22 / 11 / 2024
fuzul

5 yılda 8,3 milyon yerli turist erken rezervasyondan faydalandı!

5 yılda 8,3 milyon yerli turist erken rezervasyondan faydalandı!

Yerli turist 'erken rezervasyon'la tatile çıktı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) tarafından hazırlanan Türkiye Erken Rezervasyon 2014 Raporu'na göre, 5 yılda 8,3 milyon yerli turist erken rezervasyon kampanyasından faydalandı.





TÜRSAB, Türkiye Erken Rezervasyon 2014 Raporu'nu yayımladı. Buna göre Tatil herkesin hakkı sloganı ile ilk kez 29 Nisan 2009'da Turizm Bakanlığı ve TÜRSAB'ın da aralarında bulunduğu turizm örgütlerinin önderliğinde başlatılan erken rezervasyon kampanyası, 5 yılda 8 milyon 300 bin yerli turisti "erken ve ucuz" tatil ile tanıştırdı.


Rapora göre bu yıl 3 milyona yakın kişinin erken rezervasyon ile tatile gitmesi bekleniyor. Bu yıl kurdaki artışın da etkisiyle aynı tarihlerde erken rezervasyon yaptıran bir Türk ile Avrupalı turist arasında ciddi fiyat farkı oluştu. Bugün itibarıyla 1-8 Ağustos tarihleri arasında İstanbul'dan Antalya'ya tatile gidecek olan bir Türk uçak dahil 2 bin 467 lira öderken, bu rakam Alman bir turist için 3 bin 992 lira, İngiliz bir turist için ise 4 bin 320 liraya çıkıyor. İsviçreli turist ise 7 bin 900 lira ile neredeyse Türk turistin üç katı kadar fazladan para ödüyor. 


Açıklamada görüşlerine yer verilen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, erken rezervasyon sistemi ile büyük bir başarıya imza atıldığını belirtti.


Türklerin planlı, programlı tatil alışkanlığı edindiğini kaydeden Ulusoy, tatil sigortası sisteminin oturduğunu ve sezona göre yüzde 40-50'lere varan fiyat farkı ile daha ucuz tatil imkanına kavuşulduğunu bildirerek, "Turizm sektörünün nihai hedefi Cumhuriyet'in 100. yılında yani 2023'te erken rezervasyonla birlikte yerli turist sayısını 35 milyon kişiye, iç turizmden ekonomiye katkıyı da 35 milyar liraya ulaştırmak"  dedi.


TÜRSAB'a üye seyahat acentaları, Türkiye İstatistik Kurumu, Bankalararası Kart Merkezi ve Turizm Bakanlığı verilerine göre hazırlanan raporda şunlar da kaydedildi:


"Erken rezervasyonda yerli turistin yüzde 60'ı Antalya'yı tercih ediyor. Kalan yüzde 40'ı Bodrum, Marmaris, Kuşadası, Fethiye ve Çeşme'de tatil yapıyor. Yerli turistin büyük çoğunluğu tatil kararını nisan-mayıs aylarında veriyor. Tatil ödemelerinde taksitli seçenek kullanılıyor. En çok tercih edilen taksit sayısı ile 6-9 ay. Türklerin tatilde kalış süresi ortalama 4-5 gün arasında değişiyor. Kişi başına harcama tatil süresince 500-700 doları buluyor. Türkiye'de tatil yapan yabancıların yüzde 70'i erken rezervasyonla geliyor. Türkiye'yi tercih eden yabancı turistler arasında en erkenci İngilizler. İspanyollar ve İtalyanlar ise son dakikacı. Antalya'da 5 yıldızlı bir otelin fiyatlarından hareketle yapılan hesaplamaya göre, İtalyan turist erken rezervasyon yapan bir yerli turiste göre yüzde 28, Alman yüzde 61, İngiliz yüzde 75, İsviçreli yüzde 320 fazla para ödüyor. Bu yıl hedefler tutarsa son 6 yılda erken rezervasyon yapan yerli turist sayısı 11 milyon 300 bine ulaşacak."


Yerli turistin yüzde 50'si 4 ay ve öncesinden rezervasyon yaptırıyor


Türkiye Erken Rezervasyon 2014 Raporu'na göre, erken rezervasyon yaptıran yerli turist sayısı 6 yılda 10'a katlanırken, 6 yıllık toplam erkenci yerli turist sayısının ise 11 milyon 600 bine yükselmesi bekleniyor.  


Türkiye'deki yurt içi seyahat sayısının 2013 yılında 69.5 milyona çıkacağı öngörülüyor. Turizm tesislerinde konaklayan yerli turistin sayısını TUİK geceleme ve seyahat sayısı olarak hesapladığı için yerli turistin sayısı net rakamlarla ortaya çıkmıyor. Ancak sektör üyeleri Türkiye'de turizm tesislerinde tatil amaçlı konaklayan yerli turist sayısının 7-8 milyon kişi düzeyinde olduğunu tahmin ediyor.


3 milyon kişiye dayanan erken rezervasyon rakamları da yerli turistin neredeyse yarısının artık erkenci olduğunu gösteriyor. 


Rapora göre yerli turistin yüzde 50'si 4 ay ve öncesinden rezervasyon yaptırırken, yüzde 35'i 1-4 ay öncesinden, kalan yüzde 15'i ise halen 'son dakika'da rezervasyon yaptırmayı tercih ediyor.


Erken rezervasyon yaptıranların yüzde 60'ı Antalya ve Antalya'nın beldelerini tercih ediyor. Kalan yüzde 40 ise Bodrum, Fethiye, Çeşme ve Marmaris'i tercih ediyor.


Yurtdışına giden Türklerin erken rezervasyonla en çok tercih ettiği nokta ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti. Kıbrıs'ı İspanya, İtalya, Fransa, Orta Avrupa, Balkanlar ve Benelüx ülkeleri izliyor. 


Erken rezervasyon kampanyalarından en çok yararlanan illerin başında ise İstanbul,  Ankara  ve  İzmir  gelirken; bu illeri Bursa, Eskişehir, Antalya, Kayseri, Adana, Gaziantep ve Kocaeli izliyor.


Kampanyanın başladığı kasım-aralık aylarında erken rezervasyon yaptıran tatilciler yüzde 50'ye varan tasarruf elde edebiliyor. Kampanyanın son döneminde ise bu oran yüzde 15'lere iniyor.


Yurt içindeki seyahatin oluşturduğu ciro 6-7 milyar lira


Rapora göre, bu yıl önceki yıllardan farklı olarak kurdaki hareketlilik turizmci için avantaj oluşturdu. Avro son 5 ayda yaklaşık yüzde 14 değer kazanırken, bu da ağırlıklı turisti Avrupa'dan çeken Türkiye'de erken rezervasyon ödemesini avro üzerinden alan turizmcinin yüzünü güldürdü.


TÜİK'in hane halkı iç turizm rakamlarına göre yılda 65-70 milyon düzeyinde seyahat yapılıyor. Türk halkının büyük bölümü tatilini yakınlarının yanında yapmayı tercih etse de, rakamlar turistik tesislerde tatil yapanların sayısının giderek arttığını gösteriyor. Buradan hareketle yurt içindeki seyahatin oluşturduğu cironun 6-7 milyar lira seviyesine dayandığı tahmin ediliyor.


Erken rezervasyon verileri, erken tatil rezervasyonu yaptıranların yüzde 85'inin sigorta desteği kullandığını da ortaya koyuyor. Erken rezervasyon yaptırıp da daha sonra bundan vazgeçenlerin oranı ise sadece yüzde 10'lar düzeyinde.


Türkiye 2013 yılında toplam 34.9 milyon turisti ağırladı. Yurt dışında yaşayan Türklerle birlikte dışarıdan gelen turist sayısı geçen yıl 39 milyonu buldu. Türkiye'deki otellerde tatil yapan yabancıların yüzde 60'ı, hatta bazı yıllarda yüzde 70'i erken rezervasyon ile yerini çok önceden ayırdı.


İspanya ve İtalya gibi Akdeniz ülkelerinin Türkiye rezervasyonlarını son dakikaya bıraktığı göze çarparken, İngiliz ve Almanların ise 6 ay ve öncesinden rezervasyon yapma eğilimi gösterdiği dikkat çekiyor.


Erken rezervasyonun en çok revaçta olduğu alanlardan birisi de kiralık yatlar. 2014 yazı için yapılan yat rezervasyonları yüzde 40'ı geçmiş durumda. Bu oran İspanya, Hırvatistan, Yunanistan ve İtalya gibi diğer Akdeniz ülkelerini geride bırakıyor.


FIFA Dünya Kupası erken rezervasyona doping etkisi yapacak 


Raporda dünya trendlerine bakıldığında, internet üzerinden yapılan rezervasyonlar kadar seyahat acentaları üzerinden yapılan rezervasyonların da payını artırdığı yer aldı.


Seyahat acentalarının erken rezervasyondan aldığı pay yüzde 24, yakaladıkları büyüme oranı ise yüzde 4 olurken; internet üzerinden yapılan erken rezervasyonun payı ise yüzde 65'e yükseldi.


Bu yıl erken rezervasyona doping etkisi yapan unsurların başında Güney Amerika'da gerçekleşecek olan FIFA Dünya Kupası geliyor.


12 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında Brezilya'da oynanacak Dünya Kupası nedeniyle ülkeye 1 milyon 462 bin ek yabancı turistin geleceği hesaplanıyor. Resmi hesaplara göre, Dünya Kupası, normalde 6 milyon 18 bin olan 2014 yabancı turist beklentisini 7 milyon 480 bine çıkaracak.


Özellikle Avrupa'dan Brezilya'ya Dünya Kupası izlemeye gidecekler, erken rezervasyon talebini önceki yıllara göre artırmış durumda. İngiltere'den gelen haberler, erken rezervasyon talebinin Dünya Kupası nedeniyle önceki yıllara göre yüzed 10 artış kaydettiği yönünde. Benzer şekilde İspanya'da yüzde 20, Fransa ve Almanya'da da yüzde 10'a yakın talep artışı olduğu belirtiliyor.


Türkler yurt dışı için de artık büyük bir turizm potansiyeli oluşturuyor. TÜİK'in rakamlarına göre 2013 yılında yurt dışına çıkan vatandaşların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 27,7 artarak 8 milyon kişiye ulaştı. 2013 yılında en fazla seyahat edilen ülke 1,1 milyon kişi ile Gürcistan oldu. Bu ülkeyi 653 bin kişi ile Bulgaristan, 598 bin kişi ile de Yunanistan izledi. Türk vatandaşlarının en önemli yurt dışına çıkış nedenini 'gezi, eğlence, sportif ve kültürel faaliyetler' oluşturdu. Buna göre 8 milyon Türk vatandaşın yüzde 37'sinin yurtdışına çıkış amac gezi, eğlence için yüzde 20'si ise iş amaçlı seyahat yapıyor.





Dünya




Geri Dön