22 / 11 / 2024
fuzul

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Türkiye’yi yasa boğan 6 Şubat Depremi’nin üzerinden bir yıl geçti. Deprem yaraları sarılmaya devam ederken, çıkarılan en büyük ders ise 'depreme karşı güvenli binalar' oldu. Peki depreme karşı güvenli binalar nasıl inşa edilir,  hangi kriterleri taşımalı? İşte detaylar...




Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, Kahramanmaraş Merkezli depremleri değerlendirerek, depreme karşı güvenli binalar inşa etmenin yollarını açıkladı.

DEPREM KARŞI GÜVENLİ BİNALAR NASIL OLMALI?

Türk Yapısal Çelik Derneği (TUCSA) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Consera Kurucusu Melih Şimşek, yapı üretme alışkanlıkların, acı deneyimlere rağmen değiştirmekte geç kalındığına vurgu yaparak “Depremlerde yıkılmayacak yapılar inşa edersek, can ve mal kayıplarımız olmayacak. Büyük ekonomik kayıplar yaşamayacağız. Depremler coğrafyamızda devam edeceğine göre hızlı yapım metotları geliştirmek zorundayız.'' dedi.

Ayrıca tercih edilen yapım metotları iklim değişikliklerinin durdurulmasına katkı sağlamasında zorrunlu olduğuna değinen Şimşek deprem bölgesinde olduğu halde kayıpların ve yıkımların yaşanmadığı Japonya’da 1972’de Kishō Kurokawa tarafından tasarlanıp, 30 günde tamamlanan 140 kapsülden oluşan 14 katlı bir binayı örnek gösterdi.

Şimşek, depreme karşı güvenli binalar inşa etmenin yolunun modüler çelik yapılardan geçtiğini belirtti.

Şimşek, modern yüksek tasarımın öncülerinden Le Corbusier’in “Standartizasyon bir gün bizi mükemmele ulaştıracaktır. Mimarlık standartlardan oluşur. Standartlar mantık ve analizin damıtılmasıdır. Bizler de tıpkı doğa ana gibi ekonomik formlara yönelmeliyiz” sözüne atıfta bulunarak, Le Corbusier’in barınma meselesinin “bir product süreci”ne girdiğini 100 yıl önce öngördüğünü hatırlattı.   

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

Modüler çelik yapı yönteminin, üretimin çoğunun fabrikada yapılması nedeniyle insan hatasını en aza indirerek denetlenebilir ve ekonomik olduğunu vurgulayan Şimşek, ayrıca hızlı kentsel dönüşüm ihtiyacına yanıt verdiği gibi sürdürülebilirlik için de gerekli olduğunu söyledi.

Konuşmasında, “En büyük derdimiz nedir?” diye soran Şimşek, “Yakın gelecekte deprem; orta ve uzun vadede doğa felaketleri… Konuşmak yeterli değil, bir an önce harekete geçmeliyiz. Kansere tedaviyi doktorlar bulacak, bizim dünyamızın kanseri olan depreme tedaviyi ise biz uygulayacağız” dedi.

Uzmanlar, depreme karşı güvenli bina inşa etmenin yöntemini açıkladı!

GÜÇLÜ FİRMALAR MODÜLER YAPI SEKTÖRÜNE GEÇTİ

İnşaat sektörünün endüstrileştiğine dikkat çeken Şimşek, İkea-Skanska’nın Boklok, Elon Musk’un Boxable markalarına işaret ederek, güçlü firmaların modüler yapı sektöründe yer almaya başladığını hatırlattı. 

Şimşek “Belki, dünyanın en çok elektrikli otomobil üreten ülkesi olamayabiliriz ama en büyük modüler yapı endüstrisine sahip ülkesi olmamızın önündeki tek engel, kendimiziz” dedi.

Modüler çelik yapı sektörüne sahip olabilmek için tüm herşeyin olduğunu belirten Şimşek: ''Bakın, bir senede 300 bin konut üretebilmek için 2 milyon ton yapısal çelik gerekiyor. Türkiye’deki kapasite, 50 milyon ton. 72 bin insan kaynağına ihtiyacımız var. 2023 verileri, 3.5 milyon işsiz olduğunu gösteriyor.

20 bin metrekarelik 81 fabrika lazım. Bu, 6 adet TOGG Fabrikası kapalı alanına denk düşüyor. Özetle, üç yılda bir milyon modüler çelik konut üretmemiz mümkün.

Bunun için sadece rutinimizi değiştirip modüler çelik yapı endüstrilerini kurmamız yeterli. Böylece hem depreme dayanıklı yapılara kavuşacağız hem de ihraç edilebilir yepyeni bir endüstri kuracağız.” dedi. 

Konut arayanların yeni tercihi çelik evler oldu! Üretim iki kat arttı!

Fabrikadan halka konut satışı başlıyor! 4 ayda apartman yapılabiliyor!

Geri Dön