27 / 04 / 2024

8 petrol şirketinin toplam geliri yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı!

8 petrol şirketinin toplam geliri yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı!

Rusya-Ukrayna savaşının tetiklediği arz endişeleriyle petrol fiyatlarının rekor seviyelere ulaştığı 2022 yılında dünyanın halka açık en büyük 8 petrol şirketinin toplam geliri bir önceki seneye göre yaklaşık olarak yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrası arz ve tedarik sıkıntılarının baş gösterdiği, küresel ekonomilerin yüksek enflasyonla mücadele ettiği bir dönemde patlak veren Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında petrol piyasası da oldukça çalkantılı bir dönem içine girmişti.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre batılı devletlerin Rus petrol ihracatına yönelik yaptırım, kısıtlama ve tavan fiyat uygulamalarıyla derinleşmiş olan enerji krizi, Rusya'dan gelecek karşı adımların küresel arz tedarikini sekteye uğratacağı endişeleriyle beraber kritik seviyelere ulaşırken, petrol fiyatlarında da ani yükselişlerin yaşanmasına neden olmuştu.

8 petrol şirketinin toplam geliri yüzde 50 artarak 2,4 trilyon doları aştı!

Paylaşılan detaylara göre, uluslararası referans olarak kabul edilen Brent türü petrolün varil fiyatı geçen sene 7 Mart tarihinde 139 doları aştı ve bu rakam Temmuz 2008 yılından bu yana en yüksek seviye şeklinde kayıtlara geçti. Brent petrolün varil fiyatı, savaşın başlamasından önceki gün olan 23 Şubat 2022 tarihinde de en yüksek 98,71 dolar seviyesinden işlem görmüştü.

Yine verilen bilgilere göre, yılın ilk yarısında rekor yükseliş gösterek brent petrolün varil fiyatı, küresel piyasalarda artan talep endişelerinin arz endişelerinin önüne geçmesiyle birlikte seneni ikinci yarısında geri çekildi. Brent petrolün varil fiyatı 9 Aralık 2022 tarihinde 75,64 dolara kadar geriledi.

Paylaşılan bilgilere göre, fiyat dalgalanmaları şirketlerin bilançolarına yüksek kar olarak yansırken, petrol devlerinin enerji dönüşümü kapsamında açıkladımış oldukları hedefler de mercek altına alındı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön