26 / 11 / 2024

700 yıllık Karamanoğulları sarayı toprak üstüne çıkarıldı!

700 yıllık Karamanoğulları sarayı toprak üstüne çıkarıldı!

Karaman Kalesi' nde yapılan kurtarma kazılarında, Anadolu' nun en güçlü beyliklerinden biri olan Karamaoğulları'na ait saray kalıntıları bulundu. 700 yıllık Karamanoğulları sarayı toprak üstüne çıkarıldı...




AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla Karaman Kalesi'nin avlusuna yapılan amfi tiyatro, sahne ve soyunma kabinlerinin kaldırılması için başlatılan hafriyat çalışmaları sırasında arkeolojik duvar kalıntılarıyla karşılaşıldı ve kurtarma kazıları başlatıldı. 


Bulunan kalıntıların ise 14. yüzyılda aktif kullanılan, Karamanoğulları Beyliği'ne ait bir saray olduğu düşünülüyor.


Karaman Müzesi Müdürlüğünce yürütülen kazılarda, sarayın kabul ve taht salonu, hazine odası, mescit, harem odası, konuk odaları, hamam, mutfak, çamaşırhane ve tuvalet bölümleri gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, fildişinden satranç tasları, kandiller, heykel kaidesi, top namluları, seramik kaplar ve alçı süslemeleri de bulundu.


-Arkeo-park yapılacak


Yeniden toprak üstüne çıkarılan sarayla birlikte Karaman Kale'si, restorasyon çalışmalarının ardından bir arkeo-parka dönüştürülecek.


Böylece, Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerinin de sergileneceği yeni bir turizm destinasyonu oluşturulacak.


-"Son derece önemli bir keşif"


Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hatice Oruç, AA muhabirine buluntuyu değerlendirdi. 


Beylikler dönemiyle ilgili arşiv kaynaklarının eksikliği ve eldeki kaynakların da çoğunlukla Osmanlı kroniklerine dayandığına işaret eden Oruç, "14. yüzyıl Anadolu tarihinin aydınlığa kavuşması açısından son derece önemli bir keşif" dedi.


Oruç, kendilerini Selçuklu'nun varisi görmeleri dolayısıyla Osmanlı Devleti ile rekabet eden Karamanoğulları Beyliğinin, diğer Anadolu Beylikleri arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olduğunu belirtti. 


-Karamanoğulları Beyliği


"Türkçeyi resmi dil olarak kullanan Anadolu'daki ilk beylik" olarak tarihe geçen Karamanoğulları Beyliği, 1250-1487 yıllarında hüküm sürdü. 


Oğuzların Salur ya da Avşar boyundan oldukları tahmin edilen beylik 13. yüzyıl Anadolu'nun en güçlü Türk otoritesiydi ve beyliğin kurucusu Karamen Bey, tüm Türkleri tek çatı altında toplamayı gaye edindi.


Karamanoğulları, Osmanlı Devleti'nin Balkanlarda ilerlediği dönemde Osmanlı şehirlerini ele geçirmesi üzerine iki beylik arasında Sultan II. Bayezid dönemine kadar süren bir anlaşma imzalandı. 


1403 yılında,  Anadolu'ya giren Timur'a bağlılığını sunan beylik, güç kazanarak Osmanlı'ya ait bazı toprakları ele geçirdi.  Osmanlı Devleti'nin 1443-1444 yılları arasında yaptığı Varna Savaşı esnasında, Karamanoğlu İbrahim Bey  Ankara  ve Kütahya'yı aldı ancak savaştan zaferle dönen II. Murat'ın Karamanoğullarına düzenlediği sefer ile beylik 1487 yılında Osmanlı topraklarına katıldı.


AA


Geri Dön