te 3’ünün imara açıldığını söylemişti. Deprem toplanma alanlarının imara açılmasına ilişkin tartışmaya dün İstanbul Valisi Vasip Şahin de dahil oldu. Şahin, afet toplanma alanlarının imara açıldığına dair açıklamalarına ilişkin “İlk etapta belirlenen boş araziler imarlı ve sahipliydi” dedi. Şahin “Toplanma merkezleri kaydırılarak, çözüm üretildi” dedi. İstanbul’da “acil toplanma merkezi” konusunda sıkıntı bulunmadığını söyleyen Şahin, olası bir depremde yurttaşların ulaşabilecekleri bu yerlerin afet müdahale planlarında belirlendiğini söyledi.


Liste paylaşılmadı


Bu açıklamaların üzerine İstanbul Valiliği’ni aradık. Valilik bize kendilerinde bu listenin olmadığını Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nı (AFAD) aramamız gerektiğini söyledi. AFAD merkezi telefonlarımızı İstanbul İl Müdürlüğü’ne yönlendirdi. İstanbul İl Müdürlü’ğün’de de 3 kere farklı yetkili kişilere aktarıldık. En son ulaştığımız “Planlama Müdürlüğü” yetkililerine Vali Şahin’in bahsettiği listeye ulaşmak istediğimizi belirttik. Yetkililer bize “Deprem toplanma alanları listesini sizinle paylaşmak için müdürümüze sormalıyız” diyerek bilgileri bizimle paylaşmadı.


Toplanma alanları ranta açıldı


Cemal Gökçe’nin verdiği bilgilere göre 1999 - 2003 arası belirlenen deprem toplanma alanlarından imara açılanların bazıları şöyleydi:


-Şu an Torunlar’ın yükseldiği Ali Sami Yen Stadı,

Bugün üzerinde Zorlu AVM’nin yer aldığı Zincirlikuyu’daki Karayolları 17. Bölge Müdürlüğü’nün arazisi,

-Şu an üzerinde Taş Yapı’nın gökdelenlerinin yer aldığı Kadıköy Meteoroloji Bina ve alanı,

-Akasya AVM’nin yer aldığı Acıbadem’deki eski Otosan Fabrikası arazisi,

-Bakırköy’deki Marmara ve İstanbul Forum AVM’nin bulunduğu alan,

-Tıraşlanmadı diye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sahibine küstüğü Zeytinburnu’ndaki 16.9 kulelerinin

yer aldığı arazi.




Hazal OCAK/Cumhuriyet


Geri Dön