09 / 05 / 2024

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?

65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır?

Tapu satışı belli başlı şartların yerine getirilmesinden gerçekleşebilir. Peki 65 yaş üstü tapu satışı nasıl yapılır? İşte detaylar!



TAPU DEVRİ NEDİR?

Taşınmaz mülklerin örneğin bir evin ya da arsanın el değiştirmesine tapu devri denilmektedir. Bu tapu devri alıcı ve satıcı arasında yapılabileceği gibi aile tarafından miras kalma yolu ile ya da benzeri nedenler ile de başvuruda bulunulup yapılabilir.

Ev satacak olanlar, “Ev satarken tapu masrafı kime ait?” sorusuna yanıt arıyor. Gayrimenkul satış işlemini gerçekleştirmek için gayrimenkul sahibi ve alıcının tapu devri yapılacağı tarihte sunmaları gereken belgeleri hazırlayıp Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmak gerekir.

65 YAŞ ÜSTÜ TAPU SATIŞI NASIL YAPILIR?

Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları zorunludur. Tapu Sicili Tüzüğü’nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları nedeni ile eğer şüpheye düşerse sağlık raporunu talep edebilir. Bu durumda gayrimenkul satışını gerçekleştirmek isteyen 65 yaş üzeri kişilerin akli dengelerinin yerinde olduğuna dair belge almaları gerekebilir.

TAPU DEVRETME NASIL YAPILIR?

Tapu devretme işlemi, mülk sahibinin yani örneğin arsa veya evin sahibinin değiştiğini kayıtlara geçirmek için yapılır. Alıcı ve satıcı ya da vekilleri, tapu devir işlemlerinde hazır bulunarak işlem tamamlanır.  Bu şekilde ev satışı resmi olarak sonlanmış olur.

Gayrimenkul satışından hemen sonra tapu devir teslim işlemi için Tapu Müdürlüğünün resmi web sitesinde tapu randevu kaydı oluşturma işlemi gelmektedir. Bu işlemin yapılması gerekir. Randevu de için Alo 181 numaralı hattı da arayabilirsiniz. Ama randevusuz bir şekilde tapu devir işlemlerini tamamlama gibi bir durum söz konusu olamaz.

Ev satarken tapu masrafı kime ait?

Tapu iptali hangi durumlarda yapılır?

Arsa satışında tapu harcı ne kadar?


Geri Dön