22 / 12 / 2024

5 milyon nitelikli konutun sadece binde 7'si akıllı!

5 milyon nitelikli konutun sadece binde 7'si akıllı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın rakamlarını baz aldığımızda Türkiye’de nitelikli konutlar içerisinde aklı ev teknolojisi ile üretilen evlerin toplam evler arasında binde 7’yi geçmediği görüldü



Son 20 yılda inşa edilen 5 milyon nitelikli konutun sadece binde 7’si akıllı ev teknolojisiyle üretildi. Yılda 30 bin nitelikli konut projesinde ise akıllı proje sayısı bir elin parmaklarını geçemedi


42katlı Polat Towers’te çıkan yangın akıllı ev teknolojisini bir kez daha gündeme getirdi. Yangın, elektrik, su ve deprem tehlikesine karşı son 20 yılda inşa edilen konutları nitelikli konut olarak belirten ve bunların sayısının da 5 milyonu geçmediğini dile getiren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın rakamlarını baz aldığımızda Türki ye’de nitelikli konutlar içerisinde aklı ev teknolojisi ile üretilen evlerin toplam evler arasında binde 7’yi geçmediği görüldü.


Nitelikli evle karıştırmayın 


Hesaplama 5 milyon konutun ortalama 350 da ireden oluştuğu varsayımıyla yapıldı. Böylece 5 milyon konut 14 bin 286 binaya denk geldi. 14 bin 286 bina içerisinde ise 34 binanın Türkiye’nin en yüksek binası olarak inşa edildiğini dikkate aldığımızda ve akıllı ev teknolojisini 100 projeye yuvarladığımızda 5 milyon konutun 35 bininde akıllı ev teknolojisi olduğu hesaplandı.


Yeni projelerde ise her 30 bin nitelikli konutun içinde gerçek manada akıllı teknolojilerle inşa edilen bina sayısı 2, ev salısı ise 700 olarak karşımıza çıkıyor.


Türkiye’de akıllı ev ile nitelikli ev arasında da ciddi bir karmaşa olduğu gözleniyor. Akıllı ev teknolojisi üzerinde senaryo yazılan ev, ofis ve bina olarak özetleniyor. Okkalar İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Mahmmut Okka, üzerinde senaryo yazılmayan ev, ofis ve binaların akıllı ev olmadığını söyledi.


Okka, bu tür evlerin yangın, su, gaz ve elektrik kaçağına karşı koruyucu unsurlar taşıyan özellikli binalar olduğunu dile getirdi ve “Türkiye’de birçok bina da akıllı ev değil nitelikli ev” dedi.


Akıllı ve nitelikli evler birbirleri ile sıkça karıştırılsa da her ikisinin ortak noktası tek bir merkezden kontrol edilmesi. Güvenlik, iklimlendirme, yangın algılama, alarm, aydınlatma ve asansörlerde kontrol merkezi tek bir noktadan sağlanabiliyor.


Tehlike anında kademeli olarak diğer sistemler harekete geçiyor. Maliyeti 3 milyon lira Tam manasıyla akıllı ev inşa etmek istendiğinde kablolama sistemi ön plana çıkıyor.


Arazinin ve ya pılan binanın büyüklüğü ne göre akıllı ev teknolojisinde maliyetler değişkenlik gösterebiliyor. Ancak ortalama bir maliyet verildiğinde 350 konutlu bir projede tam teşekküllü ve üzerinde senaryoların yazılabileceği akıllı ev teknolojisini yaklaşık 3 milyon lira ya gerçekleştirmek mümkün oluyor.


ÜNLÜLER HAYDİ DÖNÜŞÜM DİYECEK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Kamu Spotu projesi çerçevesinde, ‘’kentsel dönüşümü’’ iş adamı, sanatçı ve akademisyenlerce vatandaşlara anlatılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, ‘’Hayat hakkı, yaşama hakkı, can güvenliği, mal güvenliğinden daha önemlidir. Biz can güvenliğini yasanın önüne koyduk, vitrine koyduk, ana temasını can güvenliği olarak oluşturduk’’ görüşlerini bildirdi. Hazırlanan kamu spotunda Seda Sayan “Haydi bacım, kentsel dönüşüm projesine sahip çıkalım, mutlu ve güvenli bir hayata adım atalım” diyecek. Depreme dayanıklı evlerin önemi vurgulayacak olan Orhan Gencebay, Cüneyt Arkın da hazırlanan kamu spotunda vatandaşlara, “Sağlıksız ve güvenli olmayan evlerde yaşamak kader değil” diyecek.


İŞADAMLARI DA SESLENECEK


İşadamı Ali Sabancı, “Yıkımlarda çok büyük faturalar ödemeden şehirlerimizi güvenli yarınlara hazırlayalım” sloganıyla dönüşümün ekonomik boyutunun altının çizecek. Deprem dede olarak bilinen AhmetMete Işıkara ve Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör İsmail Yüksek de vatandaşı dönüşüme davet edecek.


YANGINA KARŞI TEDBİRLİ BİNALAR


Türkiye’de artık çok yüksek binaların güvenle inşa edildiğini belirten KonutDer Başkan Yardımcısı ve Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Ali Dumankaya, sektörün ürettiği konut, ofis ve alışveriş projelerinde yangın, gaz kaçağı ve elektrik gibi konularda tam güvenlik sağladığını söyledi. Yüksek binaları itfaiyenin söndürmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Dumankaya, “Sektörde nitelikli konut yapan firmalar yüksek kulelerde yangına karşı her türlü tedbiri alıyor. Biz de Dumankaya İnşaat olarak yüksek binalar yapıyoruz. Yaptığımız binalarda hem özellikleri olan hem de gerçek manada akıllı binalar üretiyoruz” dedi.


Emine Açar / BUGÜN


Geri Dön