27 / 04 / 2024

6 Şubat depremleri davasında ilk karar çıktı! 

6 Şubat depremleri davasında ilk karar çıktı! 

Kahramanmaraş'ta yaşanan 6 Şubat depremlerinde yıkılan binaların sorumluları hakkında açılan davalarda ilk karar Şanlıurfa'da verildiği açıklandı. Şehirde 34 kişinin yaşamını yitirdiği, 10 kişinin de yaralandığı apartmanın müteahhidine 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildiği duyuruldu. 



6 Şubat'ta yaşanan yıkıcı depremlerden sonra  sorumluluğu bulunanlar hakkında açılan davalarda önemli bir gelişme yaşandı. Kahramanmaraş merkezli felaketin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye, Şanlıurfa'da önemli bir yargı kararına tanık oldu. Buna göre yapılan açıklamada 34 kişinin yaşamını yitirdiği ve 10 kişinin yaralandığı bir apartmanın müteahhidi olan Müslüm Demirer hakkında, 18 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildiği belirtildi. 

Bu karar kapsamında Şanlıurfa 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde alındı ve hem mağdur hem de sanık tarafının avukatlarının katıldığı bir duruşma sonucunda açıklandı.

Öte yandan, duruşmada, apartmanın enkazında yapılan bilirkişi incelemeleri ve tutanaklar ele alınarak, mağdur tarafın avukatları sanık hakkında üst sınırdan ceza talebinde bulundu. Fakat, sanık avukatları, müvekkillerinin aynı enkazda bir oğlunu kaybettiğini ve bu nedenle de mağdur olduklarını dile getirdi. Savcının mütalaasında, sanığın inşaat sırasında mevcut standartlara uygun davranmadığı ve kusurlu olduğu ifade edildi.

6 Şubat depremleri davasında ilk karar çıktı! 

Mahkeme, "Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma" suçundan yola çıkarak sanığa 21 sene 9 ay hapis cezası verilmesine karar verdi. Fakat, sanığın kendi oğlunu da bu felakette kaybetmiş olması, cezasında indirim yapılmasını gerektirdi ve bu nedenle ceza 18 yıl 1 ay 15 güne düşürüldü. Karar, depremle ilgili yıkım sorumluları hakkında alınan ilk yargı kararı olma özelliğini taşıyor ve bu süreçte hayatını kaybeden diğer sorumluların da olduğu bilgisi verildiği kaydedildi.

BU DAVA DİĞER DAVALARA EMSAL OLACAK

Verilen bu karar, 6 Şubat depremlerinden sonra yıkılan binaların sorumlularına yönelik yasal süreçlerin başlangıcını işaret ediyor ve benzer davalarda nasıl bir yargısal sürecin izleneceğine dair önemli bir örnek teşkil ediyor. Deprem bölgesindeki yıkım ve hasarın boyutları göz önünde bulundurulduğunda, bu ve benzeri kararların, afet yönetimi ve yapı denetimi konularında daha sıkı düzenlemelerin getirilmesine katkı sağlayacağı beklentiler arasında yer alıyor.

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Naci Görür'den korkutan İstanbul depremi açıklaması: Kesinlikle 7'den büyük deprem olacak!

TOKİ Diyarbakır deprem konutları kuraları bugün çekiliyor! AFAD Diyarbakır kura sonuçları 3+1 isim listesi 20 Şubat 2024

Deprem Uzmanı Naci Görür'den depremzedelere önemli hatırlatma! 

TMMOB’dan Bayraklı deprem konutlarına dava!

Depremde evi hasar görenler dikkat! Dava açabilirsiniz!

 


Geri Dön