09 / 01 / 2025

8 maddede 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bilançosu!

8 maddede 1915 Çanakkale Köprüsü'nün bilançosu!

Hafta sonu ayaklarının temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Bölgesi’nde inşa edilecek 5’inci köprü olacak ancak bir çok ilkleri yaşatacak.



Habertürk Gazetesi yazarlarından Abdurrahman Yıldırım bugünkü köşesinde ''ekonomiye 16 milyar dolarlık köprü'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, o yazı... 

Hafta sonu ayaklarının temeli atılan 1915 Çanakkale Köprüsü, Marmara Bölgesi’nde inşa edilecek 5’inci köprü olacak ama birçok bakımdan ilkleri oluşturacak. Hafta sonunda temel atma törenine katıldık ve Limak’ın Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Konsorsiyum’un Başkan Yardımcısı Ebru Özdemir ve Konsorsiyum Başkanı olan Yapı Merkezi Başkanı Başar Arıoğlu ile konuştuk. İşte en yetkili üçlüden edindiğimiz bilgilerle 1915 Çanakkale Köprüsü’nün bilançosu.

1-) İlk kez Çanakkale Boğazı karayolu ile geçilmiş olacak. Çanakkale Savaşları’nın Türkiye Cumhuriyeti tarihindeki önemi açısından köprünün adındaki “1915” tarihi yanında rengi de bayrağın renkleri olarak kırmızı beyaz seçildi.

2-) 1915 Çanakkale Köprüsü’nün 2.023 metresi orta açıklıktan oluşacak. Yan açıklıklar ile birlikte köprünün toplam uzunluğu 4.608 metreyi bulacak. Köprü ayaklarının yüksekliği ise 333 metreye ulaşacak. Tamamlandığında dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü unvanını alacak.

3-)  Köprü yap-işlet-devret modeliyle Güney Koreli şirketlerden oluşan Daelim, Limak, SK, Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından inşa ediliyor. İnşaatın Çanakkale Savaşı’nın yıldönümü olan 18 Mart 2022’de bitirilmesi hedefleniyor. Cumhuriyet’in 100. yılında kesin açılışı öngörülmüştü. Şimdiye kadar 142 milyon Euro harcama yapıldı. Köprünün tamamı 3 milyar Euro’ya çıkacak. Bu da bugünkü parite üzerinden 3.7 milyar dolar eder.

4-) Tutarın 800 milyon Euro’su köprüyü inşa edecek konsorsiyumun 4 ortağı tarafından öz sermaye olarak konuldu. Geriye kalan 2 milyar 265 milyon Euro finansman için de imzalar geçen hafta atıldı. 24 bankanın katıldığı kredide istenen tutarın 1.5 katı kadar 3.6 milyar Euro talep geldi. Sonuçta 1.6 milyar Euro’su yabancı bankalardan, geri kalanı yerli bankalardan karşılandı. Bu da kredide yüzde 70 yabancı yüzde 30 yerli anlamına geliyor. İlk kez bir proje için bu büyüklükte bir dış kredi kullanımına gidildi.

5-) Güney Kore projeyi stratejik proje ilan etti. Bunun da etkisiyle Güney Kore’nin iki kurumundan ilk kez 1 milyar dolarlık dış finansman kullanıldı.

6-) Çevre yolları tamamlandığında İstanbul’dan köprüye ulaşım süresi 4 saatten 2.5 saate inecek. Avrupa’dan gelip Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Muğla gibi Batı kıyı şeridine gidecek karayolu araçları da İstanbul’dan geçmek zorunda kalmayacak. Bu açıdan hem İstanbul’un da trafiğini rahatlatacak, hem de yolculuk süresini yaklaşık 2 saat kısaltacak.

7-) Uluslararası danışmanlık şirketi Deloitte Touche’nin araştırmasına göre, inşa edilmesiyle Çanakkale Köprüsü 15 yılda ekonomiye toplam 16 milyar dolarlık ekstra bir katkı yapacak. Başta konulacak 3 milyar Euro’luk veya 3.7 milyar dolarlık kaynak 15 yılda 16 milyar dolarlık bir ekonomik katkı yaratacak. Devlet de 16 yıl sonra köprüyü teslim alacak ve yeniden işletmeye verecek. Köprünün ekonomik ömrü yaklaşık 120 yıl.

8-) Köprüyü kullanacaklar araç başına 15 Euro artı KDV ödeyecekler. Yüzde 8 KDV ile 16.2 Euro eder. Devletin verdiği garanti ise günlük 30 bin araç geçişi. Az geçiş olması halinde aradaki farkı devlet karşılayacak. Başlangıçta bu sayıya ulaşılması beklenmiyor. Ama 10 yılın aşılmasıyla 30 bin araç geçişinin yakalanacağı tahmin ediliyor.

ÇANAKKALE’DE DÜNYANIN EN UZUN KÖPRÜSÜ İNŞA EDİLECEK
1915 Çanakkale Köprüsü’nün ayaklarının inşa edileceği kazıkların denize çakılışı ardından Limak’tan Nihat Özdemir, Ebru Özdemir ve Sezai Bacaksız, Yapı Merkezi’nden Ersin ve Başar Arıoğlu, konsorsiyum ortakları Korelilerle birlikte.


Geri Dön