25 / 12 / 2024

5 bin metrekareden büyük inşaatlara şok düzenleme!

5 bin metrekareden büyük inşaatlara şok düzenleme!

Gelecek seneden itibaren bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareyi aşan yapıların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu sayılacak. 



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından hazırlanan yönetmelik değişikliğiyle normal binalara göre enerji verimliliği daha fazla olan ve kullandığı enerjinin belirli bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayan "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş, aşamalı şekilde zorunlu yapılıyor. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hafta sonu Antalya'da düzenlenen "Yeşil Kalkınma Yolunda Türkiye" temalı istişare toplantısının sonuç bildirgesinde "İklim dostu yeşil binaların yapımına öncelik verilmesi ve bu kapsamda teşviklerin artırılması" ile ilgili madde çerçevesinde yapılacakları açıkladı. Bu çerçevede gerçekleştirilecek en önemli düzenlemelerden birini, Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde yapılacak değişiklik meydana getiriyor. 

5 bin metrekareden büyük inşaatlara şok düzenleme!

Anadolu Ajansı'ndan Yıldız Nevin Gündoğmuş'un haberine göre; Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, önümüzdeki günlerde yayımlanması öngörülen yönetmelik değişikliğiyle "Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar" konseptine geçiş aşamalı şekilde gerçekleştirilecek.

Buna göre 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren, bir parseldeki toplam inşaat alanı 5 bin metrekareyği aşan bütün binalar enerji performans sınıfı en az 'B' olacak şekilde yapılacak. Ayrıca bu binaların, kullandığı enerjinin en az yüzde 5'ini güneş enerjisi paneli, rüzgar enerjisi, ısı pompası gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılaması zorunlu sayılacak.

5 bin metrekareden büyük inşaatlara şok düzenleme!

Pencerelerin ısı yalıtım değerleri iyileştirilecek

Bu yapıların hala"C" olan asgari enerji performansının "B"ye yükseltilmesiyle ısı yalıtımında kullanılan yalıtım malzemesi kalınlıklarında da en az 2 santimetre artış olması gerekli tutulacak. Bu çerçevede asgari ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları İstanbul'da 5 santimetreden 7-8 santimetreye, Ankara'da ise 6 santimetreden 8-9 santimetreye yükselecek. Ayrıca pencerelerin ısı yalıtım değerlerinde de iyileştirmeler yapılacak. 

Böylece binaların, ısıl konfor şartları bozulmadan ortalama yüzde 25 daha az enerji tüketmelerine imkan sunulacak.

5 bin metrekareden büyük inşaatlara şok düzenleme!

Yenilenebilir enerji kullanmayan binaya ruhsat yok

Yapılan düzenleme gereği, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren projeleri buna göre hazırlanmayan binalar için ruhsat düzenlemesi yapılmayacak.

Yapıların 2023 tarihinde sonra bu koşullara uygun şekilde yapılmasıyla Türkiye'nin enerji ithalatı faturasında senelik 5 milyar Türk Lirası düşüş sağlanması, 2025 yılından itibaren ise senelik gerilemenin 7,5 milyar TL'ye ulaşması planlanıyor. 

Yayımlanacak yönetmelik değişikliği ile uygulamanın 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren 2 bin metrekare üzeri bütün binalara yaygınlaştırılması ve kullanılan enerjinin en az yüzde 10'unun yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilmesi zorunluluğunun da getirilmesi hedefleniyor.

İklim dostu projelere 37 milyar TL kaynak ayrılacak!

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

Kripto para caiz mi? Diyanet İşleri Başkanı Erbaş yanıtladı!

SSK ve Bağ-Kur emeklisinin aylık geliri değişecek! Dikkat ödemeler başlıyor!

50 yaş altına emeklilik müjdesi! Resmen açıklandı!

Ev fiyatları düşecek mi? İnşaat maliyetleri rekor kırdı!

Emlakta 2022 nasıl geçecek?


Geri Dön