21 / 06 / 2024

500 milyar TL'lik vergi paketinin ayrıntıları neler? 

500 milyar TL'lik vergi paketinin ayrıntıları neler? 

Hükümet, bayram tatili sonrasında yaklaşık 500 milyar TL'lik gelir beklediği vergi paketini TBMM'ye getirecek. Taslağa göre, sadece küresel firmalar ve yurtiçindeki firmalardan tahsil edilmesi planlanan asgari kurumlar vergisinin 190 milyar TL'yi bulması beklenmektedir.



Hükümet, bayram tatili sonrasında yaklaşık 500 milyar TL'lik gelir beklediği vergi paketini TBMM'ye getirecek. Taslağa göre, sadece küresel firmalar ve yurtiçindeki firmalardan tahsil edilmesi planlanan asgari kurumlar vergisinin 190 milyar TL'yi bulması beklenmektedir. Hangi sektörlerden ne kadar vergi alınacak? 

TBMM'ye getirilmesi planlanan yeni vergi paketi ile beraber çok uluslu ve yerli firmaların yanı sıra bireyler tarafından ödenen vergilerin artırılmasını öngörmektedir. Taslakla Türkiye’nin gayrisafi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 0,7’sine karşılık gelen ek gelir kaynağı yaratılması amaçlanıyor.

ekonomim.com'da yer alan içeriğe göre; Yapılan hesaplamalarda küresel firmalardan 40 milyar Türk Lirası, yurt içi şirketlerden de 150 milyar Türk Lirası asgari kurumlar vergisi toplanacağı ifade edildiği kaydedildi. Buna göre, sadece küresel ve yurt içi firmalardan toplanan vergi miktarı 190 milyar TL'yi bulacağı da belirtildi.

500 milyar TL lik vergi paketinin ayrıntıları neler? 

Doktor, diş hekimi, avukat, mali müşavir ve mimarlar gibi şahıs işletmelerinden yaklaşık 40 milyar Türk Lirası gelir vergisi tahsil edilecek. Maliye şahıs şirketlerini daha yakın takibe alacağı kaydedildi. Yatırım fon şirketlerinden 7 milyar TL vergi tahsil edilecek.

Kayıt dışı çalışan moto kuryeler vergi sistemine dahil edilerek senelik 4 milyar Türk Lirası gelir vergisi elde edileceği kaydedildi. IBAN'la para gönderimi ve IBAN'la para alımı yaparak vergi ziyasına neden olanlara verilen para cezaları 3 kat yükseltilecek. (Elde edilecek gelir miktarı henüz bilinmemektedir.)

Öte yandan, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarından 15 milyar Türk Lirası bekleniyor. Taslakta yer alan diğer ek gelirlerin (yurtdışı harçlarının artırılması vs gibi) miktarı ise 200 milyar TL'yi bulmaktadır.

Vergi paketine ekleniyor: Engelli yakınının ölümü halinde mirasçılara ÖTV’yi ödeme zorunluluğu geliyor!

Yeni vergi paketinde ÖTV indirimine kısıtlama mı geliyor?

Yeni vergi paketi mi geliyor? 

Türkler yurt dışından, yabancıların Türkiye’den aldığından 1 milyar dolarlık fazla konut aldı!

Geri Dön