29 / 04 / 2024

50 yıllık fabrikanın kapısına kilit vuruldu!

50 yıllık fabrikanın kapısına kilit vuruldu!

Sanayi şehri Kocaeli'nde, dünya devi petrol ve doğalgaz şirketlerine endüstriyel sistemler üreten 50 yıllık fabrika, ekonomideki yavaşlama sebebiyle kapısına kilit vurdu. 64 kişi işsiz kaldı!




Sanayi şehri Kocaeli'nde, dünya devi petrol ve dogalgaz şirketlerine özel endüstriyel sistemler üreten 50 yıllık fabrika, ekonomideki yavaşlama sebebiyle kapısına kilit vurdu. 64 kişinin çalıştığı fabrika, acık artırma ile satılacak. Fabrika sahibi Atilla Doğan, "Alacakları ve kıdem tazminatlarının ödenmesi için 40 bin metrekarelik alanı satacağız." dedi. 


Kocaeli'nin Derince ilçesinde yıllardır faaliyet gösteren AD Demirel Fabrikası, kapısına kilit vurdu. Borçların ve isçilerin kıdem tazminatlarının ödenmesi için fabrika, açık artırma ile satışa çıkartıldı. 


Ekonomideki durgunluk sebebiyle sanayiciler de büyük sıkıntı yaşıyor. Derince'de Atilla Doğan İnşaat ve Tesisat Anonim Şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Atilla Doğan (AD) Demirel isimli fabrika, ekonomik sebeplerle kapandı. Üretimin durması üzerine 64 işçi de işsiz kaldı. İşçilerin alacağı için fabrika yetkilileriyle Birleşik Metal-İş Sendikası arasında protokol imzalandı. 22 dönümlük arazi üzerine kurulu bulunan fabrika 16 Kasım'da yapılacak açık artırma ile satılaçak. Arazi ve fabrika için 33 milyon lira satış bedeli belirlendi. Fabrika satılmazsa ikinci bir ihale yapılacak. 


Birleşik Metal-İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Hami Baltacı, fabrikanın kapanmasıyla 64 kişinin işsiz kaldığını söyledi. Baltacı, birkaç gün önce şirketin genel merkezinde bir görüşme yaptıklarını belirterek, "Önümüzdeki ay için çek verildi. Küçük miktar ödeme de yapıldı. Ancak hâlâ işçilerin alacakları var. İşçilerin alacaklarıyla ilgili hukuksal mücadele sürüyor." dedi. 


SİPARİŞLER AZALINCA DURUM Z0RLAŞTI


Fabrika sahibi Atilla Doğan ise 50 senelik fabrikanın 25 yıldır gruplan bünyesinde hizmet verdiğini söyledi. 

Doğan, şunlan kaydetti: "Çalışanlara emsalinin üzerinde ücret verilmesi ve bu ücretlerin tamamının kayıt sistemine yansıtılması nedeniyle haksız rekabet doğması AD-Demirel şirketinin rekabet gücünü azaltmıştır. Yurtdışı firmalarla dahi rekabette zorlanmıştır. Bu tip kuruluşlar normalde içinde bulunduklan grubun projeleri için imalat yaparak varlığını sürdürmektedir. Grup bünyesinden gelecek siparişler de kısıtlanınca fabrika rantabl olmaktan çıkmıştır. Alacaklar ve kıdem tazminatlannın ödenmesi için, 40 bin metrekarelik alanın satılmasına karar verilmiştir. Limana da yakınlığı dolayısı ile çok aranan bir arsa iken, genelde olduğu gibi birdenbire talep azalması ile karşılaşmıştır." 


EKONOMİDE YAVAŞLAMA VAR


Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu da ekonomide yavaşlamanın etkisinin Kocaeli'ne de yansıdığını ve iflas erteleyen ve kapanan işyerleri olduğunu açıkladı. 

Zeytinoğlu, ekonomide yavaşlama olduğu dönemlerde iflas erteleme ve kapanan işyerlerinin olmasının doğal olduğunu dile getirdi. 



Zaman




Geri Dön