27 / 04 / 2024

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

1945 yılında beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılması gündeme gelmiş!

1945 yılında 5 bin metreden büyük arsaların kamulaştırılarak vatandaşın arsaları ellerinden alınarak, şehirden kendilerine bir ev verileceği gündeme gelmiş 



Büyükşehirlerde nüfusun artmasından dolayı arsa spekülasyonuna mani olmak üzere beş bin metrekareden büyük arsaların bono karşılığında kamulaştırılarak, toprak kanuna göre ellerinden toprakları alınan vatandaşa da büyük şehirlerden birer ev sağlanacağına yönelik kanun tasarısı hazırlanmış.

Söz konusu haber Cumhuriyet Gazetesi'nin 2 Mart 1945 yılındaki sayısında '' Şehirdeki arsalar'' başlığı ile kaleme alınmış. İşte o haber...

Şehirdeki arsalar

Beş bin metreden büyük arsaların kamulaştırılacağı doğru değil

Ankara 1 (Radyo Gazetesi bat 945 tarihli İstanbul gazetelerinin bazılarının birinci sahifelerinde  Ankara  muhabirlerinden alındığı kaydile verilen bir haberde: 

Büyük şehirlerdeki nüfusun artmakta olması dolayı ile arsa spekülasyonuna mani olmak üzere beş bin metre kareden büyük arsaların bono karşılığında kamulaştırılması ve bu arada Toprak Kanununun tatbiki dolayısı ile sellerinden çiftlikleri alınacak vatandaşlara büyük şehirlerde birer ev sağlanması gayesini güden bir kanun tasarısının hazırlanmış olduğu bildirilmektedir.

Arsalarin bono karşılığında kamulaştırılması ancak anayasaya bunu temin edecek bir hüküm konulmam sureti ile kabil olabileceğini ve esasen bu yolda her hangi bir tasavvur bile mevcud olmadığı gibi Toprak Kanununun tatbikatında hiç bir kimseyi şehre göçmeye zorlayacak mahiyette hükümlerin Yer alması düşünülemeyeceği açıktır.

Yurt için, haklı olarak çok hayırlı sonunciar beklemekte olduğumuz çiftçiye toprak dağıtılması ve çiftçi ocakları kurulması hakkındaki kanun tasarısının tapdığı yüksek ruhu nerede diyecek mahiyette bulunan ve hiç bir nail ve esasa dayanmayan bu haberi kesin olarak yalanlamayı lüzumlu görmekteyiz.

1942 yılında Bebek İstinye yol çalışması ihaleye verilmiş!

1942 yılında Sirkeci Meydanı'ndaki dükkanlar tramvay yolundan dolayı yıkılacakmış!

1942 yılında kaloriferli evde oturanlar için yeni karar: Apartmanların sıcaklık dereceleri düşürülecek!

Geri Dön