29 / 04 / 2024

5 soruda 2017 gayrimenkul gelir vergisi!

5 soruda 2017 gayrimenkul gelir vergisi!

Gayrimenkul sahipleri, taşınmaz mallarını satarken "değer artış kazancı vergisi" ödemek ile mükellef olabiliyor. Peki, kimler bu vergiyi ne zaman ödeyecek? İşte 5 soruda 2017 gayrimenkul gelir vergisi..



Gelir Vergisi Kanunu kapsamında gayrimenkul sahiplerinden satarken alınan vergi "değer artış kazancı vergisi" oluyor. Bu vergi gayrimenkul gelir vergisi olarak da biliniyor.


Kanunen sahip olunan gayrimenkulün (ev, işyeri, arsa, arazi) satışından elde edilen kazançlar, değer artış kazancı sayılıyor. Ancak her değer artış kazancı için bu vergi ödenmiyor.


Gayrimenkulün edinme şekli, elde bulundurma süresi ve elde edilen kazanç tutarı vergiyi sorumluluğunu belirleyen kıstaslar olarak karşımıza çıkıyor. Peki, bu sene kimler gayrimenkul gelir vergisi ödeyecek? Gelir vergisi nereye ve ne zaman ödenecek?


1. 2017 gayrimenkul gelir vergisini kimler ödeyecek?

Kanun gereğince gayrimenkullerin edinme tarihinden itibaren 5 yıl içerisinde  satılması halinde elde edilen kazanç vergiye tabi tutuluyor.  Ancak satışın 5 yıl geçtikten sonra gerçekleşmesi durumunda elde edilen kazanç değer artış kazancı sayılmıyor. 


Buna göre gayrimenkulünü en geç 2011'de alıp 2016'da elden çıkaranlar istisnadan yüksek gelir elde etmeleri halinde 2017'de gelir vergisi ödeyecekler.


2. 2017 gayrimenkul gelir vergisi ne kadar ödenecek?

Gayrimenkul değer artış kazancında 2016 için istisna sınırı 11 bin TL olarak belirlendi. 5 yıl içinde yapılan gayrimenkul satışından elde edilen kazancın vergilendirilmesi için kazanç tutarının, 11 bin TL’lik istisna tutarını aşması gerekiyor. Kazanç eğer 11 bin TL’yi aşmıyorsa, vergilendirilmiyor.


3. 2017 gayrimenkul gelir vergisi nereye ödenecek?

Gayrimenkul gelir vergisi ödemeleri; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan, Tüm vergi dairelerinden yapılabiliyor. Ancak ödemeden önce beyanname verilmesi gerekiyor.


4. 2017 gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi ne zaman verilecek?

2017 gayrimenkul gelir vergisi için beyannameler 25 Mart'a kadar verilecek.


5. 2017 gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi nereye verilecek?

Gayrimenkul gelir vergisi beyannamesi vergi dairesinden verilebildiği gibi, internet vergi dairesinden de online bir şekilde verilebiliyor.





Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön