27 / 04 / 2024

8 maddede site yönetimlerinin hukuki boyutu!

8 maddede site yönetimlerinin hukuki boyutu!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için '' site yönetimlerinin hukuki boyutu " konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



Sağlıklı konut site yönetimi yapılarının dört temel boyutu vardır: Hukuki, mali, idari, sosyal boyut. Bunlarla derinlik kazandırılmayan yönetimler kırılgan ve kişilere bağımlı, suiistimale açık olurlar. Yapının hukuki boyut temelleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.


1.Site yönetimlerinde asıl olan adli değil komşuluk hukukudur. Birincisi adliyeye ikincisi kahve içmeye davettir.


2.Site yönetimlerinin(genel) mevzuatı değil temel kanunu vardır: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu


3.Site yönetimlerinin (siteye özel) mevzuatı vardır: Profesyonelce ve senaryolu hazırlanmış Yönetim Planı


4.Gecikme tazminatı hukuki bir konu değildir, değil mevzuat gereğidir ve idari bir işlemdir. Hukuki olan ödenmemekte ısrar edilen aidat ve gider katılım payının takip ve tahsilidir.


5.Yönetici aynen bir vekil gibi sorumlu iken, asıl ve temel sorumluluk kat maliklerinindir. Yöneticinin sorumluluğu çok da yaptırıma açık değildir.


6.Site malik ve sakinleri avukata üçüncü şahıs olarak gösterilememelidir.


7.Geçerli Yönetim planı uygun uygulamaların referansı ile kat mülkiyetine sahip olma belgesi tapu senedinin referansı aynı kanundur.


8.Site yönetiminin hukuki muhatabı kiracı vs. değil, kat malikidir. Kiracı vs. malik ile yaptığı sözleşme üzerinden malike karşı sorumludur.


www.konutsitesiyonetimi.com


Nihat Dönmez / Site Yönetim Kurulları Danışmanı


Site yönetim kurulu adaylarına 17 lütfenli tavsiye ile rica!



Geri Dön