02 / 05 / 2024

5 Ocak Stadı’nın yerine AVM yapılmasına mahkeme ‘dur’ dedi!

5 Ocak Stadı’nın yerine AVM yapılmasına mahkeme ‘dur’ dedi!

Mahkeme, odanın talebini haklı buldu ve yürütmeyi durdurdu. 1. İdare Mahkemesi, stadyumun konut ve ticaret alanına çevrilmesi yönündeki girişimlerin, 'şehircilik ilke ve planlama esaslarına uymadığını' saptadı.




Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) konut ve ticaret alanı olarak belirlediği  Adana  5 Ocak Stadyumu'nun yerine karşı açılan dava haklı bulundu. Şehir Plancıları Odası Adana Şubesi'nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine açtığı dava Adana 1. İdare Mahkemesi'nde görüldü.


Mahkeme, odanın talebini haklı buldu ve yürütmeyi durdurdu. 1. İdare Mahkemesi, stadyumun konut ve ticaret alanına çevrilmesi yönündeki girişimlerin, 'şehircilik ilke ve planlama esaslarına uymadığını' saptadı. Konuyla ilgili açıklama yapan Şehir Plancıları Odası Adana Şube Başkanı Gülcan Ulutürk, "5 Ocak Stadı'nın yeri konut ve AVM alanı standartlarına uymuyor. Haklı talebimiz bilirkişi raporlarıyla da onaylandı." dedi.


Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'nde oda başkanlarıyla birlikte basın toplantısı düzenleyen Ulutürk, stadyum yerinin kentin tüm paydaşlarının kullanımına açık sosyal donatı alanı olarak planlanmasına kadar çalışmalarının süreceğini söyledi.


Yürütmeyi durdurma kararının önemli bir gelişme olduğunu belirten Ulutürk, "Yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi, mahalle ölçeğinde spor alanı olan alanın planda ticaret ve konut alanı olarak değiştirilmesinin, şehircilik ilke ve planlama esaslarına uygun olmamasıdır. Bu olumlu gelişme, 2013'ten bu yana Şehir Plancıları Odası ile diğer meslek odalarının birlikte yürütmüş olduğu etkin çalışmaların sonucudur. Yürütme iptali kararı alınıp, söz konusu alanın tüm kentli paydaşların kullanımına açık sosyal donatı alanı olarak planlanması sağlanana kadar da çalışmalarımız devam edecektir." diye konuştu.


ÇETİNKAYA: KONUT VE TİCARET ALANI OLMASINI ÖNLEMELİYİZ


Söz konusu davayı oda başkanlığı sırasında açan Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya ise Anayasanın 56. maddesinde, 'Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek devletin ödevidir' denildiğini hatırlattı. Çetinkaya, "Ulaşım açısından maçlarda taşıt ve yaya trafiği oluyor fakat maçların olduğu günler dışında sıkıntı yaşanmıyor. Burada yapılacak konut ve AVM sürekli taşıt ve yaya trafiğini artıracağından kentin ulaşım sistemi bozulacaktır. Adanalılar için son derece önemli bir karar. 5 Ocak Stadı'nı konut ve ticaret alanı olmasını önlemeliyiz." dedi.


KAMIŞLI: FİKİR PROJELERİMİZ VAR


Mimarlar Odası Başkanı Bekir Kamışlı ise tüm oda başkanlarının stadyum yerinin konut ve AVM olmasına karşı çıktığını hatırlattı. Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile birlikte Mimarlar Odası'nın da aynı yer için başka bir dava açtığını belirten Kamışlı, "Bu davamızın da haklı bulunacağına inanıyorum. 44 bin metrekarelik bir alanı kapsayan stadyum yerinin katledilmesine karşıyız. Burada konut ve AVM kararında diretilirse Adanalı hiçbir fayda görmeyecek. 5 Ocak Stadı'nın yeri ile ilgili odamızın yaptığı fikir yarışmasında öne çıkan projelerden birini hayata geçirebiliriz." ifadelerini kullandı.


BİÇER: BETON YIĞINININ ÖNÜNE GEÇTİK


İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Nazım Biçer de odaların halkın yararına görüş belirttiğini, bu görüşlerini alternatif projeler ve fikirlerle desteklediğini vurguladı. Adanalılara bir müjde niteliği taşıyan karardan duyduğu mutluluğu paylaşan Biçer, "Şehrin merkezindeki böyle bir alanın beton yığınına dönüştürülmesinin önüne geçtik. Kentimizin yararına olan işlerin takipçisi olacağız." açıklamasında bulundu.


Zaman


Geri Dön