22 / 12 / 2024

60 milyon dolara 17 bin konutu giydirdiler

60 milyon dolara 17 bin konutu giydirdiler

Dış cephelerin kaplanmasıyla konutların görünüşünü değiştiren, ısı ve ses yalıtımı sağlayan PVC dış cephe kaplama sistemleri (siding) pazarının büyüklüğü, daha şimdiden 60 milyon dolara ulaştı.





Bugüne kadar Türkiye'de 17 bin konuta uygulanan siding, binalarda yüzde 40'a varan oranda ısı yalıtımı sağlayabiliyor. Siding pazarının 2008'de 10 milyon metrekarelik satış hacmine ulaşacağı tahmin ediliyor.


Boyama, kabarma gibi sorunları sona erdirerek, ses ve ısı yalıtımı sayesinde konutların ömrünü uzatan PVC dış cephe kaplama (vinil siding) sektörünün büyüklüğü 60 milyon dolara ulaştı. Şu ana kadar Türkiye'de 17 bin konuta uygulanan siding'de, faaliyet gösteren firma sayısı, 10'a yükseldi. PVC ürünlerinin dış cephelerde kullanılabilir hale getirilmesiyle doğan siding sektöründe, metrekare bazında pazarın büyüklüğü ise 5 milyon metrekareye ulaştı. Bunda artan rekabetin fiyatları aşağıya çekmesi etkili oldu.


Siding uygulamasının il başladığı dönemlerde, villalar için ideal malzeme olar değerlendirilen siding, artık yüksek katlı binalar, hastane ve okul gibi değişik yapı tiplerinde de uygulanıyor. Hızla büyüyen pazarın, 2008'de 10 milyon metrekarelik satış hacmine ulaşması bekleniyor.


Yüzde 40 tasarruf


Siding alanında Türkiye'de ilk üretim yapan firmalardan olan PakPen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, sektörün her yıl büydüğünü belirterek, "5 milyon metrekarelik tüketimde yaklaşık 17 bin konut kaplanmış durumda. Siding daha çok villa, müstakil yapı gibi konutlarda tercih ediliyor. Ancak, bu yelpaze her yıl değişiyor" diyor.


İbrahim Tuza, tuğla, beton, ahşap ya da çelik yapı üzerine tek katlı veya çok katlı binalarda kullanılabilen dış cephe kaplama sistemi siding'in dış cephe kaplamalarında yaşanan temizlik, boyama, kabarma gibi sorunları sona erdirerek, ses ve ısı yalıtımı sayesinde evin ömrünü uzattığını kaydetti. PVC dış cephe kaplaması siding, ömür boyu bakım, onarım gerektirmiyor. Tuza, siding'in yaşam boyu olarak dünya literatüründe yerini alan bir cephe çözümü olduğuna dikkat çekiyor.


Binalara değer kazandıran siding, her türlü hava koşullarına karşı da dayanıklı. Ses ve ısı yalıtımı sayesinde ısıtma ve soğutma masraflarından yüzde 40 tasarruf sağlıyor. Siding'in her mevsimde montajı gerçekleştirilebiliyor. İbrahim Tuza, vinil PVC kaplamanın sistemde kullanılan buhar dengeleyecisi sayesinde duvarlarda nem oluşturmadığını dile getirerek, kaplama üzerinde bulunan tahliye delikleri, köşe birleşim boşlukları sayesinde de binanın nefes aldığını aktarıyor. Pak Siding, anahtar teslim kaplamanın metrekaresini 40-45 YTL artı KDV'ye yapıyor.


Büyük pazar


Pimaş Siding Satış Müdürü Kadir Ermurat, özellikle ısıtmada yarı yarıya boşa harcanılan enerjide en doğru yalıtım çözümlerinden birinin siding sistemi olduğunu kaydederek, emekleme döneminde bulunan 'siding'in Türkiye'de büyük bir pazar olmaya aday olduğunu vurguluyor. Bu yıl pazarın 2006'ya eşdeğer bir büyüklükte olacağını dile getiren Ermurat, 2008'de ise ertelenen ihtiyaçların bir kısmının yansımasıyla pazarda önemli büyüme yaşanacağına dikkat çekiyor.


Ermurat, vinil PVC'nin siding kaplama profillerinin uygun olması şartıyla çok katlı yüksek binalar da dahil olmak üzere mevcut veya inşaa halindeki her türlü yapıya uygulanabildiğine dikkat çekerek, siding sisteminin İstanbul, Tekirdağ, Bursa, Balıkesir, İzmir, Ankara, Antalya, Samsun illerinde yaygın olarak kullanıldığını, gelecek dönemde diğer illerde de talebin artacağına işaret ediyor.


Pakpen Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Tuza, siding uygulamalarında ilk önce emprenye edilmiş (fırınlanmış) çıtalarla cephede alt taşıyıcı sistem oluşturulduğunu belirterek, konutlara nasıl siding uygulandığıyla ilgili şu bilgileri veriyor: "Çıtalar 50-60 santimetre aralıklarla yerleştirilmeli. Oluşturulan alt karkas aynı zamanda cepheyi dikeyde ve yatayda teraziye alır. Karkasların aralarına ısı yalıtım levhaları yerleştirilir. Isı yalıtım malzemeleri yerleştirildikten sonra bütün bina cephesi nem bariyeri ile bohçalanır. Yani bütün bina cephesi giydirilir. Sonraki aşamada siding yardımcı profilleri detay çözümlerine uygun olarak yerleştirilir. Ana kaplamaların montajı binalarda aşağıdan yukarıya doğru oluşturulan alt karkasa vidalanarak yapılır. Aynı zamanda sidinglerin birbirleriyle kilitlenmesi oluşabilecek riskleri önler."


HANİFE BAŞ/HÜRRİYET


Geri Dön