18 / 06 / 2024

Yeni vergi paketinde ÖTV indirimine kısıtlama mı geliyor?

Yeni vergi paketinde ÖTV indirimine kısıtlama mı geliyor?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı yeni vergi paketinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirimi kısıtlaması da gündeme gelmiş oldu. Bu istisnadan yararlanma süresinin 5 seneden 10 seneye çıkartılacağı kaydedildi.



Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 226 milyar TL’yi bulan vergi geliri beklentisi ile birlikte hazırladığı paketin detaylarının da belli olduüu ifade edildi.

Engelli araç istisnasında ÖTV kısıtlaması 

ekonomim.com'da yer alan içeiğe göre, Türkiye’de 2024 senesi için hesaplanması gereken ÖTV ve diğer her türlü vergiler dahil satış bedeli 1 milyon 591 bin TL’nin altında olan binek otomobiller, engellilik derecesi yüzde 90 veya daha fazla olanlar için 5 senesi bir kez olmak üzere ÖTV’den muaf tutuluyor.

Hazine çalışması kapsamında, bu satışlar nedeni ile vazgeçilen ÖTV miktarı 2024 yılında 54,8 milyar Türk Lirası, KDV tutarı da 10,9 milyar Türk Lirası. 2024 senesinin ilk 5 ayında satılan araçların yaklaşık yüzde 30’u bu şekilde satıldı.

İstisnadan yararlanma süresi 10 yıla çıkacak

Taslak çalışmada istisnadan yararlanma süresinin 5 yıldan 10 yıla çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülüyor.

Otomotiv Gazetecisi Emre Özpeynirci, 3 ay önce ÖTV muafiyetli araçların 5 sene satılmaması şartının 10 seneye çıkartılabileceğini aktarmıştı. Özpeynirci, X hesabından konuya ilişkin yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Mart sonunda olabileceğini aktarmıştım Taslak aşamasındaki yeni vergi paketinde ÖTV muafiyetli otomobil alma istisnasından yararlanma süresinin 5 seneden 10 seneye çıkartılması ve taşıtların veraset yoluyla intikalinde istisnaya konu vergilerin mirasçılar tarafından ödenmesi öngörülüyor.”

Otomobil alacaklar dikkat! Markalar kampanyalarını duyurdu!

Otomobil satan çok, ama alan yok! Tok satıcılar da pes edecek, fiyatlar düşecek!

Renault'dan Nisan 2024'e özel kampanya! Megane, Taliant, Captur ve Clio'da büyük fırsat! Araba alacaklar hemen bakın!

Otomobil alacaklar için son 20 gün uyarısı! En dip fiyatlar…


Geri Dön