Türkiye'deki 1,5 milyon konut beş yılda dönüştürülecek!
Elazığ'da 24 Ocak'ta yaşanan 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Türkiye'nin depreme hazır olup olmadığı konuşulmaya başlandı. Depremle birlikte, Türkiye'nin kentsel dönüşüm ihtiyacı ve 1,5 milyon konutun acil dönüştürülmesi gerektiği açıklandı...
Merkez üssü Elazığ'ın Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğündeki depremde 41 kişi hayatını kaybederken bin 466 vatandaşımız da yaralandı. Depremin ardından 400'den fazla artçı sarsıntı yaşandı. Çevre illerde de ciddi ölçüde hissedilen depremin bazı bölgelerde yıkıcı etkisi oldu. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre, Elazığ ve Malatya'da incelenen 2 bin 945 binadan 87'si yıkıldı. Bunların bin 287'sinin ağır hasar aldığı, 56'sının orta ve 876'sının az hasarlı olduğu belirlendi. Ekonomist dergisinde yer alan habere göre, Acil olarak yıkılması gereken 12 bina tespit edildi. 627 binanın ise hasarsız olduğu açıklandı. Bölgede yaşayan vatandaşlar temkinli olmaları ve güvenli olmayan binalara girmemeleri konusunda kamu kurumlarınca uyarılıyor.
Ancak deprem riski bu bölge ile sınırlı kalmıyor. Özelikle mega kent İstanbul'daki çürük yapı stokunun Türkiye'nin konut stokunun büyük bir kısmını içerdiği gerçeği de akıllardan çıkarılmamalı. Topraklarının büyük bir kısmı deprem kuşağında yer alan ülkemizde, depreme karşı binaları güçlendirip halkın güvenli ve sağlıklı yapılara kavuşması için kentsel dönüşüm sürecinin devlet, vatandaş ve konut üreticileri tarafından el birliğiyle yürütülmesi gerekiyor. Son yasal düzenlemelerle kentsel dönüşümde yeni bir dönem başladı ve süreç hızlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı' kapsamında, 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun kentsel dönüşümünün yapılacağı açıklanmıştı. Bu eylem planıyla, acil dönüştürülmesi gereken 1,5 milyon konutun beş yıl içinde dönüştürüleceği de ifade edilmişti.
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, deprem kuşağında yer alan Türkiye'de depreme hazırlıklı olmak için kentsel dönüşümün tek çare olduğunu hatırlatiyor. Yetgin, içinde bulunduğumuz süreçte güvenli ve sağlıklı yapılara hızla kavuşmanın kentsel dönüşümle mümkün olduğunu söylüyor. Kentsel dönüşümün layık olduğu şekilde yapılmasının önemine işaret eden Yetgin, kamunun ve yeni yasal düzenlemelerin desteğiyle hiç zaman kaybetmeden bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguluyor.
HANGİ İLLERDE DASK KARNESİ ZAYIF?
Türkiye'de 1999 Marmara Depremi'nin ardından Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) kurulmuş ve zorunlu deprem sigortası uygulamasına başlanmıştı. Elazığ ve Malatya'da yaşanan depremin ardından sektör temsilcileri zorunlu deprem sigortası gerçeğini de masaya yatırdı. Buna göre Türkiye genelinde 17 milyon 682 bin 80 konut varken poliçe sayısı 9 milyon 511 bin 200'de kalıyor. Yani sigortalama oranı yüzde 53,8 düzeyinde bulunuyor.
Altın Emlak Genel Müdürü Mustafa Hakan Özelmacıklı, binalarda deprem sonucu meydana gelebilecek maddi zararların karşılanmasını sağlayacak DASK poliçelerindeki karnenin bazı illerde çok zayıf olduğunu söylüyor. Örneğin sigortalılık oranında Şırnak yüzde 9,8 ile sonuncu sırada yer alıyor. Bu oran Hakkari'de de sadece yüzde 10,4 seviyesinde bulunuyor. Sigortalılık oranının yüksek olduğu illerde ise Bolu yüzde 89,1 ile ilk sırada yer alırken, Yalova yüzde 86,1 ile ikinci, Sakarya yüzde 83,2 ile üçüncü ve Tekirdağ yüzde 81,5 ile dördüncü sırada. Elazığ'da sigorta oranı yüzde 35 ve 123 bin 310 konutun 43 bin 137'si poliçeye sahip. Malatya'da ise sigorta oranı yüzde 38 ve 165 bin 690 konutun 62 bin 997'si sigortalı.
Türkiye'deki 6,7 milyon konut dönüşecek!
Naci Görür, Türkiye'nin başlıca deprem bölgelerini açıkladı!