29 / 04 / 2024

59 millet bahçesi inşa edilecek!

59 millet bahçesi inşa edilecek!

Türkiye genelinde şehirlere daha çok yeşil alan vee sürdürülebilir çevre kazandırma hedefiyle hayata geçirilmeye başlanan 59 millet bahçesi projesi kapsamında üç yeni uygulamanın daha ihalesi gerçekleştirildi. Sivas ile Trabzon Akçaabat ve Ortahisar'da yeni millet bahçelerinin yapım süreci başladı.



Sürdürülebilir şehircilik anlayışının "daha çok yeşil" fikriyle harmanlandığı bir vizyonun ürünü olarak hayata geçirilen millet bahçesi projeleri, sağlıklı, dinamik ve yeşil çevreleriyle şehirlere değer katıyor. 

Toki Haber Dergisi’nde yer alan haberde, 36 şehirde 7 milyon 403 bin metrekarelik alanda 59 millet bahçesi projesi yürüten  TOKİ  15 projenin ihalesini gerçekleştirerek yapımına başlarken bunlardan iki tanesini tamamladı, 44'ünün ise projelendirme çalışmaları devam ediyor. Yeni ihale edilerek uygulama aşamasına geçilen Sivas Millet Bahçesi ile Trabzon Akçaabat ve Ortahisar Millet Bahçeleri tamamlandığında şehirler park ve rekreasyon uygulamalarıyla yepyeni sosyal alanlara kavuşacak.

Özellikle büyük şehirlerin yeşil alan miktarının artırılması gerektiğine dikkat çeken TOKİ Başkanı Ömer Bulut, "Bu doğrultuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızın önümüzdeki süreçte kişi başına düşen yeşil alan miktarını 15 metrekareye çıkartmak gibi bir hedefi var. Millet bahçesi projeleri bu kapsamda oldukça önemlidir" açıklamasında bulundu. Bulut, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda 81 ilin her birine en az bir millet bahçesi yapılması kapsamında çalışmalarının yürütüldüğünü, içinde yürüme ve bisiklet yolları, sosyal donatıları ve millet kıraathaneleri bulunan millet bahçelerinin önümüzdeki süreçte daha da ortaya çıktıkça vatandaşların beğenisini kazanacağını söyledi.

59 millet bahçesi inşa edilecek!

Trabzon’da iki yeni proje

Millet bahçelerinde öncelikle mülkiyetindeki eski stat alanlarını değerlendiren TOKİ, bu kapsamda Trabzon'daki stat alanları üzerinde projelendirme yaptı. Trabzon'da Hüseyin Avni Aker Stadyumu'nun bulunduğu yaklaşık 62 bin metrekarelik alanda Ortahisar Millet Bahçesi projelendirilirken, Akçaabat Fatih Stadı'nın bulunduğu yaklaşık 23 bin metrekarelik alanda ise Akçaabat Millet Bahçesi tasarlandı.

Nitelikli sosyal çevre ve yeşil alanların yer aldığı Trabzon'daki millet bahçelerinde spor alanları, biyolojik göletler, millet kıraathaneleri, renk ve koku bahçelerine yer verilirken, dinlendirici, huzur verici ve eğitici etkinliklere imkân tanıyan mekânlar hedeflendi.

Trabzon Akçaabat Millet Bahçesi 

Akçaabat Millet Bahçesi, deniz kıyısında yeşille mavinin buluştuğu yerde fonksiyonu ve sosyal donatılarıyla her yaştan insanın ihtiyacına cevap verecek bir tasarım kurgusu içinde ele alındı. Trabzon Samsun Karayolu paralelinde, Akçaabat merkeze 1 kilometre, Trabzon şehir merkezine ise 11,5 kilometre uzaklıkta yer alan millet bahçesinde, Akçaabat'ın florasını, tarihini ve kültürünü yansıtan unsurlara yer verildi.

Seyir Terasları

Ana giriş kapısı, daha yoğun kullanıcı potansiyeli olan alanın güneybatı köşesine konumlanırken, söz konusu nokta küçük bir toplanma meydanı olarak da düzenlendi. Projenin kuzeybatı köşesinde Karadeniz'i seyretmek için basamaklar, doğu köşesinde ise gün doğumu ve batımı için seyir te-'asları planlandı. Tasarımın ana kurgusunu oluşturan üç dairesel yol aksının ana merkezine ise 301 metrekarelik bir millet kıraathanesi konumlandırıldı.

59 millet bahçesi inşa edilecek!

Ahşap oyun grupları ve kameriyeler

Doğuya giden ana yol aksının bir tarafında :inde yeşil adacıklar ve terasların yer aldığı 1 dönümlük bir gölet alanı, diğer tarafına ise 400 metrekarelik bir çocuk oyun alanı ulunuyor. Alandaki tüm oyun grupları ahşap olarak tasarlanırken, ana yol akslarının rafında ahşap kameriyeler ile farklı bölgelerde planlanan oturma donatıları yer alıyor.
Fitness alanı, yaya ve koşu yolu, çocuk oyun anı, otopark alanları ile zengin peyzaj ve yeşil alanların yer aldığı millet bahçesinin yaklaşık 14 bin metrekarelik bölümü ise çayır alanı olarak planlandı.


Trabzon Ortahisar Millet Bahçesi 

Şehrin merkezindeki yeşil alan miktarını artırarak Trabzonlulara daha kaliteli kentsel mekânlar sunmak hedefiyle projelendirilen Trabzon Ortahisar Millet Bahçesi, yaklaşık 63 bin metrekarelik bir alanda hayata geçiriliyor. Osmanlı ve Cumhuriyet dönemlerinde de spor ve kültürel altyapı ile yeşil alan olarak kullanılan proje bölgesi -tarihsel niteliğine uygun olarak- vatandaşların nefes alacağı, keyifle vakit geçireceği dinamik bir sosyal alan olarak tasarlandı.

Renk ve koku etkili botanik bahçe ile vatandaşların çevresinde gezip dinlenebileceği gölet alanının bulunduğu projede; çocuk parkı, çim amfi, mini futbol sahaları, basketbol sahası, tenis kortu, koşu ve yürüyüş yollan, atö1-ye, restoran ve millet kıraathanesi yer alıyor.

Kentin Akciğerleri

Denizden gelen havanın şehrin iç kesimlerine ulaşmasına katkı sağlayacak millet bahçesinde kent ölçeğine uygun açık alan düzenlemelerine yer verildi. Şehrin akciğeri konumundaki bu açık alanlarla hava kirliliğine çözüm sağlanırken, kent merkezindeki rekreasyon ihtiyacına katkı sunulması hedefleniyor. Projede yaklaşık 32 bin metrekare çim/çayır alanı olarak planlanırken, çevre tasarımında 4 bin 643 çalı, bin 428 ağaç, 3 bin 858 çok yıllık çiçek ve yer örtücü bitki kullanılıyor.

Sivas Millet Bahçesi

Eski Sivas 4 Eylül Stadyumu'nda yaklaşık 53 bin metrekarelik alanda projelendirilen Sivas Millet Bahçesi, peyzaj düzenlemesi ve sosyal donatılarıyla şehre doğayla iç içe yepyeni bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Çok sayıda bitki türünün yer alacağı proje, yürüyüş ve koşu yollarıyla insanların şehrin gürültüsünden kurtulabileceği, temiz hava alabileceği bir park şeklinde tasarlandı. Büfe, çardak, millet kıraathanesi ve diğer sosyal donatılara yer verilen parkta, 20 bin metrekare alan çim/çayır alan olarak planlandı. Alanda ayrıca bin 841 ağaç ile 35 bin 3 adet çalı kullanılıyor.

Açık alan düzenlemeleri

Sosyal hayata olumlu etki ederek şehrin yaşam kalitesini yükseltecek olan Sivas Millet Bahçesi'nin proje alanı; hareketli, dingin, dinamik, sakin gibi bölgelere ayrılarak açık bir mekân kurgusu içinde ele alındı. Su gösteri havuzu, çim kayağı, sergi duvarı, kütüphane, bitki gösteri alanı, çocuk oyun alanları, koruluklar, piknik alanı, bisiklet ve yaya gezi parkuru, gözlem terası, macera parkı, tenis kortu, voleybol ve basketbol sahası, tenis masaları, kaykay pisti, çardak ve büfelerin bulunduğu projede 202 metrekare alanda bir de millet kıraathanesi yer alıyor.

TOKİ'nin ihalesini gerçekleştirerek yapımına başladığı Pendik, Bursa, Eskişehir,  Ankara  AKM, Samsun, Sakarya, Elazığ ve Batman bahçelerinde inşa çalışmaları hız kesmeden sürüyor. Diyarbakır Sur Dicle Vadisi Millet Bahçesi'nin inşaatı tamamlanmak üzereyken, İstanbul Kayaşehir Vinci etap ve Diyarbakır Suriçi Millet Bahçesi kullanıma açılmıştır.

 


Geri Dön