03 / 07 / 2024

Türkler yurt dışından, yabancıların Türkiye’den aldığından 1 milyar dolarlık fazla konut aldı!

Türkler yurt dışından, yabancıların Türkiye’den aldığından 1 milyar dolarlık fazla konut aldı!

Kiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı, kredi faizlerinin yüksekliği ve erişim zorluğu, gayrimenkule ek vergi söylentileri Türkleri yurt dışı yatırımına yönlendirdi.  Konutta 1 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluştu. Ekonomist Tunç Şatıroğlu, "Ev sahibi düşmanı uygulamalar bitmeli" dedi.



Türkiye tarihinde ilk kez Türk vatandaşlarının Türkiye’den aldığı konut, yabancıların ülkemizden aldığı konut için ödedikleri tutarın 1 milyar dolar üzerine çıkacak. Konut Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ramadan Kumova gayrimenkul piyasasındaki durumu değerlendirerek çarpıcı açıklamalarda bulundu. Ramadan, 2012-2021 arası yıllık ortalama 400 milyon dolarcivarında olan Türk vatandaşlarının yurt dışında gayrimenkul alımlarının 2022 yılında bir anda 790 milyon dolara yükseldiğini ifade etti.

2023’te ise bu rakam iki buçuk kattan çok artarak 2 milyar 86 milyon dolara ulaştı. 2024 yılının ilk 4 aylık verilerine göre sene sonunda yurt dışından gayrimenkul alımları 3 milyar bandını geçeçek.

1 MİLYAR DOLARLIK DIŞ TİCARET AÇIĞI

Yabancıların Türkiye’den aldığı konutlara bakıldığında, 2022’de 67 bin gayrimenkul alınmış ve 6,2 milyar dolarlık ödeme yapılmıştı. 2023 yılında yabancıya satış yarı yarıya düşerek 35 bine geriledi.  2024’ün ilk 4 aylık verilerine göre yüzde 50’ye yakın bir düşüş daha ön görülüyor. Sene sonunda satış gelirinin 2 milyar doların altında kalması bekleniyor. Bu da Türkiye tarihinde ilk kez gayrimenkulde 1 milyar dolarlık dış ticaret açığı oluşması anlamına geliyor.  

Bu rakamlara dikkat çeken ünlü ekonomist Tunç Şatıroğlu, https://x.com/TuncSatiroglu X sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ev sahibi düşmanı uygulamalar devam ettiği sürece açık büyümeye devam edecektir. Gayrimenkul dünyada bir numaralı yatırım aracıdır ancak ekonomi yönetiminin yanlışları konut yatırımının yurtdışına yapılmasına sebep oluyor. Konutta ilk kez dış ticaret açığı gündemde” dedi.

İŞTE O PAYLAŞIM VE GELEN YORUMLAR

Dolar 41,41 TL olacak! Merkez Bankası tek tek açıkladı: 1 doları bile olan şimdi bu rakamlara baksın! 

Gayrimenkul uzmanı resmen açıkladı! Yatırımcısına en çok  kazandıran yatırım aracı arsa!

Tebernüş Kireçci konut satışı rakamlarını değerlendirdi: Konutta ikinci elde fırsatlar var!


Geri Dön