07 / 05 / 2024

6 ayda 210 milyon dolarlık mercimek ihraç ettik!

6 ayda 210 milyon dolarlık mercimek ihraç ettik!

Türkiye yılın ilk 6 ayında 5,5 milyar dolarlık hububat ürünleri satışı yaptı. Sektörün toplam ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 olarak gerçekleşen mercimeğin 6 aylık ihracatı ise 210 milyon dolar oldu. 



TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu'ndan yapılan açıklamada, yılın ilk 6 ayı sonunda sektörün ihracatının 5,5 milyar dolar olarak gerçekleştiği belirtildi. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün ihracat miktarı bu dönemde yüzde 4 oranında azalırken, KG başına ihracat fiyatlarındaki artışın etkisiyle ihracat gelirleri yüzde 2 oranında yükseldi. Sektörün toplam ihracatı içindeki payı yüzde 3,8 olarak gerçekleşen mercimeğin 6 aylık ihracatı ise 210 milyon dolar oldu. 

YILDA YARIM MİLYON TON MERCİMEK TÜKETİYORUZ

Mercimeğin ihracat birim fiyatlarının bu yıl KG başına 1 doların altına gerilediğini belirten TİM Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu şöyle konuştu: “BM Gıda ve Tarım Örgütü’ne göre, mercimek ekim alanı olarak  dünyada ilk sıralarda  yer alan Türkiye'nin, 2022 yılı rakamlarına göre 3,5 milyar dolar civarındaki küresel ticaret hacmi içindeki payı yüzde 15'in üzerinde bulunuyor. TÜİK'in 2021 verilerine göre Türkiye'de kişi başına mercimek tüketimi 5 KG düzeyindeydi. Bu da yarım milyona yakın ton mercimeğin iç tüketimde kullanılması anlamına geliyor. Geçen yıl mercimek üretim alanlarının artarak 1,7 milyon dönüme ulaşması, yaşadığımız deprem ve sel felaketlerine rağmen üretim artışı yaşamamızı sağladı. Mercimek bu yıl da sofralardaki yerini alacak.”

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön