20 / 12 / 2024

8 yılda 6.5 milyon riskli yapı dönüştürülecek!

8 yılda 6.5 milyon riskli yapı dönüştürülecek!

Kentsel dönüşümle en az 9 şiddetinde depreme karşı dayanıklı yapıların oluşturulduğuna dikkat çeken Vedad Gürgen, "Binalar yapım aşamasında 3 ayrı denetimden geçmektedir. Bakanlıkça proje ve planlar kontrol edilmekte" dedi.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanlığı "Kentsel Dönüşüm Projeleri"nde bugüne kadar gelinen noktayı, yeni başlayacak projeleri ve kentsel dönüşümdeki hedefleri kamuoyuyla paylaşıyor.Kentsel dönüşüm projelerinin üç sacayağı olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yerel yönetimler ve vatandaşların biraraya geleceği "Kentsel Dönüşüm Aileleri Buluşması" öncesi bir açıklama yapan Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, ilkini İstanbul'da yapacakları bu buluşmayla, kentsel dönüşümü tüm toplum kesimlerinin gündemine sokmayı hedeflediklerini söyledi. 



2018'de 159 proje tamamlanacak Cumhuriyetin yüzüncü yılında 6,5 milyon riskli konutun dönüşümünün sağlanmasını hedeflediklerini söyleyen Vedad Gürgen, '2012 yılından bugüne kadar ilan edilen 159 riskli alan projesinin tamamının proje çalışmalarının başladığını ve büyük çoğunluğunun 2018 yılında tamamlanacağını açıkladı. Kentsel dönüşüm için riskli alan ilan edilen 123 bölgede belediyelerin yetkilendirildiğini hatırlatan Gürgen, 29 projede Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 5 projede TOKİ, 2 projede ise maliklerce uygulama yapıldığını aktardı. 



Ayrıca bu projelere ek olarak Belediye Kanunu kapsamında 2012 yılından bugüne kadar ilgili belediyelerce yürütülen 54 adet Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi bulunuyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca 200'e yakın proje teklifinin halen incelendiği bilgisini veren Gürgen, uygun görülenler ve riskli alan ilan edilen bölgelerde de 2018 yılma kadar projelerin başlamış olacağını ifade etti. Henüz tamamlanmış projenin bulunmadığı kentsel dönüşümde, İstanbul Esenleıtle yürütülen projenin tamamlanma aşamasına gelindiği, İstanbul'da finans merkezi ve Yenişehir projelerinin ise planlama ve tasanın süreçlerinin tamamlanarak inşaat uygulaması aşamasına geçildiği vurgulandı. 




475 milyon lira kira yardımı yapıldı.

 


BUGÜNE kadar kentsel dönüşüm için 1 milyar 350 milyon TL para harcadıklarını ifade eden Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen, kentsel dönüşümün 1 Milyon 150 bini kentsel dönüşüm alanlarında, 850 bini ise bireysel yapılarda olmak üzere toplam 2 milyon kişiyi etkilediğini kaydetti. 2013 yılından bugüne iki yıl içinde 475 Milyon Türk Lirası kira yardımı yapıldığını açıklayan Vedad Gürgen, "kentsel dönüşümle ilgili kanunun özü anlaşma usulüdür ve anlaşma yolu ile riskli yapısını yıktıranlara kanun kapsamında oluşturulan dönüşüm hesabından kira yardımı, kredi, konut ve işyeri tahsisi ile konut sertifikası gibi destekler verilmektedir. Riskli yapılarda malikler ikamet ettikleri bağımsız bölüm için 18 ay kira yardımı alıyor. Kentsel dönüşüm alanlarında ise kira yardımı ile ilgili detaylar Bakanlıkça proje bazında belirlenmektedir." dedi. 



Milat



Geri Dön