19 / 05 / 2024

Karamanoğulları sarayı kazı çalışmaları

Karamanoğulları sarayı kazı çalışmaları

Karaman Kalesi' nde yapılan kurtarma kazılarında, Anadolu' nun en güçlü beyliklerinden biri olan Karamaoğulları'na ait saray kalıntıları bulundu. 700 yıllık Karamanoğulları sarayı toprak üstüne çıkarıldı...

Topkapı Sarayı'na kazıklar çakıldı, kayma durduruldu!

Topkapı Sarayı Müzesi’nin Sarayburnu tarafına bakan ve denize doğru kaydığı tespit edilen yamacına istinat duvarı yapıldı. Ayrıca aynı yamaca 578 adet mini kazık çakıldı...

Çırağan Sarayı bahçesine geçici süreyle özel bir yapı konduruldu!

Yıldırım Demirören'in kızı Yelda Demirören, ile merhum iş adamı Hasan Kalyoncu'nun oğlu Haluk Kalyoncu hafta sonu Çırağan Sarayı'nda dünya evine girecek. Çiftin düğününün olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için Saray'ın bahçesine geçici süreyle özel bir yapı konduruldu.

Edirne Sarayı'nın kazıları yeniden başlıyor!

Fatih Sultan Mehmet ve Kanuni Sultan Süleyman gibi Osmanlı padişahlarına ev sahipliği yapan Edirne Sarayı'nda kaz çalışmaları 3 yıl aradan sonra yeniden başlatılıyor.

Edirne Sarayı'nda kazı çalışmaları başlıyor!

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Türk ve İslam Sanatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Edirne Sarayı Kazı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özer, saraydaki kazı çalışmalarının yeniden başlayacağını bildirdi.

Edirne Sarayı'ndaki kazı çalışmaları yeniden başlıyor!

Kazı Başkanı Prof. Dr. Özer: "TBMM Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Edirne Belediyesi'nin katkılarıyla onlarca yıl kaderine terk edilen Edirne Sarayı'nın makus talihi kültür turizmine kazandırılarak değişmeye başlamıştır" dedi.

Akşehir İplikçi Camii restore ediliyor!

Konya’da tarihi eserler gün yüzüne çıkarılmaya devam ediyor. Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından Akşehir’de bulunan Karamanoğulları dönemine ait İplikçi Camii yeniden ayağa kaldırılıyor.

Kubadabad Sarayı turizme kazandırılacak!

Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad’ın Beyşehir Gölü kıyısında yer alan yazlık sarayı Kubadabad, kazı ve konservasyon çalışmalarının ardından turizme kazandırılacak.

Gevele Kalesi'nde kazı çalışmaları sırasında gizli geçit bulundu!

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan bin 720 rakımlı Takkeli Dağ'daki Gevele Kalesi'nde, gizli geçit ortaya çıkarıldı.

Takkeli Dağ'daki kazı çalışmalarına ay sonunda ara verilecek!

Konya'nın merkez Selçuklu ilçesi sınırlarında bulunan Hititler, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar birçok medeniyetin izlerini taşıyan Takkeli Dağ'daki kazı çalışmalarına ay sonunda ara verilecek.

Yunanistan'da Spartalılar'a ait kayıp saray bulundu!

Xirokampi Laconianear köyünde kazı çalışmaları yapan arkeologlar, burada bir sarayın duvarlarına ait taşların yanı sıra, bazı duvarların içinde Grek alfabesiyle yazılmış bazı levhalar, fildişi eşyalar ve mücevher kalıntıları buldu.

Elbistan Adalet Sarayı ne zaman açılacak?

Elbistan başta olmak üzere çevre ilçelerde yaşayan vatandaşların aldığı adli hizmeti, standartların üzerine çıkaracak Elbistan Adalet Sarayı’nın temel kazısı çalışmaları başladı.

Kayseri Keykubadiye Sarayı'nda kazı çalışmaları başladı!

Kayseri'de, Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubad tarafından 1225'te yaptırılan Keykubadiye Sarayı'nın gün yüzüne çıkarılması için kazı çalışması başlatıldı.

Keykubadiye Sarayı'nda kazı çalışması 27 Temmuz'da başlayacak!

6 bin yıllık geçmişi bulunan, köklü bir tarihi ve kültürel mirasa sahip Kayseri'de Selçuklu dönemine ait Keykubadiye Sarayı kalıntılarında kazı çalışmaları, 27 Temmuz'da başlıyor.

Karamanoğulları sarayı kazı çalışmaları Haberi

Karamanoğulları sarayı kazı çalışmaları

AA muhabirinin Kültür ve Turizm Bakanlığından edindiği bilgiye göre, Konya Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu kararıyla Karaman Kalesi'nin avlusuna yapılan amfi tiyatro, sahne ve soyunma kabinlerinin kaldırılması için başlatılan hafriyat çalışmaları sırasında arkeolojik duvar kalıntılarıyla karşılaşıldı ve kurtarma kazıları başlatıldı. 


Bulunan kalıntıların ise 14. yüzyılda aktif kullanılan, Karamanoğulları Beyliği'ne ait bir saray olduğu düşünülüyor.


Karaman Müzesi Müdürlüğünce yürütülen kazılarda, sarayın kabul ve taht salonu, hazine odası, mescit, harem odası, konuk odaları, hamam, mutfak, çamaşırhane ve tuvalet bölümleri gün yüzüne çıkarıldı. Ayrıca, fildişinden satranç tasları, kandiller, heykel kaidesi, top namluları, seramik kaplar ve alçı süslemeleri de bulundu.


-Arkeo-park yapılacak


Yeniden toprak üstüne çıkarılan sarayla birlikte Karaman Kale'si, restorasyon çalışmalarının ardından bir arkeo-parka dönüştürülecek.


Böylece, Karaman ve çevresinde ortaya çıkarılan İslami dönem eserlerinin de sergileneceği yeni bir...