30 / 04 / 2024

5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!

5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!

Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi için ödeme dönemi 1 Mart'ta başlıyor. İşte vergi mükellefleri için 5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi..



2017 yılına ait çevre temizlik vergisi için ödemeler 1 Mart itibariyle başlıyor. Halk arasında çöp vergisi olarak da bilinen çevre temizlik vergisi belli dönemlerde, belli kimseler tarafından ödeniyor. İşte 2017 çevre temizlik vergisi detayları..


1. 2017 Çevre temizlik vergisi ne zaman ödenecek?

2017 yılı vergi takvimine göre çevre temizlik vergisi için 1. taksit dönemi 1 Mart Çarşamba günü mesai ile birlikte başlıyor. 3 ay boyunca ödenen çevre temizlik vergisi için ödemeler 31 Mayıs'ta sona eriyor.


Vergi için ikinci taksit ödemeleri ise 1-30 Kasım tarihleri arasında yapılacak. İsteyenler vergi borcunun tamamını ilk taksit döneminde kapatabilecek.


2. 2017 çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek?

Çevre temizlik vergisini konut ve işyeri kullanıcıları ödüyor. Buna göre konut ve işyerinin kullanıcısı eğer sahibi ise verginin sahibi maliki olurken, kullanıcı eğer kiracı ise mükellef kiracı oluyor. 


Örneğin bir işyerinizin olduğunu ve içerisinde kiracı olduğunu düşünelim. Bu işyeri için çevre temizlik vergisinin mükellefi kiracı olacaktır. Eğer bu işyeri boş olsaydı kullanılmadığı için vergiden muaf tutulacaktı. Ancak kullanılmayan gayrimenkullerin çevre temizlik vergisi muafiyeti için beyanname verilmesi gerekli oluyor.


3. 2017 çevre temizlik vergisi nereye ödenecek?

Çevre temizlik vergisi, belediye gelirleri arasında yer aldığı için ödemeler ilçe belediyesine yapılıyor. İsteyenler vergiyi belediyenin tahsilat veznesine giderek ödüyor. İsteyenler e-belediye sisteminin olması halinde vergi borcunu online bir şekilde yapabiliyor. Ödeme yapılırken anlaşmalı bankaların kartları kullanılıyor.


4. 2017 çevre temizlik vergisi konutlar için ne kadar ödenecek?

Konutlara ait 2017 çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak tahsil edilecek.


5. 2017 çevre temizlik vergisi işyerleri için ne kadar ödenecek?

Vergi, büyükşehirde ve büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde farklı bedellerde ödeniyor. 2017 yılı çevre temizlik vergisi tutarları şu şekilde sıralanıyor:


Büyükşehir belediyeleri dışındaki belediyelerde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi

5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!


Büyükşehir belediyelerinde uygulanacak çevre temizlik vergisi tarifesi

5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!


İndirimli çevre temizlik vergisi uygulaması

5 soruda 2017 çevre temizlik vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön