27 / 04 / 2024

6-7 büyüklüğünde deprem uyarısı: Türkiye beşik gibi sallanıyor! Deprem uzmanı 6 ayrı fay hattına dikkat çekti!

6-7 büyüklüğünde deprem uyarısı: Türkiye beşik gibi sallanıyor! Deprem uzmanı 6 ayrı fay hattına dikkat çekti!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin yıkıma neden olduğu Adana ile ilgili 6-7 büyüklüğünde deprem uyarısı geldi. Prof. Dr. Süleyman Pampal, 6 ayrı fay hattına dikkat çekti ve önemli uyarılarda bulundu. İşte o açıklama...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremlerden etkilenen Adana’nın çevresinde her an sarsıntıya neden olabilecek faydaların olduğu belirtildi. 

Adana'nın Ceyhan ilçesi merkezli 6,3 büyüklüğündeki deprem 1998'de meydana gelmişti. Adana'da, 6 Şubat depremlerinden sonra 25 Temmuz 2023 tarihinde de Kozan merkezli 5,5 büyüklüğünde sarsıntı oldu. Kentte, zaman zaman artçı depremler de yaşanıyor.

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana’nın da etkilendiği 6 Şubat depremlerinin ardından şehirde deprem konusunun yoğunlukla gündeme geldiğine dikkat çekti. 

6-7 büyüklüğünde deprem uyarısı: Türkiye beşik gibi sallanıyor! Deprem uzmanı 6 ayrı fay hattına dikkat çekti!

NTV'de yer alan habere göre; Gazi Üniversitesi Deprem Araştırma Merkezi’nin de kurucu başkanı olan Prof. Dr. Pampal, Adana’yı etkileyebilecek faylara ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

"Adana’yı etkileyecek, deprem üretecek faylar bulunuyor. Karataş-Yumurtalık Fayı, Misis-Andırın Fayı, İskenderun Fayı, Kozan Fayı, Savrun Fayı, Saimbeyli Fayı gibi faylar mevcut. Bir de batıda Ecemiş Fayı’nın güney uzantısı Namrun, Ovacık ve Mut Fayı, Adana'da deprem tehlikesi kaynağı şeklinde belirlenmiş faylar. Bu bahsettiğim faylar, 6-7 şiddeti arası deprem meydana getirebilecek faylar" diye konuşan Pampal, Kayseri civarında 1702’de, 1717’de 1845’te on binlerce insanın öldüğü depremlerin olduğuna, burada Sarız Fayı, Develi Fayı, Erkilet Fayı, Yeşilhisar Fayı, Erciyes Fayı gibi Orta Anadolu’nun fay sisteminin bileşenlerini meydana getiren fayların bulunduğuna dikkat çekti. 

Pampal, açıklamasında "Bunlar hep aktif faylar. Yani o faylar üzerinde de 7-7,5 büyüklüğünde depremlere kaynak olmuş, Kayseri’yi yıkmış, on binlerce can kaybı olduğuna göre bu tür depremlerde Adana'yı ve çevresini özellikle kuzey ilçelerini büyük ihtimalle etkileyecektir" ifadelerine yer verdi. 

6-7 büyüklüğünde deprem uyarısı: Türkiye beşik gibi sallanıyor! Deprem uzmanı 6 ayrı fay hattına dikkat çekti!

Prof. Dr. Süleyman Pampal, Adana’nın kuzeyinde “Saimbeyli makaslama zonu” dedikleri zonu meydana getiren fayların da olduğunu belirtti ve Adanın deprem tehlikesinden muaf olmadığını, Kayseri civarında çok sayıda fay olduğunu, bunların Adana’nın kuzey kesimlerinde etkili olacak yıkıcı deprem üretebileceğini vurguladı. 

Savrun Fayı ile ilgili yaptığı çalışmalara değinen Pampal, "Savrun Fayı kırılacak, 7’den büyük deprem üretecek diye bir kayıt bulunmuyor çünkü bu fayı çalıştım. Benim doktora sahamda bulunuyor. Bu yaz bu fayın üzerinde 2 ay süreyle çalışma yaptım ve fayın öyle 7 şiddeti üzeri depreme neden olacak bir fay olmadığını, parçalı olduğunu ve aktif olmadığını belirledim. O bakımdan ‘Savrun Fayı Adana’yı tehdit ediyor’ görüşlerine katılmadığımı söylemek isterim" açıklamasında bulundu. 

Pampal şehirde yer alan diğer faylarla ilgili de konuştu ve "Temmuz ayının sonlarında Minnetli civarında Kozan’da 5,5 büyüklüğünde bir deprem oldu. Hemen o depreme 5 kilometre mesafede Akçalıuşağı Fayı bulunuyor. O fayı ben haritalamıştım. O fayın 5 ila 6 büyüklüğünde bir deprem üretme potansiyeli mevcut ve ilk kırılacak fayın o olduğunu değerlendiriyorum çünkü aktif bir fay hattı. Tarihsel dönemde depremlere neden olmuş. Hemen yakın çevresinde kırılmalar  bulunuyor. Oralarda artçı aktivitesi yaşanıyor. Bu açıdan Akçalıuşağı Fayı’nın  Adana  civarında ilk olacak depremi üreteceğini düşünüyorum. O da Adana’nın kuzey kesimlerindeki ilçelerde Kozan başta olacak şekilde Feke, Osmaniye’nin Sumbas ve Kadirli ilçelerinde etkili olabilir ancak çok yıkıcı değil, 6 şiddetinden büyük olacağını düşünmüyorum" diyerek açıklamasını tamamladı. 

İş Bankası Mart 2024 emekli paketini açıkladı, 27 bin 500 TL müjdesini duyan inanamadı!

İstanbul'daki kiracılar dikkat! Uzmanlar açıkladı! 2024'te kiralar yüzde 50 artacak!

Gayrimenkul fırsatçıları Bakanlığın radarında! Haksız fiyat artışları yapanlar, yanlış beyanda bulunanlar dikkat! 


Geri Dön