8 maddede bina enerji kimlik belgesi!
Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "bina enerji kimlik belgesi" konusunu kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı..
Enerji Kimlik Belgesi (EKB), binalarda enerjinin ve enerji kaynaklarının etkin ve verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini ve çevrenin korunmasını sağlamak için asgari olarak binanın enerji ihtiyacı ve enerji tüketim sınıflandırması, sera gazı salımı seviyesi, yalıtım özellikleri ve ısıtma ve/veya soğutma sistemlerinin verimi ile ilgili bilgileri içeren belgedir. 03 Mayıs2017 tarihi itibariyle Enerji Kimlik Belgesi (EKB) olmayan gayrimenkuller alım satıma ve kiralamaya tabi tutulamayacaktır
1.Enerji Kimlik Belgesi Yetkilendirilmesi - Enerji Kimlik Belgesini Kimler Verebilir yada Nereden Alabilirim? Enerji Kimlik Belgesi - EKB yetkilendirilmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından verilmektedir. Enerji Kimlik Belgesi - EKB alacağınız firmanın Enerji ve tabi kaynaklar bakanlığı tarafından yetkili olup olmadığını kontrol etmeden Enerji Kimlik Belgenizi almayınız.
2.Enerji Kimlik Belgesi – EKB Hakkındaki Yasa ve Yönetmelikler nelerdir? 5 Aralık 2008 tarihli 27075 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 5627 Sayılı Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği, yeni ve mevcut binaların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) almasını yasal olarak zorunlu kılmaktadır.
3.Enerji Kimlik Belgesi- EKB Alma Zorunluluğu Ne Zaman Başladı? 01.01.2011 tarihinden önce yapı ruhsatı almış tüm binalar (mevcut bina) için Enerji Kimlik Belgeleri enerji verimliliği danışmanlık şirketleri tarafından düzenlenir. Bu binaların tümü 03.05.2017 tarihine kadar Enerji Kimlik Belgelerini EKB almak zorundadır. 01.01.2011 tarihinden sonra yapı ruhsatı almış binalar yani yeni binalarda ise yapı kullanım izni (iskan) belgesi almak için Enerji Kimlik Belgelerini EKB almak zorundadır.
4.Kaç Sınıf Enerji Kimlik- EKB Vardır? Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sınıflandırmaları A’dan G’ye kadar yapılmıştır. A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı en düşük verimli seviyeyi belirtmektedir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için eski binalarda bir sınıf zorunluluğu yoktur. Fakat yeni binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) için en az C sınıfında olma zorunluluğu vardır.
5.Enerji Kimlik Belgesi-EKB Hangi Sınıf Olmalıdır? Yeni yapılacak veya yapılmakta olan binaların; Enerji Kimlik Belgesi (EKB) sınıfı en düşük C sınıfında olacak şekilde tasarlanmalı ve inşa edilmelidir. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni yapılacak veya yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamamaktadır. Mevcut Binalar; için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) asgari sınıflandırma seviyesi koşulu yoktur. Mevcut binalar hâlihazırdaki ısı yalıtımı, pencerelerin ısı yalıtımı, ısıtma-soğutma sistemleri verimi, aydınlatma armatürleri verimliliği gibi parametrelerine bağlı olarak A sınıfından G sınıfına kadar her sınıf Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alabilmektedir.
6.Enerji Kimlik Belgesi –EKB Neden Alınmalı? Mevcut Binalarda alım-satım ve kiralama işlemlerinde Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ibrazı gerekmektedir. Dış cephede mantolama yaptırmayı düşünen veya yaptıran bina yönetimleri enerji tüketim sınıflarındaki iyileştirmeyi Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ile görebilirler. Ayrıca yapılacak yasal düzenlemelerle enerji tüketimi düşük olan yapılardan daha az vergi alınması sağlanacaktır. Bu düzenleme sonrasında vergi avantajından yararlanmak isteyen mülk sahiplerinden de Enerji Kimlik Belgesi (EKB) talep edilecektir. Tüm bunlar düşünüldüğünde mevcut binalar için de vakit kaybeden Enerji Kimlik Belgesi (EKB) temin edilmelidir.
7.Enerji Kimlik Belgesini-EKB Nereden Alınmalı? Bünyesinde Enerji Kimlik Belgesi - EKB Uzmanı bulunduran Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimlilik Danışmanlık (EVD) şirketleri, mevcut binalara Enerji Kimlik Belgesi (EKB) vermeye Yetkili Kuruluş sayılır. Mevcut yapıların Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alırken dikkat etmesi gereken en önemli şey firmanın yetkili olup olmadığına dikkat etmesidir. Enerji Kimlik Belgesi aldığınız yerden muhakkak Enerji Kimlik Belgesi verme Yetki Belgesini istemeyi unutmayın.
8.Enerji Kimlik Belgesi- EKB Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alınırken dikkat edilmesi gereken en önemli konu belgeyi düzenleyecek kurumun seçimidir. Mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyecek kurum Enerji Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Daire Başkanlığı tarafından yetkilendirilmiş Enerji Verimliliği Danışmanlık (EVD) Şirketi olmalıdır. Yeni binalarda ise EVD şirketleri tarafından eğitilmiş ve EKB Uzmanı olarak yetkilendirilmiş proje müellifi olarak görev yapmakta olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Uzmanları Enerji Kimlik Belgesi (EKB) düzenleyebilir. Enerji Kimlik Belgesi (EKB) Vermeye Yetkili Kuruluşlar dışındaki diğer kurum ve kuruluşlarca verilecek olan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) ve ilgili raporlar geçersiz sayılır. Enerji kimlik belgenizi alırken, mevcut binalar için Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketi yetki belgesini, yeni binalar için ise EKB Uzmanı belgesini sorgulamayı ihmal etmeyiniz.
http://www.konutsitesiyonetimi.com/EKB.pdf